Pretraga

Predstavljen projekt koji je modernizirao škole u zdravstvu, a održano je i zanimljivo natjecanje učenika

A- A+

Regionalni centar kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar nedavno je održao konferenciju na kojoj se razgovaralo o njihovom projektu usmjerenom na modernizaciju obrazovanja u zdravstvenom sektoru. Uz konferenciju, organizirali su i Međunarodno natjecanje dentalnih tehničara na kojem su učenici iz Hrvatske i susjednih zemalja pokazali vještine u izradi zuba. Natjecanju je prethodio i sajam na kojem su se predstavile škole za dentalne tehničare iz cijele regije. Sve aktivnosti provedene su u sklopu projekta ‘Uspostava regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar’.

Održano je Međunarodno natjecanje dentalnih tehničara | Foto: Medicinska škola Bjelovar

U prostoru Regionalnog centra kompetentnosti (RCK) Medicinske škole Bjelovar, 24. i 25. travnja, održano je Međunarodno natjecanje dentalnih tehničara, sajam, međukonferencija i okrugli stol u sklopu projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar“.

Međunarodno natjecanje dentalnih tehničara otvorio je župan Bjelovarsko – bilogorske županije, Marko Marušić, a učenici iz Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Hrvatske na natjecanju su pokazali vještine i umijeće u izradi morfološkog oblika zuba.

Marko Marušić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije | Foto: Medicinska škola Bjelovar

Prvoga dana, 24. travnja, škole su se predstavile izložbom na organiziranom sajmu u prostoru Regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar, a škola je međukonferencijom prezentirala svoj rad i aktivnosti centra.

Na održanoj međukonferenciji raspravljalo se o projektnim aktivnostima koje su usmjerene na modernizaciju i kadrovsko unapređenje obrazovanja uz promociju zanimanja u sektoru zdravstva te na jačanje kapaciteta ciljnih skupina (učenici, odrasli polaznici i odgojno-obrazovni radnici).

Održano je Međunarodno natjecanje dentalnih tehničara | Foto: Medicinska škola Bjelovar

Nadalje, navelo se kako će RCK aktivno raditi na unapređenju strukovnih kurikuluma temeljenih na praksi s jasnim ishodima, programima usavršavanja te cjeloživotnim učenjem.

Naglasak se stavlja na nedovoljno promoviranu socijalnu i radnu integraciju ranjivih skupina primjenom individualiziranog pristupa, prilagodbom sadržaja te nabavkom specijalizirane opreme kao i na osuvremenjivanje metoda poučavanja, uspostavu tržišno oblikovanih programa i sustava za e-učenje.

Dodatno rješenje su neformalne edukacije koje najbrže odgovaraju na promjenjive potrebe tržišta rada. RCK-om unapređuju se stručne, andragoške i metodičko-didaktičke vještine odgojno-obrazovnih radnika (neusklađene s modernim trendovima) kroz inovativne metode poučavanja s fokusom na praktičan rad i samostalnost polaznika. Nabavom opreme visokog tehnološkog sadržaja potiče se napredak nastavnika, a učenike stavlja u doticaj sa suvremenim procesima za lakšu tranziciju u svijet rada.

Održano je Međunarodno natjecanje dentalnih tehničara | Foto: Medicinska škola Bjelovar

Kreiranjem tržišno oblikovanih programa u suradnji s poslodavcima te primjenom inovativnih modela učenja, tehnologija i trendova, učenici i polaznici RCK-a poboljšat će izlazne kompetencije i zapošljivost. Promocijom zanimanja i inovativnih sadržaja koje nudi RCK, povećavat će se privlačnost istih, a korisnike usmjeriti na aktivnosti koje povećavaju konkurentnost na tržištu rada.

Osim međukonferencije, u prostoru RCK, održan je i sajam koji je prvenstveno zamišljen kao mjesto razmjene iskustva te međusobnog povezivanja škola, ali i poslodavaca sa školama. Izlagači na sajmu bili su predstavnici škola za dentalne tehničare iz Skopja, Ljubljane, Beograda, Osijeka, Zadra, Regionalni centar kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar, Učilište IDEM i Zadruga “Melem” Medicinske škole Bjelovar.


Ukupna vrijednost ovog Projekta iznosi 28.852.446,81 kn/3.829.377,77 €, od čega je sredstvima Europske unije sufinancirano 85%, odnosno 24.524.579,78 kn/3.254.971,0 €. Razdoblje provedbe Projekta je od 18. veljače 2020. do 18. prosinca 2023. godine.