Pretraga

Krenuo je proces upisa u srednje u 2024. Ovih 5 stvari mora znati svaki osmaš i roditelj

A- A+

Prijavom učenika u online sustav upisa u srednje škole ovog je ponedjeljka započela procedura upisa u srednje u 2024. Treba naglasiti da danas ne kreće i prijava srednjih škola, to će osmaši moći obavljati tek od 28. lipnja. Na upisima se vrednuju zajednički, dodatni i poseban element, osam srednjih škole i ove će godine provoditi prijemni, a postoji kalkulator pomoću kojeg već sada osmaši mogu izračunati koje su šanse da upadnu u željenu srednju.

Foto: srednja.hr

 

Za četrdesetak tisuća osmaša i njihovih roditelja važan je dan – krenule su prijave u online sustav upisa u srednje škole Srednje.e-upisi.hr. Odlukom ministarstva planira se broj upisnih mjesta za ukupno 48.135 učenika u 2.180 razrednih odjela.

Danas su počele samo prijave u sustav, ne i prijave srednjih škola

Treba naglasiti kako su ovog ponedjeljka samo započele prijave u sustav upisa u srednje škole. Prijave samih škola koje učenici žele upisati krenut će tek 28. lipnja. A što vam je činiti nakon što se danas prijavite u sustav? Nakon prijave bi, izvijestili su iz CARNET-a, svi kandidati u kartici ‘Moji podaci’ trebali provjeriti svoje osobne podatke. U slučaju da uoče neki neispravni podatak treba se obratiti neispravnih razredniku. Što se tiče kandidata s teškoćama, oni od danas mogu prijavljivati svoje programe u županijskim upravnim odjelima nadležnim za obrazovanje.

– Ako već niste, pribavite mišljenje Službe za profesionalno usmjeravanje HZZ-a i krenite na prijavu programa. Programe možete prijavljivati do 14. lipnja, navodi CARNET.

Uz to, oni koji imaju namjeru upisati razredni odjel za sportaše, trebaju iskazati interes za upis sportskih razrednih odjela. Taj se korak obavlja do 7. lipnja, u kartici ‘Moji podaci’ tako da unesete naziv sporta, klub i mjesto u kojem se klub nalazi. Kada je riječ o kandidatima izvan redovitog sustava obrazovanja, oni se isto trebaju registrirati u sustav, nakon čega će dobiti podatke za prijavu u sustav. Nakon toga, potrebno je dostaviti potrebne dokumente Središnjem prijavnom uredu najkasnije do 24. lipnja.

Izdvojeni članak
Ploča na kojoj piše 'upisi u srednje', a ispred su knjige

Ovo su datumi upisa u srednje škole u 2024., pogledajte i koje smjerove će nuditi svaka

Kada kreću prijave škola koje učenik želi upisati?

Prijave srednjoškolskih programa koje kandidati žele upisati, dakle, započet će 28. lipnja i trajati do 8. srpnja. Iznimka su škole koje provode prijemne ispite, a za koje se prijave zaključuju 1. srpnja. Ti prijemni će se prema kalendaru ljetnog roka provoditi od 2. do 5. srpnja, a 5. srpnja će se i s lista brisati kandidati koji nisu zadovoljili preduvjete za upis određenih škola.

Konačne ljestvice upisa u srednje škole u ljetnom će roku biti objavljene 10. srpnja, nakon čega slijedi dostava upisnica putem e-maila ili dolaskom u školu. Detaljnije datume ljetnog roka upisa u srednje možete proučiti u tablici ispod, a koji su smjerovi u svakoj školi odobreni za ovu godinu možete vidjeti ovdje.

Ljetni upisni rok u srednje

Što se boduje na upisima u srednje?

Kao i ranijih godina, za sve vrste srednjih škola i ove se godine vrednuju zajednički i dodatni element, dok se putem posebnog elementa može steći pravo prednosti na listi.  Zajednički element čine ocjene iz škole, s time da kroz taj element učenici koji žele upisati gimnaziju ili četverogodišnju strukovnu školu mogu skupiti najviše 80 bodova. Kod upisa u trogodišnje programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije i programe obrazovanja za vezane obrte maksimalan broj bodova koji se može ostvariti kroz zajednički element jest 50.

Učenici bodove mogu steći i kroz dodatni element vrednovanja kojim se honoriraju sposobnosti, darovitosti i znanja kandidata. U to, primjerice, ulazi dodatna provjera iz matematike za upis nekih prirodoslovno-matematičkih programa.

Kandidat koji ima zdravstvene teškoće ili živi u otežanim uvjetima obrazovanja uzrokovanim nepovoljnim ekonomskim, socijalnim te odgojnim čimbenicima, može ostvariti pravo na poseban element vrednovanja u obliku prava prednosti. Pojednostavljeno rečeno, to pravo može ostvariti samo kandidat koji se nalazi na zadnjem mjestu rang-liste i ima isti broj bodova kao kandidati koji ne ostvaruju pravo na poseban element. Više o bodovanju za upise u srednje škole možete doznati na poveznici.

Izdvojeni članak

Što se sve boduje na upisima u srednje škole? Evo detaljnog objašnjenja

Koje srednje škole imaju prijemni?

Poviše spomenuti dodatni element u vidu prijemnog ispita obično boduju gimnazije na kojima je prevelika navala superodlikaša, onih s prosjekom 5,0, pa drugačije ne bi mogle rangirati kandidate. Kako smo nedavno pisali, prijemni za upis u srednju, koji se boduje kao dodatni element, u 2024. ima osam zagrebačkih škola.

Kao i prošle godine, učenicima je omogućeno da provjeru znanja polažu u srednjoj školi koja im je viša na listi prioriteta, a rezultati provjere vrijedit će za prijavu u druge srednje škole koje provode isti program obrazovanja te uvjetuju provjeru znanja iz istog nastavnog predmeta. Pojednostavljeno rečeno, ako neki osmaš ima na listi prioriteta prirodoslovno-matematičku gimnaziju u V. gimnaziji i u XV. gimnaziji, položeni ispit uzimat će mu se u obzir u obje škole za taj smjer. S time da ga polaže u školi koja mu je viša na listi prioriteta.

U tablici se nalazi popis škola i pripadajući programi za koje će se u 2024. provoditi prijemni.

Srednje škole koje imaju prijemni u 2024. | izvor Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Izdvojeni članak

Prijemni za upis u srednju u 2024. ima osam zagrebačkih škola, dio će ih međusobno priznavati

Postoji kalkulator koji izračunava imate li dovoljno bodova

Već sada možete doznati imate li dovoljno bodova za upis željene srednje škole. Naime, na portalu srednja.hr postoji Kalkulatora bodova koji pomaže preračunati prosjeke ocjena iz osnovne škole u bodove za upis.

Nakon što otvorite kalkulator, najprije odabirete željenu školu i program kojeg planirate upisati. Kad ste obavili taj korak, pokazat će vam se prosječan, najmanji i najviši broj bodova s kojim su učenici upisivali taj program unazad sedam godina. Nakon toga unesite prosjeke ocjena iz pojedinačnih predmeta potrebnih za upis škole, kao i svoj ukupni prosjek. Potrebni su vam prosjeci od petog do osmog razreda. Odaberite ‘Izračunaj’ i kalkulator će vam pokazati broj bodova koji ostvarujete. Uz to, ispod ćete vidjeti i druge škole u vašoj okolini u koje biste se s vašim uspjehom mogli upisati.

U pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.