Pretraga

Počele prijave srednjih škola, ne smijete zaboraviti na važno pravilo: Evo i kada izlaze prve liste

A- A+

Ova srijeda jedna je od najvažnijih dana u procesu upisa u srednje škole – za učenike osmih razreda u online sustavu upisa započeo je odabir srednjoškolskih programa. Za ovu je godinu planirano 48.753 upisnih mjesta, od čega se u javne škole upisuje 46.010 učenika, a stvarni broj osmaša je oko 40.100. Učenici mogu prijaviti najviše šest škola, s time da na vrhu treba biti ona koju najviše žele upisati. Već danas će osmašima i njihovim roditeljima biti vidljive prve ljestvice poretka.

upisi u srednje

Upisi u srednje škole|foto: srednja.hr

Ove srijede, točno u 8 ujutro za osmaše su započele prijave srednjoškolskih programa u sustavu srednje.e-upisi.hr.

Prve ljestvice bit će vidljive već danas od 14 sati

Programi se u većini slučajeva mogu prijavljivati sve do 7. srpnja u 12 sati. Iznimka su programi koji na upisima zahtijevaju dodatne provjere, odnosno za koje se provode dodatni prijemni ispiti. Njih kandidati mogu prijavljivati do 2. srpnja u 16 sati. Više detalja o tim prijemnima možete doznati ovdje. Kako navode iz CARNET-a, prve ljestvice kandidatima će biti vidljive već ove srijede u 14 sati.

– Svaki puni sat, aplikacija će za svakog kandidata tražiti mjesto na najvišem prioritetu, a za koji kandidat ima dovoljno bodova da se nalazi unutar upisne kvote. Program pored kojeg u stupcu Najbolji odabir stoji zelena kvačica je program za koji kandidat trenutno ostvaruje pravo upisa, objašnjavaju iz CARNET-a.

Konačne ljestvice poretka bit će objavljene 10. srpnja u 12 sati. Pored programa i škole u koju su učenici zaista ostvarili pravo upisa u to će vrijeme stajati ta ista zelena kvačica.

Izdvojeni članak
učionica

Uskoro kreće odabir srednjih škola: Na jednom mjestu saželi smo sve što morate znati o upisima

Ključno pravilo: Na prvo mjesto stavite školu koju najviše želite upisati

Kandidati koji prijavljuju škole na umu moraju imati jedno vrlo važno pravilo. U sustavu upisa mogu prijaviti najviše šest programa, a ljestvicu prioriteta položiti tako da na prvo mjesto postave školu i program koji najviše žele upisati i tako redom sve do šestog mjesta.

– Preporuka je zapravo da ne mijenjate poredak. Naravno, prvi dan većina kandidata će se malo poigrati, prijavljivat će neke druge škole izvan tih šest, sve do 7. srpnja do kad kandidati imaju mogućnost obrisati program, ponovno ga dodati, mijenjati im prioritet. Ono što je najvažnije je da, ako će se u početku malo istraživati i pogledati što više škola, da zadrže prijave onako kako zaista imaju namjeru upisati, rekao je u našoj posljednjoj epizodi podcasta Tomislav Rožić, koordinator upisa u srednje škole pri CARNET-u.

Pojasnio nam je i kako funkcioniraju ljestvice poretka koje će kandidati vidjeti idućih dana. Aplikacija, naime, svaki sat uzima sve promjene koje su se dogodile, odnosno sve promjene koje bilo koji kandidat u Hrvatskoj napravi

– I ona se trudi za svakog kandidata pronaći program i školu koja mu je najviši prioritet, dakle cijelo vrijeme vas se trudi ugurati unutar kvote prvog odabira. Ako ste, primjerice, na prvo mjesto stavili neku gimnaziju koja prima 40 kandidata, vi ulazite u sraz sa svim kandidatima koji su prijavili tu školu, a da im je to na prvom mjestu. Ili ako ne ostvaruju pravo upisa na svoj prvi ili drugi odabir i ako im je ta škola na trećem mjestu, onda su i oni na toj ljestvici. I sad, ovisno o tome hoće li netko pomaknuti neki drugi prioritet na koji ostvaruje pravo upisa na više mjesto, onda će se taj kandidat maknuti s ljestvice, rekao je, među ostalim, Rožić.

Čitav podcast, u kojemu smo razgovarali i bodovanju, prijemnim ispitima, i odgovarali na ostala česta pitanja kandidata za upis srednjih škola, pogledajte u nastavku.