Pretraga

Sindikat znanosti optužuje MZO za kaos oko provedbe koeficijenata: ‘Upute nisu bile dovoljno jasne’

A- A+

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja se požalio da je uredba Vlade puna nelogičnosti i nejasnoća. Brojnima nije jasno kako prevesti radna mjesta u skladu s novim koeficijentima. K tome, ističu i da neka radna mjesta, poput voditelja informatičkih službi, uopće nisu navedena u uredbi.

Nezavisni sindikat znanosti i Visokog obrazovanja prosvjeduje ispred MZO-a. Foto: Ivor Kruljac/Srednja.hr

Otkako je Vlada donijela Uredbu o koeficijentima, Sindikat znanosti i visokog obrazovanja (NSZ) primio je stotine mailova djelatnika u obrazovanju koje zastupaju. Kako su naveli na svojoj konferenciji u petak, ljudi se žale na nelogičnosti i nejasnoće oko prevođenja radnih mjesta. K tome, ustanove u javnim službama imaju kratak rok za provedbu cijelog tog procesa. Predsjednik Velikog vijeća Sindikata, Predrag Marković, tvrdi da je proces priprema aneksa ugovora izrazito kaotičan te zaposlenike u sustavu dovodi u nepovoljan položaj.

– Dekani i rektori moraju samostalno naći adekvatna rješenja za prevođenje radnih mjesta. Upute ministarstava nisu bile dovoljno jasne pa je to izazvalo kaos i nesnalaženje na terenu, upozorio je Marković.

Na konferenciji je istaknuto i da je NSZ ranije upozoravao sveučilišta i druge ustanove da će doći do ovakve situacije. K tome, bilo bi bolje, poručuju iz NSZ-a da se ‘inicijalno prevođenje odrađeno automatski kroz Centralni obračun plaća, zatim korigirano na ustanovama od slučaja do slučaja’. Tek bi onda, po mišljenju NSZ-a trebalo ići u nuđenje aneksa ugovora. Ali, stvari su se napravile sasvim obrnuto.

Izdvojeni članak

Vlada usvojila koeficijente, dva sindikata opet prijete štrajkom: ‘Poštujemo dignitet učitelja’

Informatičari ne mogu ni ostvariti koeficijent?

Robert Brozd, voditelj informativne službe NSZ-a, Robert Brozd, upozorio je i da je uredba izostavila radna mjesta voditelja informatičkih službi. Neshvatljivo mu je zašto je do toga došlo te je naveo nekoliko primjera nedorečenosti Uredbe.

– To je dovelo do nevjerojatnih problema s prevođenjem i kontradiktornih uputa prema kojima velik broj informatičara uopće ne može ostvariti koeficijent koji im je Uredbom predviđen. Nakon intenzivne višednevne komunikacije uspjeli smo se izboriti za novo tumačenje koje pokriva većinu, no kratkih su rukava ostali voditelji sa srednjom stručnom spremom, rekao je Brozd.

NSZ je upozorio da su od čak tri ministarstva, znanosti i obrazovanja, rada te uprave, tražili analizu vrednovanja poslova po kojima su kreirani koeficijenti. No, osim što tu analizu nisu dobili, kažu da nisu sigurni ni da li takav dokument uopće postoji. Zbog svega su se žalili Povjereniku za informiranje.

Izdvojeni članak

Sindikati otkrili nove prijedloge koeficijenata za učitelje, rast će i za neka mjesta u znanosti

Smanjena mogućnost napredovanja

NSZ je istaknuo i da nijedan njihov član nije zadovoljan ovim sabijanjem radnih mjesta. Ističu i da se urušila motivacija zaposlenika jer je smanjena mogućnost napredovanja. K tome, ustanovama je smanjen i manevarski prostor u kadroviranju i sistematizaciji radnih mjesta. Kako smo ranije pisali, NSZ je sa Sindikatom Preporod organizirao veliki prosvjed učitelja, nastavnika i radnika u obrazovanju na Markovom trgu. U tjednu prije donošenja Uredbe su također imali i razgovor s Ministrom obrazovanja, Radovanom Fuchsom.

– Koeficijenti će se pomaknuti naviše i stvar ide u smjeru naših zahtjeva. Međutim, naravno naši zahtjevi nisu zadovoljeni. Na  nekim radnim mjestima čini nam se, potrebni su ozbiljniji iskoraci. Postoje neke točke gdje nismo uspjeli dobiti od Ministarstva zadovoljavajući odgovor. Primjerice, kod predavača, stručnih suradnika, raspona između njih, koji su nam za budućnost i karijernu perspektivu mladih izrazito važne. U odnosu na ono što smo vidjeli u nacrtu uredbe, ovdje nema pomaka. Ranije je razlika između početne i najviše plaće u visokom obrazovanju bio u omjeru 1:2,8. Vlada je to novom uredbom svela na 1:2,51, a danas smo čuli da su to spremni povećati na 1:2,54. S tim ne možemo biti zadovoljni. Postoje problemi i kod nenastavnog osoblja. Ministarstvo navodi da se na tome radi, ali to tek trebamo vidjeti. Međuodnosi našeg sustava u usporedbi s nekim drugim sustavima su nam izrazito bitni, a o tome ne možemo ništa reći jer ništa ne znamo, pobrojao je tada tajnik NSZ-a Matija Kroflin.