Pretraga

Roditelji, nekad su vaša djeca nasilnici u školi: Evo što o tome kaže školska psihologinja

Roditelji brane svoju djecu, čak i kad ona zlostavljaju druge. To je prirodna reakcija. No treba im pristupiti na način da shvate što se dogodilo, i da pomognu, nastavnicima, stručnim suradnicima i psiholozima razumjeti zbog čega se dijete ponijelo nasilnički, je li imalo od koga takvo ponašanje vidjeti ili pomisliti da je normalno. Za srednja.hr o ovome priča školska psihologinja Tanja Dejanović Šagadin.

nasilje

Ilustracija: Pexels

Tanja Dejanović Šagadin, školska psihologinja iz Centra za odgoj i obrazovanje Goljak te psihoterapeutkinja pri Psihološkom centru TESA bila je gošća podcasta srednja.hr. Razgovarali smo o nasilju među djecom i mladima, vršnjačkom zlostavljanju i cyberbullyingu.

Dotaknuli smo se i teme roditelja djece koja su nasilnici i zlostavljala su ili maltretirala drugu djecu. Kako pristupiti tim roditeljima? Poprilično je prirodno i normalno, pojasnila nam je u podcastu školska psihologinja, da roditelji brane svoju djecu. Djeca moraju imati podršku roditelja.

Stoga roditeljima djece koja su uistinu zlostavljala svoje vršnjake ili sudjelovala u nasilničkom ponašanju, kako nam je rekla Dejanović Šagadin, treba pristupiti opreznije. Roditelji će poricati ako osjete to kao napad na sebe ili svoje dijete. Roditelje treba upitati ponaša li se dijete, koje je zlostavljalo druge u školi, slično kod kuće, primjećuju li nešto čudno, ima li od koga kopirati takav obrazac ponašanja.

Na taj način može se shvatiti otkud polazi nasilničko ponašanje djeteta. Često su uzrok, kako nam je pojasnila, popustljivi roditelji koji osim što ne postavljaju granicu, ponekad i dovoljno ne uče djecu empatiji pa ona nemaju osjećaj za tuđe potrebe.

Cijeli podcast pogledajte u videu ispod. Dodali smo i točke na vremensku crtu pa točno možete preslušati po temama koje vas posebno zanimaju.