Pretraga

Sindikat kaže da je interes za prosvjed ‘jako dobar’, ali u nekim školama pojavio se jedan problem

A- A+

Dio zaposlenika u posebnim školskim ustanovama uopće nije prepoznat u novom prijedlogu uredbe o koeficijentima pa traže da se u njoj posebno izdvoje takve ustanove. Zaposlenici strahuju i što će se donošenjem novih koeficijenata dogoditi i s dodacima za otežane uvjete rada. Dio je ovo poruka koje su se mogle čuti na današnjoj konferenciji za medije Sindikata Preporod. Ovaj sindikat u petak organizira prosvjed zbog nezadovoljstva koeficijentima, a čelnik sindikata Željko Stipić ističe – interes za prosvjed je velik. No, u nekim školama ravnatelji nečlanovima sindikata osporavaju pravo dolaska na prosvjed.

foto: srednja.hr

Sindikat Preporod ovog je utorka održao novu konferenciju za medije povodom predložene uredbe o koeficijentima. Ovoga puta tema su bili koeficijenti u posebnim školskim ustanovama.

‘Niz radnih mjesta i zanimanja uopće nije naveden’

Tanja Biloglav iz Centra za autizam koja u Preporodu vodi odbor za posebne ustanove navodi kako su posebne ustanove u ovoj predloženoj uredbi o koeficijentima na ‘klimavim nogama’.

– Osim općih radnih mjesta koja su specificirana, niz radnih mjesta i zanimanja uopće nije naveden. To ukazuje samo na jedno i nije naša pretpostavka, tako je godinama, naše resorno Ministarstvo ne prepoznaje zanimanja koja imaju u posebnim ustanovama. To su zanimanja poput njegovatelja, odgajatelja, radnih terapeuta, fizioterapeuta, navodi Biloglav.

Na terenu je ključno pitanje po kojem će se principu tim zaposlenicima isplatiti plaće od 1. travnja, budući da za nekoga jednostavno ne postoje.

– Netko će reći ‘postoje u socijali’, da, ali mi smo školstvo. Ono na što se mi referiramo je socijala, ali mi moramo imati definirana zanimanja, tko što radi i na koji će načini biti plaćen, navodi Biloglav.

Izdvojeni članak

Sindikati objavili datum prosvjeda nastavnika i zaposlenika u znanosti: ‘Ne isključujemo i štrajk’

Što će biti s posebnim dodacima za otežane uvjete rada?

Odbor za posebne ustanove sindikata dat će niz primjedbi na uredbu – tražit će poseban članak u uredbi koji će posebno izdvojiti posebne ustanove i u kojem će biti navedena sva zanimanja koja postoje u tim ustanovama.

– Druga stvar koja je isto tako potpuno nejasna i koja unosi bojazan među djelatnike, je ograničenost u novom Zakonu o plaćama. Naime, mi smo po našim granskim kolektivnim ugovorima imali posebne dodatke zbog posebnih uvjeta rada, različito od resora do resora. Međutim, mi se stalno ispreplićemo. Dakle, to školstvo se isprepliće u svim resorima i mora biti jasnije definirano. Ti dodaci se ograničavaju na ukupno 20 posto pa imamo slučajeva gdje smo mi edukacijski rehabilitatori imali 17 posto na neposredni rad dodatke na posebne uvjete rada, ali imamo kolege koji imaju završene specijalističke studije i imali su na to pravo na pet posto, a kad se zbroji sa 17 posto to onda prelazi 20, navodi za primjer Biloglav i dodaje da to nije slučaj samo s visokoobrazovanima.

Tanja Dejanović Šagadin, stručna suradnica u Centru za odgoj i obrazovanje Goljak, navodi kako je iz uredbe o koeficijentima jasno vidljivo da se visokoobrazovanima najmanje isplati raditi u prosvjeti.

– Posao stručnog suradnika vrlo je kompliciran i sigurno je teži nego u redovnim školama jer mi baratamo i radimo s djecom koja imaju višestruke teškoće. Onda moramo surađivati i s roditeljima koji su u vrlo specifičnim situacijama i bore se s raznim sustavima. I sami surađujemo s mnogim sustavima koji se tom djecom bave, tako da je zbilja riječ o otežanim uvjetima rada i postoji velika bojazan da ćemo na uvjetima rada izgubiti ovaj dio koji ćemo kao dobiti kroz koeficijent, navela je Dejanović Šagadin i dodaje da traže osiguranje da se to neće dogoditi.

Izdvojeni članak
prosvjed nastavnika 2019.

Nezadovoljstvo koeficijentima ne jenjava: Dva sindikata u školstvu planiraju prosvjed

‘Interes za prosvjed je jako dobar’

Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod podsjetio je da će se u petak u podne prosvjedovati u Zagrebu na Trgu sv. Marka. Preporod će danas uputiti svoje primjedbe na uredbu o koeficijentima, ali ne znaju koji će biti rezultat toga. Slogan prosvjeda bit će ‘Reforma svih reformi – nedovoljan 1’.

– Interes za prosvjed je jako dobar. U ovom trenutku samo Sindikat Preporod organizira 15 autobusa, a bit će ih još. Težište će prosvjeda, naravno, iznijeti ljudi koji rade u školama u Zagrebu. Dakle, to će biti pravi, veliki, ozbiljan prosvjed, to sa sigurnošću možemo reći, rekao je Stipić.

Dodaje kako zasad nije bilo velikih pritisaka, ali jedan se ipak pojavio.

– Pojedini ravnatelji na svoj način tumače odredbe kolektivnog ugovora koje radnicima omogućavaju sudjelovanje u sindikalnim aktivnostima. Zasad to ide prema nečlanovima sindikata. Dakle nečlanovima se osporava pravo dolaska na prosvjed, što mi smatramo pritiskom. Mi smo napravili sve s naše strane, svaki radnik koji želi doći ravnatelju je bio dužan predati obrazac kojim ga obavještava da koristi svoje pravo koje proizlazi iz kolektivnih ugovora, a to je da se radniku omogući sudjelovanje u sindikalnim aktivnostima, naveo je Stipić i pozvao ravnatelja da problem riješe na afirmativan način.

Čitavu konferenciju za medije poslušajte u nastavku.

Sudjelujte u anketi:

Biste li bili spremni štrajkati zbog predloženih koeficijenata?