Pretraga

Stiže povrat poreza: Provjerite svoje pretince, neki su već dobili poruku o obračunu

A- A+

Oko 153 tisuće mladih uskoro dobiva veliki povrat poreza za prošlu, 2022. godinu. Oni 25. godine života dobivaju povrat poreza u stopostotnom uplaćenom iznosu, a onima do 30. vraća se polovina uplaćenog poreza i prireza. Isplata će krenuti već u svibnju, a ovih dana u pretinac u sustavu e-Građani počele su stizati i obavijesti o obračunu.

povrat poreza izračun

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Ovih dana građanima su u sustav e-Građani počele stizati obavijesti Ministarstva financija vezane za povrat poreza za 2022. godinu. Unutar te obavijesti nalazi se rješenje o obračunu, odnosno iznos u kojem je utvrđena razlika poreza i prireza za povrat. Kako su nam prije nekoliko mjeseci rekli iz Porezne uprave, a objavljeno je to i na web stranici Vlade, isplata bi trebala započeti u svibnju i kroz idući mjesec većina uplata bit će izvršena.

Mladima veliki povrat poreza

Ovo je posebno bitno za mlade koji su u prošloj godini navršili maksimalno 30. godinu života. Naime, i ove godine za njih se povrat poreza vrši prema posebnom propisu. Oni 25. godine života dobivaju povrat poreza u stopostotnom uplaćenom iznosu, a onima do 30. vraća se polovina uplaćenog poreza i prireza.

Konkretnije, pravo na umanjenje porezne obveze po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2022. imaju fizičke osobe rođene u razdoblju od 1992. do 1996. godine i to za 50 posto dok fizičke osobe rođene 1997. godine i kasnije imaju pravo na umanjenje porezne obveze za 100 posto. To se, napomenimo, ne odnosi na studente koji rade posredstvom student servisa.

Povrat poreza prema ovom propisu dobit će oko 153 tisuće mladih u Hrvatskoj, a izvršava se kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja.

Izdvojeni članak
povrat poreza izračun

Oko 153 tisuće mladih u 2023. dobit će veliki povrat poreza: Doznali smo i do kada bi trebao biti isplaćen

I sami možete izračunati koliko otprilike dobivate

Ako obavijest s iznosom koji će vam biti vraćen još niste dobili, dobra vijest je da to i sami možete izračunati. Na stranicama Porezne uprave postoji informativni kalkulator pomoću kojega možete izračunati koliko okvirno povrata poreza i prireza možete očekivati na svom računu. Kalkulatoru možete pristupiti OVDJE.

U obrazac prvo unosite godinu za koju želite izračunati povrat, dakle 2022. Potom u padajućem izborniku odabirete dobnu skupinu kojoj ste pripadali u 2022., a zatim unosite podatke o svojoj plaći. Traže se isplaćeni primici u brutu, uplaćeni doprinosi, godišnji osobni odbitak, uplaćeni porez na dohodak i prirez te stopa prireza prema mjestu u kojem stanujete – sve to na godišnjoj razini. Klikom na ikonu ‘Godišnji obračun poreza i prireza’ dolazite do izračuna povrata, koji je, valja naglasiti – informativnog karaktera.

Sve tražene podatke za kalkulator možete pronaći u sustavu e-Građani. Nakon prijave u sustav, odabirete uslugu ePorezna, a zatim na jedinstvenom portalu Porezne uprave odabirete crvenu ikonu i opciju ‘Ulaz’. Potom u lijevom stupcu možete vidjeti svoj profil. Tu je potrebno odabrati opciju ‘Moj JOPPD’, a nakon toga kliknuti na karticu ‘Uvid u IP1/IP2’. Odabrana godina mora biti 2022., a zatim kliknite na opciju ‘Prikaži’. Otvara vam se novi zaslon s popisom podnositelja na kojemu je potrebno odabrati ‘Zbrojni pregled’. Tu će vam se prikazati dvije tablice, a vi u kalkulator na stranicama Porezne uprave unosite podatke iz posljednjeg retka donje, koja se odnosi na isplaćene primitke. Mala napomena: treći stupac tablice vašeg obrasca koji se naziva ‘Iznos primitka’ podatak je koji u kalkulator unosite pod opciju ‘Isplaćeni bruto primici’. Ovdje možete pronaći i primjer izračuna za mlade osobe.


KAKO SE PRIJAVITI U SUSTAV E-GRAĐANI?

Na početnoj stranici portala e-Građani možete pokrenuti svoju prijavu na portal. Prijava se vrši u četiri koraka:

  • Kliknite na ikonu Prijava koja se nalazi u gornjem desnom kutu zaglavlja stranice.
  • Dozvolite sustavu korištenje i razmjenu osobnih podataka.
  • Odaberite vjerodajnicu koju želite koristiti (ako imate elektroničku osobnu iskaznicu (eOI) i čitač ili koristite internet bankarstvo, zaposlenik ste zdravstvene ustanove ili ustanove visokog obrazovanja, student ili korisnik nekog poslovnog certifikata, tada već imate jednu od važećih vjerodajnica i možete početi koristiti portal e-Građani). Kod prvog korištenja portala potrebno je prihvatiti uvjete korištenja portala.
  • Aktivirajte korisnički pretinac.

Copy link
Powered by Social Snap