Pretraga

Pannonian Challenge će se ipak održati: ‘Biti ekstreman ne znači biti neodgovoran’

A- A+

Ova godina svima nam je pomrsila planove. Daleka putovanja smo morali otkazati, a ljetovanje prilagoditi nekim sasvim novim uvjetima. Između ostalog, i brojni ljetni festivali koje obožavamo pohoditi tijekom ljetnih mjeseci su otkazani. No, među njima nije Pannonian Challenge, najveći festival i natjecanje ekstremnih sportova u ovom dijelu Europe. Održat će se na starom mjestu, u skate parku u Osijeku, i to od 12. do 16. kolovoza, ali, ove godine bez gledatelja. Razgovarali smo s organizatorima koji su nam detaljno pojasnili kako će ovogodišnje izdanje Pannonian Challengea izgledati!

Na Pannonian Challengeu je uvijek ekstremno! | foto: Facebook Pannonian Challenge

Pannonian Challenge najveći je festival i natjecanje ekstremnih sportova na ovim prostorima, a uključuje discipline BMX, romobil, inline i skate. Cijela situacija s pandemijom koronavirusa pomrsila je planove i oko organizacije ovog festivala, ali organizatori, uz podršku partnera A1 Hrvatska, nisu odustali i dali su sve od sebe kako bi se natjecanje ipak održalo. Razgovarali smo s njima o novom ruhu festivala, a oni su nam otkrili sve detalje.

Izdvojeni članak

Marin Ranteš otkriva kako su izgledali opušteni izolacijski BMX treninzi u SAD-u i najavljuje Pannonian

Kako to da ste ipak odlučili organizirati ovogodišnji, 21. po redu festival Pannonian Challenge?

Stari datumi – novi doživljaj: moto je to ovogodišnjeg izdanja Pannonian Challengea, najvećeg festivala urbanih sportova u Europi. S obzirom na novonastalu situaciji bilo je logično datume s početka ljeta premjestiti na „stare“ ljetne datume Pannoniana. Organizacijski tim festivala pratio je sva aktualna zbivanja i sukladno epidemiološkoj situaciji odlučio prilagoditi termine održavanja festivala. Kraj ljeta u Osijeku bit će u znaku novog doživljaja i ekstremne perspektive koju živi Pannonian zajedno sa svojom publikom.

Kako će izgledati natjecanje Pannonian Challenge za natjecatelje s obzirom na pandemiju koronavirusa? Kakve će se sve mjere poduzimati kako bi sami natjecatelji ostali sigurni?

Iako se svi nalazimo usred najveće krize u svijetu i velikih događaja, Pannonian Challenge će se, za razliku od ostalih sportskih događanja u svijetu ekstremnog sporta, održati u 21. izdanju i to zahvaljujući predanom radu tima, partnerima s puno razumijevanja i svima koji se danonoćno bore s korona krizom. Nakon brojnih konzultacija sa stručnjacima i partnerima odlučili smo održati događaj bez prisutnosti publike. Znamo da će ovu odluku naša publika razumjeti jer želimo poslati poruku da biti ekstreman ne znači biti neodgovoran. Prilagodili smo se novonastaloj situaciji i usprkos svemu u Osijek dolaze najbolji europski extreme sportaši i bit ćemo jedino natjecanje u svijetu koje će se održati u urbanim sportovima na ovoj razini. Na terenu će se provoditi sve epidemiološke mjere, organizacijski tim vodit će računa da pokažemo kako ekstremno znači odgovorno, odvažno i kreativno, a publika će sportska natjecanja moći pratiti putem različitih kanala. Gledamo se na Sportskoj televiziji, RTL.hr i na društvenim mrežama PC-a.

Pannonian Challenge i ove godine će se održati u Osijeku u skate parku | foto: Facebook Pannonian Challenge

Koliko je skate kultura ‘oštećena’ zbog pandemije koronavirusa? Jesu li se neka druga natjecanja u svijetu otkazivala zbog toga?

Cijeli svijet se na trenutak okrenuo naglavačke, pa tako i kulturna, sportska i glazbena scena. Upravo zbog toga nam je i bio cilj organizirati odgovorno sportsko natjecanje koje će svim sportašima omogućiti da u ovoj godini ipak primjene sva svoja sportska znanja i na terenu. Ovo je veliki korak za našu scenu, a imamo i dobru podršku vozača koji dolaze iz cijele Europe kako bi prije Olimpijskih igara osjetili dašak ekstremne atmosfere i vožnje u najbolje opremljenom skate parku u Europi. Pannonian Challlenge trenutno je jedino ovakvo natjecanje u svijetu, uz Simple Session koji se održao u siječnju prije situacije s korona virusom.

Već su se u nekim gradovima Hrvatske održavali mali Pannonian Challenge tours. Kako je to izgledalo, s obzirom na pandemiju?

Challenge Tour, „mali“ Pannonian Challenge s kojim smo krenuli prošle godine, sjajna je uvertira za nadolazeći Pannonian. Tour je donio dašak Pannonian Challengea i u druge gradove i pokazao kako ekstremni sport ima svoju publiku i izvan Osijeka. Challenge Tour bio je i vježba za nadolazeći Pannonian koju smo uspješno odradili i pokazali kako vozači, volonteri i organizatori događaja mogu biti odgovorni i kreativni.

Do sad su koncerti bili sastavni dio festivala. Kako će biti ove godine?

Glazba i ove godine prati Pannonian priču, za nju nam ne treba gužva, ona je medij koji nas povezuje kada nismo zajedno. Glazbeni program Pannonian Challengea moći ćete pratiti već od srijede kada veliki online party otvaranja Pannoniana donose osječki DJ-evi Omer i Umbo. Njima se nakon srijede pridružuju Oliver, Fullstep Phil, Insolate&Volster te Ilija Rudman i Sly. Glazbenu priču Pannoniana moći ćete pratiti svaku večer na službenim Pannonian Challenge kanalima – Facebook stranici i YouTube kanalu.

Ove godine ne moramo biti na istom mjestu da bismo bili zajedno – Pannonian i publiku povezuju vrijednosti, novi doživljaj i zajednički interest, a to je najbolji festival ekstremnih sportova. Kako se Marin Ranteš pripremao za Pannonian, pročitajte ovdje.

_________________________________________________________________________

Tekst je nastao kao dio native studija portala srednja.hr i A1 Hrvatska , partnera Pannonian Challenga