Pretraga

Poznato u kojih 29 zagrebačkih škola od jeseni uvode uniforme

A- A+

Ideja Milana Bandića da se u zagrebačke osnovne škole uvedu uniforme zaživjet će od jeseni, barem djelomično. Naime polovica od 108 zagrebačkih škola izjasnila se da želi uniforme, od čega se u 29 škola uniforme uvode u sve razrede, a u 33 škole samo u neke razrede. Škole su uniforme zamislile različito, pa tako neki žele samo polo majice, dok drugi žele i po nekoliko kompleta koji uključuju suknje, hlače, majice, košulje, pa čak i cipele. Sve to građani Zagreba, bili oni roditelji školaraca ili ne, to će platiti oko 10 milijuna kuna.

Foto: Flickr; moaksey

Pred svega par tjedana gradonačelnik Milan Bandić najavio je uvođenje uniformi u zagrebačke osnovne škole. Ured za obrazovanje odmah se prihvatio posla: u školama su podijelili upitnike, pa su putem njih zapravo sami roditelji mogli odlučiti žele li da njihova djeca nose uniforme. Financirat će se iz gradskog proračuna, ali ipak je samo polovica škola odlučila uvesti ih, piše Jutarnji list.

Izdvojeni članak

O uniformama se priča ‘kad su topli obroci osigurani samo jednom dijelu škola’


29 škola u kojima će svi imati uniforme

Kako saznaje Jutarnji list, u ove se osnovne škole u potpunosti uvode uniforme: Iver, Odra, Čučerje, Gračani, Petra Preradovića, Ivana Cankara, Braće Radić, Sesvetska Sopnica, Antuna Mihanovića, Dr. Ante Starčevića, Ivana Mažuranića, A.B. Šimića, Trnsko, Markuševec, Sesvetska Sela, Žuti Brijeg, Gustava Krkleca, Matije Gupca, Vugrovec – Kašina, Dr. Vinka Žganca, Sesvetski Kraljevec, M. Jurić Zagorke, Granešina, Špansko oranice, Sesvete, Luka, Mate Lovraka, Brestje, Jelkovec.

U tri škole pilot-projekt kreće već nakon proljetnih praznila

Anketa je provedena u 108 zagrebačkih škola. U 29 njih baš svi razredi odlučili su da žele nositi uniforme, dok će u 33 škole samo neki razredi imati uniformu. Čak 80 posto onih koji uniformu žele iz rubnih su područja grada.

Te će uniforme gotovo svugdje izgledati različito. Primjerice, donosi Jutarnji list, u OŠ Ivana Cankara u rezultatima ankete navodi se da bi željeli i hoodicu, dok u OŠ Žuti brijeg roditelji za dječake žele košulju, hlače, čarape i cipele, a za djevojčice košulju, suknju, čarape i cipele. U OŠ Trnsko odlučili su se za polo majice, ali njih bi učenici nosili samo u posebnim prilikama, poput dana škole, izleta i nekih svečanosti. Neke škole, poput OŠ Vugrovec naglasile su da žele više kompleta suknji, hlača, majica i košulja i to dva ljetna i dva zimska.

Sljedeći korak kojeg škole moraju poduzeti jest osmisliti dizajn uniformi, a protome mogu zatražiti i pomoć profesionalnih dizajnera.
Pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje, Ivica Lovrić, zadovoljan je rezultatima anketa, koji je za Jutarnji list najavio kako pilot-projekt u tri škole kreću nakon proljetnih praznika, 18. travnja.

Prema ideji Grada, uniforme bi šivali djelatnici Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO), čiji je ravnatelj rekao da im za šivanje uniformi za ovih pedesetak škola ne bi trebalo više od mjesec dana.

Izdvojeni članak

[FOTO] Karlovačka škola uvela uniforme za učenike, ali i profesore

‘Hoće li škole koje su odbile uniforme dobiti novce za npr. informatizaciju?’

Iako se često naglašava da su uniforme besplatne, to baš i nije istina. Platit će ih svi građani Zagreba, bez obzira na to imaju li djecu u školi ili ne. U te svrhe bit će izdvojeno oko 10 milijuna kuna. Ako je suditi po njihovim reakcijama na društvenim mrežama, najviše su nezadovoljni time što neke škole uopće ne dobivaju uniforme, a neke i po nekoliko kompleta istih.

– Hoće li škole koje su odbile uniforme dobiti novce koje na te majice nisu utrošene da ih pametnije iskoriste – npr. za informatizaciju ili robotiku? U protivnom su škole koje su odbile uniforme – financijski diskriminirane, napisala je jedna korisnica Facebooka.

Drugi pak dodaju kako uniforme nisu rješenje diskriminacije po socijalnoj osnovi, a jedan se otac požalio i kako upitnik Ureda za obrazovanje do njega nikada niti nije došao.

– Nas roditelje, u našem razredu, u našoj školi nisu ništa pitali. Navodno je samo jedan dan uletjela logopedica ili pedagogica i podijelila upitnike učenicima, oni pozaokruživali, ona preuzela i to je to.
Tak’ da uzimanje ‘u obzir mišljenja učitelja, roditelja i učenika’ nije baš do kraja provedeno, požalio se otac putem Facebooka.