Pretraga

Ovo su datumi upisa u srednje škole u 2024., pogledajte i koje smjerove će nuditi svaka

A- A+

Pred 41 tisućom osmaša koji trenutno sjede u klupama osmoljetki važna je odluka – koju srednju odabrati. Već krajem svibnja kreću prijave u online sustav upisa u srednje škole, a od 28. lipnja i prijava srednjoškolskih programa. Ukupno je u svim školama 48.135 mjesta, a dio odluke o upisima je i popis srednjoškolskih programa i odobrenih mjesta za upis u svakoj školi.

Ploča na kojoj piše 'upisi u srednje', a ispred su knjige

Foto: srednja.hr

U Narodnim novinama objavljena je odluka o upisu u prvi razred srednjih škola u nadolazećoj školskoj godini. Dio odluke su i datumi upisa u srednje škole u 2024. godini. Kao i ranijih godina, upisi će se vršiti online, putem sustava srednje.e-upisi.hr.  Odlukom odlukom se planira broj upisnih mjesta za ukupno 48.135 učenika u 2.180 razrednih odjela, dok je osmaša trenutno 40.997.

Princip bodovanja za upis u srednje škole ostaje isti kao i prethodnih godina i možete ga vidjeti ovdje. Kako smo pisali, i ove godine osam škola bodovat će prijemni za upise, sve su u Zagrebu, a kao i prošle godine, za istovjetne programe postojat će jedinstveni ispiti.

Važni datumi ljetnog roka za redovite kandidate

Osim broja upisnih mjesta objavljeni su važni datumi za osmaše. Početak prijava redovitih kandidata u sustav je 27. svibnja, a nastavna godina, prema školskom kalendaru, gotova je 21. lipnja. Prijave srednjoškolskih programa za upis u nadolazeću školsku godinu kreću 28. lipnja i traju do 8. srpnja.

Iznimka su spomenute škole koje imaju dodatne provjere, a za koje prijave završavaju 1. srpnja. Te dodatne provjere provode se od 2. do 5. srpnja, ovisno o školi, a konačne ljestvice poretka izlaze 10. srpnja. Učenici nakon svega trebaju dostaviti i upisnice u školu, elektroničkim putem ili osobno, a to će se događati od 10. do 12. srpnja. U tablici ispod možete proučiti i ostale važne datume ljetnog roka za redovite kandidate.

Ljetni upisni rok u srednje

Ljetni upisni rok u srednje

Važni datumi jesenskog roka za redovite kandidate

Službena objava slobodnih mjesta za jesenski upisni rok je 9. kolovoza. Taj jesenski rok rezerviran je samo za one koji nisu upisali školu u ljetnom. Kada je riječ o redovitim kandidatima, prijave programa u jesenskom roku upisa u srednje započet će 19. kolovoza i trajati do 23. kolovoza, s tim da 21. kolovoza završavaju prijave škola s dodatnim provjerama. Konačne ljestvice upisa u srednje  u jesenskom roku izlaze 26. kolovoza.

I ove godine provodit će se i treći, naknadni rok upisa u srednje škole, za koji se učenici prijavljuju u školi od 2. do 27. rujna. Sve važne datume za redovite kandidate u jesenskom upisnom roku možete vidjeti u tablici ispod.

Jesenski upisni rok u srednje

Jesenski upisni rok u srednje

Naglasimo kako procedura upisa u srednje škole, kao i rokovi, izgledaju nešto drugačije za kandidate s teškoćama u razvoju, koji se prije svega javljaju nadležnom uredu za obrazovanje svoje županije ili Grada Zagreba. Proces i rokovi drugačiji su i za kandidate koji se upisuju u sportske odjele. Datume ključne za učenike s teškoćama i sportaše možete proučiti ovdje.

Koji su programi odobreni školama za ovu godinu?

Osim datuma i ukupnog broja upisnih mjesta, u odluci o upisima u srednje nalazi se i tablica s popisom programa koji su školama odobreni za upise u novu školsku godinu, broj razreda koje im je Ministarstvo odobrilo, kao i broj mjesta po razrednom odjelu.

Odluka je u nastavku, odobrene programe za svaku školu možete vidjeti u tablici od šeste stranice dokumenta. Za lakši pronalazak željene škole dokument otvorite u novoj kartici, odaberite kombinaciju tipki Ctrl+F i upišite naziv škole. Napomena: ako vam dokument u nastavku nije vidljiv, ponovno učitajte stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako izračunati bodove i doznati sve o školi koju želite upisati?

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika. Kako ga koristiti pogledajte u videu na našem TikToku:

@srednja_hr Provjerite hoćete li upisati željenu srednju školu! #srednjaskola #skola #kalkulator #srednjahr #upisusrednju #fyp #foryoupage @komar989 ♬ BGM perfect for item description – Mi-on(みおん)

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.