Pretraga

Predsjednik Milanović: ‘Najveći problem za Rome je obrazovanje, djevojčice su često strojevi za rađanje’

A- A+

Problem s kojim se Romi u Hrvatskoj i danas najviše suočavaju jest obrazovanje. Da na tome, osnovnom i srednjem obrazovanju, trebaju inzistirati, kako bi bilo manje predrasuda, a više emancipacije, posebno kada govorimo o romskim djevojkama, kazao je predsjednik Zoran Milanović uoči obilježavanja Svjetskog dana Roma.

Zoran MIlanović drži govor u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici povodom Svjetskog dana Roma

Zoran MIlanović u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici povodom Svjetskog dana Roma
Foto: Ured predsjednika RH | Marko Beljan

U subotu, 8. travnja obilježava se Svjetski dan Roma, a uoči je te prigode održana središnja svečanost u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Njoj je, među ostalima, prisustvovao i predsjednik države Zoran Milanović koji je istaknuo da je jedan od najvećih izazova i problema s kojima se Romi u hrvatskoj suočavaju upravo – obrazovanje.

– Problem Roma koji postoji, problem s kojim se Romi suočavaju, a u čemu im hrvatska država može i treba pomagati, je edukacija. Edukacija ne mora biti doktorat i nije, on je za rijetke, za one koji se žele baviti znanošću. Škole, osnovno obrazovanje i srednje obrazovanje. To je nešto na čemu vi morate inzistirati i ne umarati se od toga, naglasio je Milanović.

‘Djeca uglavnom nisu bila u školi’

Tom se prilikom predsjednik prisjetio svog posjeta romskom naselju u Međimurju, prije gotovo dvadeset godina. Vidio je, kazao je, da je naselje puno djece u vrijeme kada bi trebala biti u školi.

– Djeca uglavnom nisu bila u školi. Nadam se da ću jednom, kada opet dođem u takvu sredinu, prijepodne, u državi jednosmjenske školske nastave, zateći prazno naselje jer će djeca biti u školi, podcrtao je Milanović pa dodao kako je to ‘izlaz i put samopoštovanja i snage, posebno za romske djevojčice’.

Kako prenosi Index, u jednom trenutku je predsjednik Milanović istaknuo da se nada kako će se situacija promijeniti jer su romske djevojčice, još uvijek, vrlo često ‘strojevi za rađanje’. Nastavio je svoju misao pa rekao kako su emancipacija, snaga i odgoj djevojaka u romskoj zajednici jednako važna stvar. Kada se tu dogodi proboj, onda će to, veli, biti drugi svijet.

Izdvojeni članak

Analiza pokazala: ‘U školskim udžbenicima nacionalne manjine nisu dovoljno zastupljene’

‘Oprezno s predrasudama’

Predrasuda će biti manje, iako neće nestati jer su svuda oko nas. S predrasudama, dodao je predsjednik Milanović, treba biti oprezan.

– Oprezno s tim. Uvijek treba imati pri svijesti da banalnost zla, koja vreba u običnom čovjeku, već sutra može naprosto eksplodirati. Posebno danas, u uvjetima svjetskog sukoba, koji još možda nije takav da ga se može doslovno takvim nazvati, ali ovo što živimo već godinu dana je svjetski rat. Rukavice još nisu skinute u potpunosti, ali svi elementi za reakciju su tu. Moramo paziti da nas ne opeče, da gradimo i čuvamo zajednicu koju smo formirali, koja je uključiva, u kojoj pripadnici manjina imaju svoje mjesto, samopoštovanje, novac koji su zaradili i da možemo reći da je Hrvatska domovina Roma i svih ostalih ljudi koji u njoj žive i da na nju možemo biti ponosni, zaključio je Milanović.

Osim predsjednika Milanovića na središnjoj proslavi romske kulture i podizanja svijesti o problemima s kojima se Romi suočavaju govorili su predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara Suzana Krčmar, zastupnik u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi, predsjednik Međunarodne romske unije Normunds Rudevičs, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, potpredsjednica Vlade RH, izaslanica Predsjednika Vlade RH Anja Šimpraga i potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner. Na svečanosti su uručene i plakete povodom 15 godina rada Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“, koja je između ostalih, dodijeljena i Predsjedniku Republike.