Pretraga

Pomoć onima koji se bore s anksioznošću: Jeste li čuli za Shy party?

A- A+

Pandemija koja nas je sve zatekla nespremne početkom prošle godine i dalje traje, a posljedice su već sada vidljive. Često čitamo da je sve veći broj mladih osjetljivog psihičkog zdravlja, a najveće probleme, između ostalog, stvara i socijalna anksioznost.

Foto: Unsplash

Druženja su ono što pomaže prebroditi kriznu situaciju – i zato se sada nalazimo u nezgodnoj situaciji, zato što su upravo druženja ono što nam je zabranjeno. To itekako utječe na mentalno zdravlje svih, ali pogotovo onih koji su još uvijek u formativnim godinama. I tako se kod mnogih razvila socijalna anksioznost. Pojasnit ćemo što je točno u pitanju.

– Kada govorimo o strahu i pojačanoj neugodi u nekim ili većini socijalnih situacija, poput upoznavanja novih ljudi, istupanja u društvu, odgovaranju na pitanja, prezentaciji nekog sadržaja zbog mogućeg lošeg mišljenja drugih o nama, govorimo o socijalnoj anksioznosti. Značajnom broju srednjoškolaca i studenata simptomi socijalne anksioznosti kao što su izbjegavanje, znojenje, drhtav glas, ubrzano lupanje srca, kao i strah da će ti simptomi biti vidljivi drugima, dobro su poznati, rekla nam je psihologinja Iva Matijašić Lončarević koja susreće sve više srednjoškolaca i studenata upravo s tim poteškoćama.

Velike su šanse da ako sami ne patite od socijalne anksioznosti, da se netko od vaših prijatelja bori s velikim problemom.

– Veliki broj mladih u nekom trenutku osjećat će simptome socijalne anksioznosti koji će ih ometati u određenim socijalnim situacijama, ali neće svi razviti poremećaj koji se liječi od strane liječnika.  Simptomima socijalne anksioznosti možemo naučiti ovladati. Nažalost, ne čini mi se da mladi imaju priliku naučiti zašto im se javlja anksioznost, što ju održava i kako ju umanjiti. Moja je želja tome ih podučiti. Budući da je socijalna anksioznost povezana s društvenim situacijama grupni rad čini se odličnom idejom, a opet je sigurno mjesto gdje sudionici mogu govoriti o svojim poteškoćama, objasnila nam je Matijašić Lončarević.

Izdvojeni članak

Gorući problem mladih u Hrvatskoj: Traže pomoć zbog suicidalnih misli, anksioznosti i depresije

Zato je naša sugovornica odlučila poduzeti nešto – Shy party ime je treninga namijenjenog ovladavanju simptomima socijalne anksioznosti, kroz 8 susreta jednom tjedno. Polaznici će kroz edukaciju i uvježbavanje tehnika na vlastitom primjeru naučiti „što, zašto i kako“ s vlastitom anksioznosti. Grupu će voditi upravo Iva Matijašić Lončarević. Za sva dodatna pitanja o samom treningu možete se obratiti Ivi na mail: [email protected].

– Vidljiva je sve veća prisutnost socijalne anksioznosti kod mladih. Razlozi su brojni, povećana očekivanja, širenje utjecaja socijalnih mreža, smanjenje komunikacije u živo. Mladi koji dolaze su zanimljivi mladi ljudi koji se drže „po strani“ kako se ne bi osramotili, ponizili,  ispali kako oni to kažu – glupi, nezanimljivi ili čudni. A kada ih objektivno promatram, puno su sličniji svojim vršnjacima nego što to nisu, primijetila je Matijašić Lončarević.

Copy link
Powered by Social Snap