Pretraga

Učenici predstavili svoja zanimanja: ‘Trebate upisati našu školu jer fali radnika, a novci su dobri’

Na Zagrebačkom Velesajmu u svoja vrata otvorio je 8. Zagrebački obrtnički sajam koji traje dva dana, od 26. do 27. travnja. Ondje će se predstaviti strukovne škole na području Zagreba i Zagrebačke županije, a mi smo prvog dana razgovarali s učenicima koji su s nama podijelili savjete za osmaše koju srednju školu upisati.

učenici strukovnih škola na obrtničkom sajmu, elektrotehničari i frizeri

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Kraj nastavne godine sve je bliže, a pred ovogodišnjom generacijom osmaša veliki je korak – upis srednje škole. Mnogo učenika i učenica nisu sigurni kojim bi se zanimanjem bavili pa je za njih i ove godine na zagrebačkom Velesajmu organiziran 8. Zagrebački obrtnički sajam gdje se predstavljaja 21 srednje strukovne škole na području Zagreba i Zagrebačke županije.

Više je od 800 sudionika koji prikazuju više od 70 zanimanja, a očekuje se više od 4.000 učenika posjetitelja. Inače u Hrvatskoj strukovno obrazovanje obuhvaća nešto manje od 70 posto populacije učenika srednjih škola, a od njih 15 posto ih se obrazuje za zanimanja u vezanim obrtima.

– Strukovna i obrtnička zanimanja su generator gospodarskog rasta i razvoja te socijalne stabilnosti, a Grad Zagreb je osnivač 35 strukovnih škola koje pohađa gotovo 20.000 učenika, odnosno 50 posto svih srednjoškolaca u Zagrebu, izjavio je gradonačelnik Tomislav Tomašević na svečanom otvorenju.

‘Najgore je na početku prakse prati opremu, ali to smo mi svi radili’

Sajam traje dva dana, od 26. do 27. travnja, a mi smo prvog dana odlučili direktno od učenika saznati zašto bi osmaši trebali izabrati baš njihovu školu.

– Mislim da bi ljudi trebali upisati našu školu jer fali radnika, a novci su dobri, može se dobro zaraditi. Najgore je na početku prakse prati opremu, ali to smo mi svi radili i to svi rade tako da je to normalno. Sve se u ovom poslu da naučiti, samo treba malo uključiti mozak i to je to, rekao nam je učenik Oto Šimek iz Prehrambeno-tehnološke škole Dubrava koji se školuje za mesara.

@srednja_hr Ne znate koju školu upisati? 🤔 Razmislite o strukovnim školama, a za inspiraciju pogledajte video 😁 Više pročitajte na linku u opisu profila 👆 #justsrednjathings #fyp #foryoupage #strukovnaškola #maturanti #srednjahr ♬ original sound – srednja_hr

‘Pomoću ovog zanimanja nakon škole možete početi tetovirati’

Na izbor srednje škole, a samim time i zanimanja kojim će se netko baviti cijeli život, najviše utječu roditelji, ali ponekad to mogu biti i starija braća i sestre.

– Moje sestre blizanke su pomoću ovog zanimanja uspjele nakon škole početi tetovirati pa sam i ja odlučila slijediti njihov primjer jer mi se ta opcija svidjela. Inače s ovim zanimanjem možete promovirati neke brendove, raditi promocije, reklame, sitotisak na majice, naučite i crtati na zidu, ali i photoshop na računalu pa se možete prebaciti na fotografiranje ili na snimanje jer u našoj školi imate i tu mogućnost, ispričala nam je Una Krsnik, učenica Obrtničke i industrijske graditeljske škole u Zagrebu koja pohađa smjer Pismoslikar.

‘Za naš smjer treba truda, volje i najviše rada, ali ako to nemate, onda to nije za vas’

No, najvažnije je izabrati nešto što vas zanima, a ako ne znate što vas zanima svakako pokušajte posjetiti ovaj sajam ili Dojdi osmaš koji se ove godine organizira u Zagrebu u svibnju.

– Nemojte bez veze upisivati srednju školu. Za naš smjer stvarno treba truda, volje i najviše rada, ali ako to nemate onda to nije za vas, poručile su učenice koje se školuju za frizerke u Obrtničkoj školi za osobne usluge u Zagrebu.

Što su nam još rekli učenici koji se školuju za kuhare i kozmetičare možete pogledati na našem YouTube kanalu, a na ovoj poveznici možete pronaći raspored za drugi dan Zagrebačkog obrtničkog sajma te koje se sve škole predstavljaju.

Copy link
Powered by Social Snap