Pretraga

Pao dogovor oko nadoknade štrajka: U zagrebačkim školama produljuje se nastavna godina

A- A+

Nakon što je štrajk prosvjetara završio, škole i osnivači imali su zadatak odlučiti na koji će se način nastavni dani izgubljeni tijekom štrajka. Na konzultacijama zagrebačkih ravnatelja s predstavnicima osnivača, odnosno gradskog Ureda za obrazovanje Grada Zagreba, odlučeno je kako u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama nastavna godina neće moći trajati dulje od 19. lipnja.

Foto: Klara Modrić|Srednja.hr

Kako doznaje Jutarnji list, učenicima u školama čiji je osnivač Grad Zagreb nastavna će godina trajati samo dva dana dulje od planiranog: prema ranije objavljenom kalendaru, nastava je trebala završiti 17. lipnja, ali će se zbog nadoknade produljiti do 19. lipnja. Izuzetak su maturanti kojima će, umjesto planiranog 22. svibnja, nastava trajati do 28. svibnja.

Odlučeno je da nastava u svim školama završava isti dan

Izdvojeni članak
prazna učionica u školi

Preko 17 tisuća čitatelja odgovorilo na pitanje im se od dviju opcija nadoknade nastave više sviđa

Podsjetimo, prema napucima Ministarstva, nastavna godina nije smjela trajati dulje od 26. lipnja. Ipak, konkretan model nadoknade u zagrebačkim školama ovisit će o tome koliki je broj radnih dana pojedina škola izgubila. Naime, nisu sve škole štrajkale sve dane, ali bez obzira na to, donesena je odluka da sve moraju završiti isti dan.

– Odluka da svi završavaju u isto vrijeme vrlo je logična, s obzirom na to da u mnogim obiteljima ima više djece koja idu u različite škole, neki u srednju, a neki u osnovnu. Stoga se mora voditi računa i o tome da im ne završava nastava u različite datume, rekao je za Jutarnji Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkog gradskog Ureda za obrazovanje.

Dogovorene i ostale mogućnosti nadoknade

Na sastanku su dogovorene i ostale mogućnosti nadoknade, poput iskorištavanja nenastavnih dana i skraćivanja praznika. Zimski praznici, koji su u Zagrebu trebali trajati tri tjedna, skratili bi se za tjedan dana.

Izdvojeni članak

Čak 992 škole namjeravaju produljiti nastavnu godinu, Ministarstvo otkrilo do kada ona najduže može trajati

– Drugo polugodište počet će 7. siječnja, u utorak, nakon blagdana Sveta tri kralja, umjesto u ponedjeljak, 13. siječnja. Taj bi tjedan nastava trebala, umjesto u petak, završiti u subotu, 11. siječnja, kaže Lovrić za Jutarnji.

Treći je način nadoknade rad subotom, ali nastava može odvijati tim danom samo ako je u radnom tjednu bio neki praznik – poput tjedna u kojem padaju Sveta tri kralja. Kako piše Jutarnji list, i proljetni praznici neće trajati kao što je planirano: svest će se na samo dva dana, Veliki petak i Uskrsni ponedjeljak. I tog tjedna subota može biti radna jer je zbog Uskrsnog ponedjeljka riječ o tjednu s četiri rada dana. U kalendaru su još su dvije takve subote: 2. svibnja, nakon praznika Prvog maja, te 13. lipnja, nakon Tijelova, a koje će od tih subota škole raditi ovisit će o tome koliko su radnih dana izgubile.