Pretraga

Detalji o vaučerima za obrazovanje od 10.000 kn: Dijele se za određene programe, prijave putem aplikacije

A- A+

Od 1. travnja zaposleni i nezaposleni u Hrvatskoj moći će dobiti tzv. vaučer za obrazovanje odraslih. Prosječan iznos vaučera je 10.000 kuna, a moći će se koristiti za obrazovanje u deficitarnim područjima s naglaskom na digitalne i zelene vještine. Zainteresirani će se za svoj vaučer moći prijaviti putem posebne aplikacije. Ideja je ove godine u program uključiti 4.000 korisnika, a u četverogodišnjem razdoblju za koje su osigurana sredstva – njih 30.000.

pixabay.com

Kako smo nedavno pisali, potkraj 2021. na snagu je stupio novi Zakon o obrazovanju odraslih kojim se uvodi mogućnost financiranja pohađanja obrazovnih programa za odrasle putem vaučera. Prosječan iznos jednog vaučera je 10.000 kuna, a za četverogodišnje razdoblje za njih je osigurano 300 milijuna kuna.

Neće se dodjeljivati vaučeri za baš sve programe

– Vaučere za obrazovanje moći će koristiti zaposlene i nezaposlene osobe koje zbog nedostatka vještina ne mogu pronaći zaposlenje ili im u nedostatku vještina prijeti gubitak postojećeg zaposlenja te da steknu priliku biti konkurentne na tržištu rada. Cilj je omogućiti veće sudjelovanje nezaposlenih i zaposlenih osoba u cjeloživotnom obrazovanju s naglaskom na stjecanju vještina povezanih sa zelenom i digitalnom tranzicijom, a poslodavcima osigurati kvalitetnu radnu snagu, kažu nam iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi.

Dodaju i da je naglasak na stjecanju vještina prema individualnim potrebama korisnika, dok je izbor programa i obrazovnih institucije također na samom korisniku. No, oni koji požele prijaviti se za vaučer, neće ga moći koristiti za financiranje bilo kojeg programa.

– Obrazovni programi koji će biti prihvatljivi za financiranje putem vaučera odnose se na programe osposobljavanja i usavršavanja za stjecanje vještina potrebnih na tržištu rada kao preduvjet za tranziciju na zeleno i digitalno gospodarstvo. Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike je već u suradnji s poslodavcima te analizom upisanih standarda zanimanja i njima pripadajućih skupova kompetencija upisanih u Registar Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, definirao popis od 60 deficitarnih vještina s naglaskom na digitalne i zelene vještine. Kao primjere izdvajamo digitalne vještine – poznavanje internetskih programskih jezika, oglašavanje, uređenje i održavanje web stranica i zelene vještine – odabir materijala za zelenu gradnju i energetsku učinkovitost, odgovaraju iz Ministarstva rada na naš upit.

Izdvojeni članak

Ove godine zaposleni i nezaposleni mogu dobiti do 10.000 kuna za dodatno obrazovanje

Podjela kreće od 1. travnja putem aplikacije

Planirani početak uspostave vaučera je 1. travnja. Planirano je da će kroz četiri godine vaučeri biti podijeljeni na 30.000 korisnika. Od toga bi se u obrazovanje kroz sustav vaučere trebalo priključiti 4.000 osoba. Sve prijave ići će kroz posebnu aplikaciju.

– Nezaposlene i zaposlene osobe će se prijavljivati za korištenje vaučera kroz aplikaciju koja osigurava brz, jednostavan i transparentan način provođenja i dodjele vaučera, a nalazit će se na mrežnoj stranici Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje. Kroz aplikaciju će korisnici moći samostalno birati i pretraživati obrazovne programe koji odgovaraju njihovim potrebama i vještinama traženim na tržištu rada. Također, bit će osigurana stručna podrška savjetnika Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje pri izboru obrazovnih programa te savjetovanje i usluge profesionalnog usmjeravanja za ranjive skupine. Aplikacija će nuditi mogućnost kreiranja korisničkog računa za korisnike, pružatelje obrazovanja i savjetnike hrvatskoga zavoda za zapošljavanje te pregled kataloga vještina odnosno obrazovnih programa odobrenih za financiranje putem vaučera. Sva komunikacija te razmjena podataka i dokumenata odvijat će se unutar navedene aplikacije, zaključuju u Ministarstvu rada.

Kratko vrijeme od uspostave do početka korištenja

Ovi vaučeri moći će se koristiti u akreditiranim ustanovama za obrazovanje odraslih. Najstarija takva u Hrvatskoj i među najstarijima u Europi je Pučko otvoreno učilište u Zagrebu.

– Cjeloživotno učenje i obrazovanje su u današnje vrijeme naprosto nužnost te je potrebno kontinuirano osvješćivati javnost o dobrobitima koje cjeloživotno učenje i obrazovanje donose pojedincu, ali i čitavom društvu. Stoga smatram da će uvođenje vaučera u prosječnom iznosu od 10.000 kuna za oko 30.000 zaposlenih i nezaposlenih osoba pomoći u povećanju postotka uključenosti odraslih osoba u cjeloživotno učenje i obrazovanje. Izvrsno je i što će vaučeri biti namijenjeni nezaposlenim osobama, ali i zaposlenim osobama koje se žele usavršiti u svojoj struci ili žele promijeniti karijeru, kaže nam Ivan Šutalo, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta.

Ipak, ima jednu zamjerku – razdoblje od uvođenja vaučera Zakonom pa do početka provedbe projekta vrlo je kratko.

– Smatram da je četiri mjeseca koliko će proći od stupanja na snagu Zakona o obrazovanju odraslih kojim je uspostavljen sustav uporabe vaučera do početka njihovog korištenja, nedovoljno vremena za kvalitetnu organizaciju pripreme programa, informiranja građana i provođenje promidžbenih kampanja, ističe Šutalo.

Izdvojeni članak
ljekarna

Evo koja su zanimanja deficitarna te za koje srednje i studije treba smanjiti kvote u 2022.

Očekuje se porast interesa za programe s područja energetike, informatike, ekologije…

Kada je riječ o samom interesu za programe Pučkog otvorenog učilišta, on je velik, kaže ravnatelj Šutalo. Čak i kada se u obzir uzmu okolnosti trenutne pandemije, depopulacije pa i nizak standard naših građana u usporedbi s razvijenijim zemljama EU, čiju uključenost u obrazovanje odraslih nastojimo dosegnuti.

Nabraja nam i da su među trenutno najpoželjnijima, od srednjoškolskih programa onaj općegimnazijski, zatim medijski tehničar, upravni referent, fizioterapeutski tehničar, slastičar, kuhar. Kada je riječ osposobljavanja, osobit interes u Pučkom otvorenom učilištu vlada za programe voditelja pripreme i provedbe EU projekta, računalnog operatera, ECDL operatera, web dizajnera itd. No, samo neki od njih financirat će se putem vaučera.

– Smatramo da će se uvođenjem vaučera broj polaznika značajno povećati, s obzirom na jednostavnost ostvarivanja prava na vaučer, a osobito što se i zaposlenim osobama daje mogućnost da svoje daljnje obrazovanje plaćaju vaučerima. Najveći interes očekujemo za programe iz područja energetike, informatike, strojarstva, ekologije i poljoprivrede, kaže nam za kraj Šutalo.