Pretraga

Prema Pravilniku Ministarstva rada, ne morate dolaziti na posao ako vam je vruće

A- A+

Brzinom munje jučer se internetom proširila obavijest zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva. Odlučili su ondje zbog velike vrućine koja vlada, ne primati stranke usred radnog vremena. No, to je zapravo u skladu s Pravilnikom Ministarstva rada, prema kojemu, ako vam je vruće, na posao ne morate dolaziti.

Foto: Facebook

– Dana 1. kolovoza 2017. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, zbog otežanih uvjeta rada uslijed velikih vrućina, neće primati stranke po redovnom rasporedu od 12:00 do 14:00 sati, niti odvjetnike u vremenu od 14:00 do 15:00 sati, stoji u obavijesti ODO u Zagrebu, uz dodatak da im se u slučaju potrebe izvolite obratiti pismeno poštom, telefonom, mailom ili faxom.

Izazvala je ta obavijest poprilično veliku buru i podsmijehe javnosti, ali zapravo, ona je u potpunosti u skladu Pravilnikom o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu s raču­nalom, kojeg je još 2005. donijelo tada Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

Ako je temperatura iznad 24°C, a u računalo tuče sunce, poslodavac može biti kažnjen

Izdvojeni članak

Dobrodošli u Apsurdistan: HZZ traži povrat novca od osoba koje su se stručno osposobljavale prije četiri godine

U prilogu tog Pravilnika, pod točkom 2. Radni okoliš, poslodavac vam mora osigurati sljedeće:

– Mikroklimatski uvjeti moraju odgovarati zahtjevima za toplinsku udobnost pri radu bez fizičkog naprezanja (temperatura 20 – 24 °C). Ukoliko se koristi klima uređaj, vlažnost treba biti između 40 i 60%, brzina strujanja zraka najviše 0,2 m/s, a u toplom razdoblju temperatura prostorije može biti najviše 7 °C niža od vanjske temperature, navodi Pravilnik.

Dakle, ako uvjeti nisu u skladu s navedenima, vaš bi poslodavac mogao biti kažnjen. Ono što je djelatnicima ODO Zagreb moglo dodatno zasmetati jest i sunčeva svjetlost, od koje bi ih poslodavac, u ovom slučaju država, morao zaštititi.

– Radno mjesto mora biti tako oblikovano i postavljeno da izvori svjetlosti, prozori, drugi otvori ili svijetle površine ne uzrokuju neposredno bliještanje ili ometajuće zrcaljenje na zaslonu. Prozori moraju imati odgovarajuće zastore (kapke) za sprječavanje ulaza sunčeve svjetlosti na radno mjesto (ili u prostor tako, da ne ometaju rad), stoji u istom Pravilniku.

Nema pravila za one koji ne rade pred računalom

Ali, na ovaj se Pravilnik ne može pozvati ‘mali’ čovjek, ‘običan’ radnik, koji ne živi od džepa poreznih obveznika. Možda je najbolje situaciju u kojoj se većina Hrvata nalazi, opisao Bloger Krule, objavivši na svom Facebooku sliku koja izvrsno pokazuje realnost.

– Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, izdalo je obavijest kojom javljaju da zbog vrućina ne rade te ne primaju stranke od 12-14 sati (čitaj – vruće im u kancelarijama). Danas sam to čuo i udario ovu fotografiju, na kojoj su moje kolege bauštelci koji rade na 35 stupnjeva (to je 35 u hladu, na suncu preko 40). Put do plaće je jeben… jer mi koji radimo u privatnom sektoru prvo svojim radom moramo namiriti gore navedene kojima je vruće u kancelarijama, ne bi li oni dobili svoje plaće… a tek onda mi… mi koji smo zadnji isprdak… zadnje govno za kojim nitko ni vodu ne vuče, piše Krule.

https://www.facebook.com/BlogerKruleObranaIZastitaOdGluposti/photos/a.540608662624510.126238.537456392939737/1622412324444133/?type=3&theater