Pretraga

Marin Ranteš otkriva kako su izgledali opušteni izolacijski BMX treninzi u SAD-u i najavljuje Pannonian

A- A+

Pandemija koronavirusa koja nas je zadesila ove godine svima nam je zaokrenula život – svoje svakodnevne aktivnosti morali smo izmijeniti i preuzeti neko novo ponašanje. Ako je ekstremni sport vaša svakodnevica, a treninzi za natjecanja glavni fokus, što onda raditi tijekom izolacije? Marin Ranteš, naš najuspješniji vozač BMX-a nam kaže – opušteno trenirati! Razgovarali smo s Marinom uoči natjecanja Pannonian Challenge, a on nam je otkrio kako je iskoristio vrijeme izolacije te kako je ova pandemija utjecala na ekstremni sport diljem svijeta.

Marin Ranteš na Pannonian Challengeu 2019. gdje je osvojio visoko 3. mjesto | foto: Pannonian Challenge

Marin Ranteš naš je najbolji vozač BMX-a. Sa svojih 25 godina nanizao je velik broj medalja na različitim svjetskim natjecanjima, a kroz prošlu godinu prikupljao je bodove kako bi na Olimpijskim igrama u Tokyju predstavljao Hrvatsku po prvi puta u disciplini BMX.

No, 2020. godina pripremila je druge planove za sve nas pa su tako Olimpijske igre odgođene, a velik broj aktivnosti se izmijenio. U moru brojnih natjecanja ekstremnih sportova, ističe se Pannonian Challenge koji se ipak održava uz pomoć partnera A1. U Osijeku tako od 12. do 16. kolovoza priliku za natjecanje imaju svi ekstremni sportaši, dok će ih publika, posebno ove godine moći pratiti online!

U razgovoru s Marinom on nam je otkrio gdje se ‘izolirao’ u jeku pandemije koronavirusa te kakav utjecaj općenito ova pandemija ima na ekstremni sport.

Izdvojeni članak

Pannonian Challenge će se ipak održati: ‘Biti ekstreman ne znači biti neodgovoran’

Kako je pandemija koronavirusa utjecala na tvoj rad?

Kaže da svako zlo za neko dobro, tako je i ovo vrijeme pandemije stvorilo mogućnost da neprekidno treniram, bez opterećenja da li ću se ozlijediti. Da pokušavam nove trikove, opušteno, jer nije bilo natjecanja. Kad je počela pandemija, bio sam u Americi kod Daniela Dhersa, pa sam onda tamo i ostao. Nas nekoliko vozača, među kojima su Daniel Dhers, Daniel Wedemeijer, Hannah Roberts, Nikita Ducarroz i Perris Benegas dogovorilo se da ćemo se potpuno izolirati od vanjskog svijeta i socijalnih kontakata. Svaki dan smo vozili u Daniel DhersAktion Sports Complex-u. Tamo smo si i složili teretanu, kako bi mogli vježbati. Nikad opuštenije razdoblje što se tiče treniranja.

Koja su natjecanja otkazana, a na kojima si trebao sudjelovati?

Otkazana su sva FISE natjecanja i svi C1 eventi, na kojima sam trebao skupiti bodove za OI. U početku sam se nadao da će se stvari oko pandemije smiriti, ali eto… Posvetio sam se treniranju.

Vjerujemo da si prije OI prošao kroz puno natjecanja kako bi prikupio bodove. Možeš li nam reći kako gledaš na otkazivanje ovih, za tebe, bitnih Olimpijskih igara?

Naravno da mi je bilo bitno da se plasiram na OI i imao sam plan kako i uspjeti u tome. Pandemija je sve zaustavila, ali sam se zato maksimalno posvetio treniranju i učenju novih trikova, koje možda ne bih sada učio, zbog opasnosti da se ne povrijedim.

Ipak, Pannonian Challenge će se ove godine održati? Koliko je to važno za svijet ekstremnih sportova?

Da, Pannonian Challenge će se održati. Jako me je obradovala ta vijest. Svi smo mi jako željni natjecanja i nedostaje nam taj adrenalin, ali i putovanja, druženja, razgovori… Znamo svi da je organizacija Pannonian Challengea i do sada bila na svjetskom nivou pa ne sumnjam da će tako biti i ove godine. Siguran sam da će se potruditi da se svi pridržavamo propisanih mjera u vezi korone, jer je sigurnost i zdravlje nas sportaša uvijek na prvom mjestu. Zbog toga je odlučeno da neće biti publike, već će se PC pratiti putem televizijskih prijenosa i interneta.

Kako izgleda ekstremni sport za vrijeme izolacije?

Kada su bile najstrože mjere, bio sam  u Americi i kao što sam rekao, zaista smo se socijalno izolirali od drugih ljudi. Nismo odlazili ni u trgovine ni u restorane. Vožnja u indooru, vježbanje u priručnoj teretani i kuće u kojima smo živjeli. Nije bilo druženja u živo. Nadam se da se većina vozača pridržava epidemioloških mjera, zbog našeg zdravlja i zdravlja naših najbližih.

Natjecanje Pannonian Challenge možete pratiti putem Sportske televizije i RTL.hr te preko njihovih društvenih mreža, Facebook stranice i YouTube kanala.

_________________________________________________________________________

Tekst je nastao kao dio native studija portala srednja.hr i A1 Hrvatska , partnera Pannonian Challenga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap