Pretraga

Pozivam sve da završe ekonomiju kad je tako lagana!

A- A+

Tisuće ih je na burzi i tisuće ih i dalje upisuje taj fakultet. Pogađate, riječ je o Ekonomiji i upravo zbog toga smo mi odlučili saznati što je tako privlačno u ovom sveprisutnom fakultetu. Porazgovarali smo s Miom, studenticom splitskog fakulteta, koja nam je otkrila što je raduje, a što ljuti kod Ekonomije.

Studentima Ekonomije ove brojke koje dolaze s burze rada vjerojatno nisu
pretjerano motivirajuće, a uz to nerijetko mogu čuti i da idu na tečaj.
Razgovarali smo sa studenticom Miom sa splitske Ekonomije koja nam nije
davala pretjerano entuzijastične odgovore o svom fakultetu.

               

– Znanje iz matematike jako bitno, jer se provlači kroz većinu predmeta pa tako nerijetko studenti i odustanu jer im se ekonomija ne svidi zbog količine matematike, odmah je naglasila.

Na tvrdnje kako ide na tečaj, a ne na fakultet, Mia ima šta za reći. – Često čujem da Ekonomiju nazivaju tečajem i onda me to malo rastuži. Ali ne dam se, to mi je još veća motivacija, jer svima želim pokazati da nije lagano. Pozivam sve da dođu i završe ekonomiju kad je tako lagana, rekla je.

Znanje, snalažljivost i veza

Koliko se treba učiti, ovisi jeste li na preddiplomskom ili stručnom
studiju. Ako ste na stručnom, lakše je jer je obujam gradiva manji. Ovo
što je meni na preddiplomskom stvarno nije lagano, pogotovo usmeni
ispiti. Većinom nisu puka formalnost pa se često treba učiti za njih
više nego za pismene.

Za neke kolegije, tipa makroekonomija ili
poslovne financije, treba sjesti i učiti tjedan-dva. Naravno da ima i
onih za koje je bitno da ste na predavanjima, malo pročitate, dva dana
učite i eto vam prolazne ocjene. 

Mia nam je otkrila i što može raditi ako i kad diplomira. – Možete raditi u banci ili kao menadžer neke tvrtke računovođa, revizor, direktor hotela, financijski stručnjak, na burzama. Ekonomija je jako razgranata, no koliko god ona ljudima davala
mogućnosti, treba imati crtu životne snalažljivosti, a moram nadodati – i
vezu, zaključila je naša sugovornica.

U novcu je sve

Neki od njenih starijih kolega žale se na praktičnu (ne)upotrebljivost naučenog gradiva po završetku studija, a prva lekcija koju te nauče na faksu je kako je sve u novcu i novac je sve. Zbog velikog broja studenata zna patiti i kvaliteta nastave, no kvote se od ove godine smanjuju. Nekima pak smeta što se pojedini dijelovi gradiva uče po sto puta, pogotovo onima koji su došli iz Ekonomske škole i već ih znaju. 

Ekonomija u Splitu nije ista kao ona u Rijeci, Osijeku ili u Zagrebu. U glavnom gradu ima više smjerova, a neki će vam reći da je zagrebačka i puno teža od splitske. Nećemo se miješati u to, jer nismo bili ni na jednoj od ekonomija, osim u menzi.