Pretraga

Porastao broj zaraženih i učenika u samoizolaciji, pogledajte kakvo je stanje u svakoj županiji

A- A+

U Hrvatskoj je u odnosu na protekli tjedan vidljiv porast broja novozaraženih, a posljednjih nekoliko dana ta brojka premašuje tri tisuće. U odnosu na protekli tjedan značajno je porastao broj zaraženih učenika te se gotovo udvostručio broj onih u samoizolaciji.

Foto: Pixabay/Alexandra Koch

Proteklih dana bilježi se rast u dnevnom broju novozaraženih. Prema službenim podacima Stožera u posljednja 24 sata zabilježeno je 3.258 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.300., a u samoizolaciji je njih 25.359. Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatražili smo podatke o broju zaraženih učenika.

Preko tri tisuće zaraženih

Na jučerašnji dan takvih je ukupno bilo 3.126, od čega su njih 1.904 učenici osnovnih škola, a 1.222 su učenici srednjih škola. Podsjetimo, prošle srijede prema podacima Ministarstva u školama je bilo značajno manje, 1.758 zaraženih učenika.

Kada je riječ o podacima po županijama, u Gradu Zagrebu je zaraženo bilo 908 đaka, u Primorsko-goranskoj ih je 341, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji trenutno je zaražen 331 učenik. Stanje u drugim županijama možete vidjeti u tablici u nastavku.

Broj zaraženih učenika po županijama|izvor: MZO

U smaoizolaciji 8.686 učenika

U slučaju pojave zaraze u razredu, čitav razred ne mora nužno u samoizolaciji, ona se može odrediti samo onim učenicima koji su sjedili u istoj klupi i unutar polumjera od dva metra u svim smjerovima od oboljelog učenika. Ukoliko je riječ o učenicima putnicima koji su putovali dulje od 15 minuta tako da su blizu sjedili ili stajali pokraj učenika koji je u međuvremenu obolio, njima se također određuje samoizolacija.

Prema podacima Ministarstva, mjera samoizolacije s jučerašnjim je danom bila određena za 8.686 učenika, od čega su njih 5.872 učenici osnovnih škola, dok je u samoizolaciji 2.814 srednjoškolaca. Inače, sredinom prošloga tjedna u samoizolaciji je bilo 4.844 učenika, točnije 3.317 osnovnoškolaca i 1.527 srednjoškolaca.

Kada je pak riječ o zaraženim zaposlenicima škola, iz Ministarstva kažu kako je COVID pozitivno 440 djelatnika, dok ih je u samoizolaciji 135.

Unatoč rastu broja zaraženih u školama, online nastavu, odnosno model C, provode dvije škole. Iz Ministarstva kažu kako im je Osnovna škola Vitomir Širola-Pajo Nadešćina dostavila odluku o nastavi na daljinu prema C modelu za sve učenike predmetne nastave u periodu od 18. listopada do ovog petka.

Na online nastavi je i područna škola ‘Dr. Blaž Jurišić’ Vrgada koja je u sastavu Osnovne škole Pakoštane i to do 10. studenog 2021. godine, kažu iz Ministarstva.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap