Pretraga

Počele su prijave za upise u srednje škole, poznato i kada će biti vidljive prve ljestvice poretka

A- A+

Ovog petka započele su online prijave za upise srednjih škola u 2024. godini. Osmaši škole mogu prijavljivati do 8. srpnja u podne, a iznimka su škole koje za upis provode prijemne ispite i slične dodatne provjere. Za takve se prijave zaključuju ranije. Već će u popodnevnim satima biti objavljene prve ljestvice poretka.

Učenica u rozom puloveru, sjedi za stolom na instrukcijama

Ilustracija: Unsplash

Važan je dan za skoro 40 tisuća osmaša – u narednim danima moraju donijeti odluku oko toga koju srednju školu žele upisati. Odlukom Ministarstva se planiran je broj upisnih mjesta za ukupno 48.135 učenika u 2.180 razrednih odjela.

U petak započele prijave za upise u srednje škole

Prijave srednjoškolskih programa za sve redovite kandidate započele su jutros u 8 sati. Učenici škole prijavljuju online putem, kroz sustav srednje.e-upisi.hr, a već od 14 sati počet će se prikazivati prve ljestvice poretka.

– Prijaviti se može do šest programa, a ljestvicu poretka složite tako da na prvo mjesto postavite školu i program koji najviše želite upisati i tako redom sve do šestog mjesta, navode iz CARNETA u svojoj obavijesti.

Dodatno pojašnjavaju i da će svaki puni sat aplikacija za svakog kandidata tražiti mjesto na najvišem prioritetu, a za koji kandidat ima dovoljno bodova da se nalazi unutar upisne kvote. Program pored kojeg u stupcu ‘Najbolji odabir’ stoji zelena kvačica je program za koji kandidat trenutno ostvaruje pravo upisa. Srednjoškolske programe koji za upis provode dodatne provjere, dakle prijemne ispite, učenici mogu prijavljivati do 1. srpnja u 16 sati. Prijava programa koji ne zahtijevaju dodatnu provjeru traje do 8. srpnja u 12 sati. Konačne ljestvice poretka izlaze 10. srpnja. Učenici nakon svega trebaju dostaviti i upisnice u školu, elektroničkim putem ili osobno, a to će se događati od 10. do 12. srpnja, ovisno o školi. Sve važne datume upisa u srednje možete pronaći ovdje.

Izdvojeni članak

Krenuo je proces upisa u srednje u 2024. Ovih 5 stvari mora znati svaki osmaš i roditelj

Osam škola ima prijemni, neke određuju i minimalni prag

Što je s učenicima koji su na produžnoj nastavi? Kako stoji u odgovorima na najčešća pitanja u sustavu srednje.e-upisi.hr, ako su učenici već položili predmet i unesena im je ocjena, moći će odabrati obrazovni program do datuma zaključavanja odabira. No, ako im iz predmeta iz kojeg pohađaju produžnu ocjena nije zaključena do 8. srpnja, ne mogu prijavljivati škole u ovom roku, nego moraju na jesenski.

Već smo pisali da osam srednjih škola i ove godine provodi prijemni za upise. Sve su u Zagrebu, s time da više škola za istovjetni program priznaje jedinstveni ispit, o čemu više možete čitati ovdje. Neke škole odredile su i minimalni bodovni prag potreban za prijavu, a u taj prag se ne uračunavaju eventualni dodatni bodovi, nego ga je potrebno zadovoljiti isključivo ocjenama iz osnovne škole, pojašnjeno je na stranici srednje.e-upisi.hr.


S pomoću našeg Kalkulatora bodova već sada možete saznati koliko bodova prilikom upisa u srednju možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika. Kako ga koristiti pogledajte u videu na našem TikToku:

@srednja_hr Provjerite hoćete li upisati željenu srednju školu! #srednjaskola #skola #kalkulator #srednjahr #upisusrednju #fyp #foryoupage @komar989 ♬ BGM perfect for item description – Mi-on(みおん)


A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.