Pretraga

Zagrebačke srednje škole objavile datume prijemnih: Evo kako se oni boduju na upisima

A- A+

Pred učenicima osmih razreda dani su odluke –  morat će se odlučiti na to koju srednju upisati. Za upis osam zagrebačkih škola neće se bodovati samo ocjene, nego će osmaši pisati i dodatan prijemni ispit. Od ove godine princip provedbe nešto je drugačiji pa će škole međusobno priznavati jedinstveni test za isti program. Taj ispit donosi maksimalno deset bodova, a nekima će biti koristan alat za ostvarenje dodatnih bodova. Naime, proteklih godina neki su učenici, iako nisu imali savršeni prosjek, briljirali na tom ispitu i tako uspjeli upisati željenu školu.

učenica rješava ispit

Foto: Unsplash

Nedavno smo u našem podcastu ugostili Tomislava Rožića, koordinatora za upise u srednje škole pri CARNET-u. Među ostalim, s njim smo razgovarali i o prijemnim ispitima za upis srednjih škola. Od prošle godine svim je školama omogućena bezuvjetna provedba takve dodatne provjere.

Kandidati na prijemnima mogu steći najviše deset bodova

Ove godine prijemni ima osam zagrebačkih srednjih škola, a novost je jedinstveni ispit po programima. Primjerice, isti ispit boduje se za upis svih prirodoslovno-matematičkih smjerova u školama koje provode prijemne. Naš sugovornik pojasnio nam je kako se oni boduju.

– Na tim je ispitima u principu moguće steći deset bodova i oni se pridodaju ukupnom zbroju bodova koje je kandidat ostvario u svojem dosadašnjem osnovnoškolskom obrazovanju. Na temelju tih deset dodatnih bodova se radi dodatna diferencijacija i mislim da je to vrlo vrijedan alat za srednje škole koje ga žele iskoristiti, pogotovo one u kojima je velika navala tzv. superodlikaša, jer mogu napraviti bolju diferencijaciju, rekao je Rožić i podsjetio da su ranijih godina tako neke škole uspjeli upisati i učenici koji nemaju savršen prosjek, a o čemu smo i pisali na srednja.hr.

@srednja_hr I neke gimnazije su uvele prijemne ispite. 📚 O kojim još temama pričali, pogledajte u cijelom podcastu u opisu profila 👆 … #podcast #srednja #srednjahr #fyp #foryoupage #upisi #upisi2023 ♬ original sound – srednja_hr

Kako smo ranije pisali, jedinstveni ispit iz matematike za prirodoslovno-matematičku gimnaziju provodit će i međusobno priznavati rezultate Gimnazija Lucijana Vranjanina, X. gimnazija ‘Ivan Supek’ Zagreb, XV. gimnazija Zagreb, I. gimnazija Zagreb, V. gimnazija Zagreb i III. gimnazija Zagreb. Nadalje, jedinstveni test iz matematike i hrvatskoga jezika za opću gimnaziju provodit će i međusobno priznavati rezultate Gimnazija Tituša Brezovačkog Zagreb i I. gimnazija Zagreb. Kako smo ranije pisali, jedinstveni test iz engleskoga jezika za upis u dvojezični program provodit će i međusobno priznavati rezultate Prirodoslovna škola Vladimir Prelog Zagreb. i X. gimnazija ‘Ivan Supek. S time da je Prelog zadržao i svoj dosadašnji ispit iz kemije, fizike i biologije, koji se boduje samo za upis prirodoslovne gimnazije u toj školi.

Iz škola naglašavaju da se za upis u prirodoslovno-matematički program pristupa se u onoj školi koju je kandidat u aplikaciji srednje.e-upisi.hr označio kao najviši prioritet od mogućih šest škola. Treba naglasiti da prijave ovih škola završavaju nešto ranije nego za ostale, 2. srpnja, a neke škole traže i slanje dodatne prijavnice za prijemni, što možete doznati na web stranici škole.

XV. gimnazija Zagreb

Provjera posebnih znanja za kandidate koji su kao najviši izbor prijavili prirodoslovno-matematički program XV. gimnazije, održat će u prostoru XV. gimnazije na Jordanovcu, 3. srpnja 2023. s početkom u 9 sati. Provjera će trajati 60 minuta te će se rješavati 22 zadatka.  Kandidati trebaju ispred škole doći do 8:15 i sa sobom ponijeti identifikacijski dokument s fotografijom. kalkulator nije dozvoljen, a ispit se piše kemijskom olovkom. Ravnalo ili trokut su dozvoljeni. Kandidati koji imaju direktan upis u XV. gimnaziju nisu dužni pristupiti provjeri posebnih znanja.

Provjera posebnih znanja za upis u 1. razred IBMYP programa u XV. gimnaziji održat će se u ponedjeljak, 3. srpnja 2023. s početkom u 11 sati. S time da se od 11 piše ispit engleskog, a od 12 je ispit iz matematike. Kandidati trebaju doći pred Školu najkasnije do 10:30.

Prirodoslovna škola Vladimir Prelog

Kako smo pisali, provjera posebnih znanja iz kemije, biologije i fizike Prirodoslovne škole Vladimira Preloga održat će se 5. srpnja 2023. u 9 sati. Provjera posebnih znanja iz fizike, kemije i biologije za upis prirodoslovne gimnazije sastoji se od pisanog ispita u trajanju od 90 minuta. Ispit se sastoji od 27 zadataka višestrukog izbora i kratkih odgovora.

Test poznavanja engleskog jezika za dvojezični program održat će istog dana u podne.

Gimnazija Tituša Brezovačkog

Prijemni ispit za upis u Gimnaziju Tituša Brezovačkog iz hrvatskog i matematike održava se 4. srpnja 2023. u 9,00 u I. gimnaziji, Avenija Dubrovnik 36. Kandidati trebaju doći pred školu 20 minuta ranije i sa sobom ponijeti identifikacijski dokument s fotografijom te kemijsku olovku kojom se piše plavom ili crnom bojom. I ispit iz matematike i onaj iz hrvatskog obuhvaćaju gradivo za osnovnu školu, a na ispitu se može ostvariti najviše deset bodova te on nije eliminacijski.

Izdvojeni članak
učionica

Uskoro kreće odabir srednjih škola: Na jednom mjestu saželi smo sve što morate znati o upisima

I. gimnazija

Ispit za upis opće gimnazije u I. gimnaziji Zagreb, isti ovaj koji se priznaje za upis Tituša je također 4. srpnja od 9 sati u prostoru I. gimnazije. Kako navode iz I. gimnazije, pri pisanju ispita nije dopuštana upotreba džepnog računala niti tablice s formulama. Ispit se piše kemijskom olovkom plave ili crne boje koju kandidati trebaju donijeti sa sobom. Dopuštena je upotreba ravnala ili trokuta. Provjera traje 60 minuta. Kandidati trebaju doći u prostor I. gimnazije najmanje 30 minuta prije početka ispita i trebaju imati dokument sa slikom. Na provjeru ne izlaze oni koji imaju izravno pravo upisa.

Prijemni za upis prirodoslovno-matematičke gimnazije I. gimnazije je 3. srpnja u 9 sati isto u prostoru te škole. To je isti ispit kao i za ostale prirodoslovno-matematičke smjerove u školama koje provode taj prijemni, dakle na ovaj u Prvoj dolaze učenici kojima je program te škole najviši na listi prioriteta. Ostatak uputa isti je kao i na prijemnom za opću gimnaziju I. gimnazije.

Izdvojeni članak

Imamo odgovor na vječito pitanje oko upisa u srednje: Možete li dobiti bod za zdravstvene teškoće?

X. gimnazija Ivan Supek

Provjera posebnih znanja iz matematike za upis u 1. razred prirodoslovno-matematičkog programa X. gimnazije je 3. srpnja 2023. u 9 sati u prostoru X. gimnazije Ivan Supek (Klaićeva 7). Provjera će trajati 60 minuta te će se rješavati 22 zadatka. Slično kao i u ostalim školama kandidati trebaju doći ispred škole do 8:30, u školu mogu ući samo oni. Ispit će se pisati na III i/ili IV katu (ovisno o broju kandidata), a raspored kandidata po učionicama nalazit će se na oglasnoj ploči u prizemlju, na III katu i na IV katu. Kandidati sa sobom trebaju imati identifikacijski dokument s fotografijom, korištenje kalkulatora nije dozvoljeno, dok ravnalo jest, a ispit se piše kemijskom olovkom.

Provjera znanja engleskog jezika za one koji upisuju opću ili prirodoslovno-matematičku gimnaziju X. gimnazije održat će se 5. srpnja 2023. u 12:00 sati, a taj ispit priznaje i Prirodoslovna škola Vladimira Preloga. Ako učenik nije učio izabrani 1. strani jezik (engleski/njemački) najmanje četiri godine, pristupa provjeri znanja iz tog jezika koja će se održat će se 5. srpnja 2023. u 13:30 sati u prostorijama X. gimnazije Ivan Supek.

V. gimnazija

Provjera posebnih znanja za kandidate koji su prijavili prirodoslovno-matematički program V. gimnazije kao svoj najviši izbor od prirodoslovno-matematičkih programa navedenih gimnazija održat će se u prostoru V. gimnazije (Ulica Vjekoslava Klaića 1) 3. srpnja s početkom u 9 sati. Provjera će, kao i za ostale prirodoslovno-matematičke programe trajati 60 minuta te će se rješavati 22 zadatka.

I u ovom slučaju kandidati trebaju doći ispred škole do 8:15, ulazak u zgradu dopušten je samo njima, a sa sobom moraju ponijeti
identifikacijski dokument s fotografijom. Kalkulator nije dopušteno koristiti na ispitu, kao ni tablice s formulama, a ispit se piše kemijskom olovkom te je dozvoljeno korištenje kalkulatora.

III. gimnazija

Provjera posebnih znanja za kandidate koji su prijavili prirodoslovno-matematički program III. gimnazije kao svoj prvi izbor održat će u prostoru III. gimnazije (Kušlanova 52) 3. srpnja s početkom u 9 sati. Kandidati pred školu moraju doći do 8:15 i sa sobom ponijeti identifikacijski dokument s fotografijom. Dakako, ispit je isti kao i za kandidate u ostalim školama pa su i uvjeti pisanja isti – nema korištenja kalkulatora i tablice formula, a piše se kemijskom olovkom te učenici sa sobom smiju imati ravnalo.

Provjera predznanja engleskog jezika obavezna je samo za učenike koji tijekom osnovne škole nisu učili engleski jezik u školi. Za  učenike koji se upisuju u redovnom terminu termin provjere je 3. srpnja 2023. u 11:00 sati.

Gimnazija Lucijana Vranjanina

Provjera posebnih znanja za kandidate koji su prijavili prirodoslovno-matematički program Gimnazije Lucijana Vranjanina kao svoj prvi izbor održat će u prostoru Gimnazije Lucijana Vranjanina (Trg hrvatskih Pavlina 1) 3. srpnja s početkom u 9 sati. Pred školu kandidati moraju doći do 8:15 i sa sobom ponijeti dokument s fotografijom. To je isti ispit od 60 minuta i 22 zadatka koji priznaju i ostale prirodoslovno-matematičke gimnazije pa su i pravila ista – kalkulator nije dozvoljen, ravnalo jest, a piše se kemijskom olovkom.

Čitav podcast o upisima u srednje škole poslušajte ispod:

Kako izračunati bodove i doznati sve o školi koju želite upisati?

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika. Kako ga koristiti pogledajte u videu na našem TikToku:

@srednja_hr Provjerite hoćete li upisati željenu srednju školu! #srednjaskola #skola #kalkulator #srednjahr #upisusrednju #fyp #foryoupage @komar989 ♬ BGM perfect for item description – Mi-on(みおん)

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.