Pretraga

Predsjednica baš i ne zna: Izjavila da su PISA rezultati pokazatelj da reforma nije dobra

A- A+

Rezultati PISA testova ponovno su pokazali da su hrvatski učenici ispodprosječni u čitalačkoj, matematičkoj i prirodoslovnoj pismenost. Na to je reagirala predsjednica koja je ponovno malo “pomiješala lončiće”. Naime, izjavila je da su loši rezultati pokazatelj da reforma (Škola za život) koja se provodi nije dobra, no to ne stoji jer se testiranje nad učenicima provelo 2018. godine, što je prije nego li je Škola za život uopće započela s frontalnom primjenom. Na predsjedničinu izjavu reagirala je i ministrica Divjak.

Screenshot; YouTube

Iako joj je slogan kampanje za izbore “Predsjednica. Jer Hrvatska zna”, izgleda da Kolinda Grabar-Kitarović neke stvari baš i ne zna. Jučer je prilikom posjeta Sveučilištu Sjever komentirala ispodprosječne rezultate hrvatskih učenika koje su postigli na PISA 2018 testovima.

Izdvojeni članak
profesor

BDP i PISA rezultati: Analiza pokazuje kako ulaganje u obrazovanje ima svoj limit u rezultatima

Rekla je da su rezultati pokazatelj da reforma koja se provodi u školama nije baš dobra. Međutim, što god mislili o reformi, rezultati PISA testova nikako ne mogu biti pokazatelj uspješnosti reforme. Naime, reforma Škola za život u škole je frontalno ušla ove godine, a PISA testovi su se među 15-ogodišnjim učenicima provodili prošle, 2018. godine. Zato se i zovu PISA 2018.

Predsjednica je rekla da rezultati istraživanja pokazuju da naš obrazovni sustav umjesto da ide naprijed, nažalost ide unazad.

– Ne možemo nikako biti zadovoljni tim rezultatima za 2018. godinu. Na žalost, mislim da je to jedan od dokaza da ova reforma obrazovanja o kojoj toliko govorimo ne donosi rezultate i da moramo žustrije krenuti, rekla je predsjednica, a prenosi rtl.hr.

Na njezinu izjavu reagirao je predsjednik HNS-a, Ivan Vrdoljak, koji je na Facebooku podsjetio da je “PISA istraživanje provedeno prije ulaska kurikularne reforme u škole i predsjednica koja bi trebala voditi brigu o budućnosti zemlje to mora znati”. Napisao je i da bi joj bilo bolje da umjesto Bandiću u zatvor, kolače odnese u neku od škola pa se tako upozna s reformskim procesima.

Na neprovjerene i netočne informacije koje se iznose u javnosti vezane za PISA 2018 reagirala je ministrica Blaženka Divjak koja se također osvrnula na izjavu Grabar-Kitarović rekavši da se čak i predsjednica “zabunila”.

– PISA istraživanje provedeno je u rano proljeće 2018., a kurikularna reforma uvedena je u škole u jesen 2019., tako da je nemoguće da reforma daje rezultate 18 mjeseci prije nego što je uvedena. Učenici koji su bili dio istraživanja u školu su krenuli u pravilu 2009. godine i radili su po starome nastavnom planu i programu, napisala je između ostalog ministrica Divjak.


Rezultate PISA testova koji su objavljeni prekjučer, danas se na Twitteru sjetio komentirati i predsjednik SDP-a, Davor Bernardić. On je mrtvo hladno napisao da nam je pod hitno potrebna reforma koju će provesti SDP kada dođe na vlast.