Pretraga

Povijesni slučaj u Europskoj uniji: Mladi tuže 32 države, među njima je i Hrvatska

A- A+

Šest Portugalaca u dobi od 11 do 24 godina pokrenulo je povijesnu tužbu protiv 32 države, optužujući ih za nedovoljnu akciju u borbi protiv klimatskih promjena. Tužitelji tvrde kako su šumski požari, koji se od 2017. svake godine pojavljuju u Portugalu, izravna posljedica globalnog zatopljenja. Tužba, koja se odvija na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, prvi je takav slučaj ikad.

Johnatan Kemper, Unsplash

Claudia (24), njezin brat Martim (20) i sestra Mariana (11) troje su od ukupno šest mladih Portugalaca koji su podnijeli tužbu protiv 32 vlade, uključujući sve zemlje članice Europske unije, Veliku Britaniju, Norvešku, Rusiju, Švicarsku i Tursku. Ističu kako su njihova temeljna ljudska prava, uključujući pravo na život, privatnost, obiteljski život i slobodu od diskriminacije, narušena zbog nevoljkosti vlada da se bore protiv klimatskih promjena. Optužuju zemlje da nisu dovoljno napravile kako bi zaustavile klimatske promjene kao i da ne teže prema postizanju cilja Pariškog sporazuma o ograničavanju globalne temperature na 1,5 stupanj iznad predindustrijske razine, prenosi BBC.

– Tad sam osjećala strah, a sad osjećam zabrinutost. Šumski požari potaknuli su me da razmišljam o tome kakva me budućnost očekuje, rekla je Claudia Duarte Agostinho prisjećajući se toplinskog vala i požara koji su 2017. zahvatili Portugal i ubili više od 100 ljudi. I Claudia i preostalih petero tužitelja tvrde da su njihova temeljna ljudska prava kršena zbog nevoljkosti vlada da se bore protiv klimatskih promjena.

Kažu da su već doživjeli značajne utjecaje, piše BBC, posebno zbog ekstremnih temperatura u Portugalu koje ih tjeraju da provode vrijeme u zatvorenom prostoru i ograničavaju njihovu sposobnost spavanja, koncentracije ili tjelovježbe. Neki također pate od ‘ekotjeskobe’, alergija i respiratornih bolesti uključujući astmu, tvrde. Zanimljivo je i da nitko od mladih tužitelja ne traži novčanu naknadu.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Profesorica o klimatskim promjenama: Učenici o tome više znaju nego odrasli

‘Ovo je pravi slučaj Davida protiv Golijata’

Istraživanje iz 2021. godine pokazalo je da su zabrinutost zbog klime i nezadovoljstvo odgovorima vlade na klimatske promjene rašireni među djecom i mladima diljem svijeta te utječu na njihovo svakodnevno funkcioniranje. Na temelju tog istraživanja provedenog na 10.000 djece i mladih u dobi od 16 do 25 godina, ustanovljeno je da smatraju da je neuspjeh vlada u odgovoru na klimatsku krizu jedan od ključnih razloga njihovog nezadovoljstva.

– Ovih šest mladih ljudi suočit će se s 32 pravna tima, stotinama odvjetnika koji zastupaju vlade čije im nedjelovanje već šteti. Dakle, ovo je pravi slučaj Davida protiv Golijata koji traži strukturnu promjenu da bi nas doveo na bolji put za budućnost. Bez hitne akcije vlada, mladi podnositelji zahtjeva koji su uključeni u ovaj slučaj bit će suočeni s ekstremnim vrućinama koje će naštetiti njihovom zdravlju i dobrobiti. Znamo da vlade mogu učiniti mnogo više, ali su odlučile ne djelovati, rekao je Gearóid Ó Cuinn, direktor Globalne mreže za pravnu akciju (GLAN) za BBC.

Očekuje se da će više od 80 odvjetnika na sudu zastupati optužene zemlje, dok će podnositelje zahtjeva zastupati šest odvjetnika, što će rezultirati saslušanjem bez presedana. Očekuje se i kako će odvjetnici koji zastupaju šestero mladih tužitelja na sudu tvrditi da trenutna politika 32 vlade vodi prema tome da temperatura poraste za 3°C do kraja stoljeća.

Izdvojeni članak

Mladi sve više pate od ‘klimatske anksioznosti’: Najbolja pomoć je da svoje talente iskoriste u tom smjeru

Presuda najranije iduće godine

Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović rekla je za BBC da slučaj ima potencijal odrediti kako se države bave klimatskim promjenama i ljudskim pravima. Također, navodi kako je ovo alarm svim državama članicama EU, kao i međunarodnim organizacijama te svima nama koji imamo priliku pokazati da nam je stalo.

Presuda ECHR-a pravno bi obvezala 32 vlade da povećaju svoje napore u smanjenju emisija stakleničkih plinova i postupnim ukidanjem fosilnih goriva. To bi također utjecalo na domaće sudove koji su tražili smjernice Europskog suda za ljudska prava u slučajevima povezanim s klimatskim promjenama. Prvo ročište u ovom slučaju zakazano je za danas, 27. rujna, a presuda se očekuje kroz devet do 18 mjeseci.