Pretraga

Popularna aplikacija za učenje jezika uskoro bi trebala dobiti inačicu za učenje matematike

A- A+

Duolingo, najpoznatija aplikacija za učenje jezika, planira napraviti novi korak i tako pokušati povući korisnike Instagrama i TikTok-a, i to s vrlo zanimljivim planom. Naime, uskoro bi trebali izaći nova aplikacija, preko koje bi se mogla učiti matematika.

dopisivanje

Foto: Pexels; Ott Maidre

Kako piše BBC, nova aplikacija bi trebala zainteresirati mlade i tako ih odvući s društvenih mreža, kako bi ih potaknuli na učenje. Duolingo je besplatna aplikacija za učenje jezika, koja ima ogroman broj korisnika, a s ovime planiraju privući i nove, mlađe korisnike. Aplikacija bi trebala postati dostupna iduće godine, a fokusirat će se na osnovnoškolsku razinu matematike.

‘Obrazovanje je u prvom planu’

– Duolingo je poznat po učenju jezika, ali naša misija je uvijek bila šira – obrazovanje je u prvom planu. Izgradnja škola po svijetu bi koštala milijarde, ali putem pametnih telefona možemo doći do dvije trećine svjetske populacije. Ali, problem s mobitelima je što su dvosjekli mač – dolaze s aplikacijama koje mogu ometati, kao što je TikTok, rekao je Luis von Ahn, osnivač Duolinga.

Duolingo trenutno ima oko 40 milijuna mjesečnih korisnika i preuzet je oko 500 milijuna puta u svijetu, a pokrenut je 2012. godine. Sam von Ahn je pripremio prvi tečaj na aplikaciji, onaj za španjolski  – rodom je iz Guatemale, pa je izvorni govornik.

– Roditelji nam kažu da gledaju na Duolingo kao na produktivno vrijeme provedeno na mobitelu. Mogli bismo dodati stvari koje nemaju obrazovnu vrijednost, samo da bismo zadržali korisnike, ali biramo to ne raditi. Počeli smo s učenjem jezika zato što je postojala ogromna potreba diljem svijeta za učenjem engleskog jezika, što može uvelike vaš potencijal za zarađivanje, ali uvijek smo htjeli taknuti se i ostalih tema, objasnio je von Ahn.

Duolingo funkcionira tako da su crtani likovi učitelji, a korisnici su nagrađeni s digitalnim novčićima i dobitnim nizovima. Dio personalizacije proizlazi iz praćenja korisnikovog napretka, ali aplikacija se stalno nadograđuje, koristeći se podatcima koje skuplja. Tako se radi i na načinu predavanja, što najviše odgovara korisnicima.

– Još jedan dio našeg uspjeha jest što korisniku ne damo stvari u kojima je loš, zato što bi to bilo frustrirajuće, već pokušavamo zadržati korisnika angažiranim, pa su zadaci napravljeni tako da postoji otprilike 80% šanse za točan odgovor. Nadamo se da će se nova aplikacija za matematiku razviti na sličan način, ali ostaje za vidjeti hoće li biti uspješna, zaključio je von Ahn.

Izdvojeni članak

Priča o Duolingu, aplikaciji za učenje stranih jezika koju koristi 100 milijuna ljudi

Bit će besplatna

Ipak, prijelaz s jezika na matematiku bi mogao biti izazovniji, pogotovo zato što će nova ciljana publika biti djeca. Učenje matematike je dosta drugačije od učenja jezika.

– Duolingo je popularna platforma s jakim kredibilitetom, ali nije znanstveno dokazana za matematiku. Bit će zanimljivo gledati hoće li zainteresirati mlađu djecu. Naša istraživanja pokazuju da online učenje matematike ima najbolje ishode ako je zabavno, kratko i zamaskirano u igru. Nije dovoljno imati samo digitalnu verziju zadaće iz matematike, rekao je Martin Hassler Hllstedt, psiholog koji se bavi učenjem djece na švedskom sveučilištu Uppsala.

Duolingo još uvijek nije odlučio hoće li se fokusirati na individualne korisnike ili na škole, ali planiraju slijediti isti biznis model kao i Duolingo, što znači da će biti besplatno. Tek 5% korisnika plaća pretplatu, i od toga se financira 75% kompanije, dok ostatak dobivaju iz reklama.

Iako se investitori i pojedini kolege ne slažu s tim pristupom, upravo je to ono što je privuklo velik broj korisnika. Upravo je to i ključ za dugoročan plan, a usto ostaju i moralno čisti.

– Ja sam iz siromašne zemlje, Guatemale, i vidio sam razliku između onih koji su imali pristup najboljem obrazovanju i onih koji nisu mogli čitati ni pisati, pa sam htio napraviti nešto što bi svima dalo pristup obrazovanju. U 2021. godini bi svi trebali imati pravo na visokokvalitetno obrazovanje. Preostaju još desetljeća posla, ali ja sam spreman posvetiti svoje vrijeme tome, rekao je von Ahn.