Pretraga

Preminula istaknuta jezikoslovka koja je predavala na više fakseva: ‘Izgubili smo iznimno predanu osobu’

A- A+

Institut za hrvatski jezik objavio je tužnu vijest – preminula je istaknuta jezikoslovka Darija Gabrić-Bagarić. Na tom je našem Institutu radila od 1993. godine, a predavala je i na čak tri fakulteta u Hrvatskoj – Filozofskom u Zagrebu, Fakultetu hrvatskih studija i Filozofskom u Rijeci. S Instituta u nekrologu poručuju kako su ostali bez iznimno marljive i predane osobe te vrsne znanstvenice.

Darija Gabrić Bagarić

Darija Gabrić-Bagraić | foto: Institut za hrvatski jezik/Unsplash

Preminula je ugledna jezikoslovka Darija Gabrić-Bagarić, javlja Institut za hrvatski jezik. Rođena je 1947. godine u Sarajevu, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Kako stoji u njenoj biografiji, na Odsjeku za južnoslavenske jezike Filozofskoga fakulteta u Sarajevu studirala je povijest jugoslavenskih književnosti i srpskohrvatski jezik.

Predavala je na više fakulteta

Na istom je fakultetu prošla sva zvanja: docenta , izvanrednoga profesora povijesti jezika, a 1992. izabrana je u zvanje redovitoga profesora. Na Institutu je zaposlena još od 1993. godine, a ondje je 2004. stekla je trajno savjetničko zvanje. Osnovni su joj znanstveni interesi bili jezična povijest i povijest leksikografije. Predavala je i na nekoliko naših fakulteta.

– Na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu vodila je kolegij Gramatika hrvatskoga jezika. Na poslijediplomskome studiju Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu predavala je kolegije iz povijesti književnoga jezika. Na istome Odsjeku vodila je i izborne kolegije povijesti jezika. Na doktorskome studiju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu i Filozofskoga fakulteta u Rijeci predavala je kolegij Povijest jezika kao gramatičke strukture (dvije školske godine), navode s Instituta za hrvatski jezik.

Veliki gubitak za hrvatski jezik

Kao autorica za sobom ostavlja bogato stručno nasljeđe, za što je i nagrađena najvišim priznanjima – Nagradom HAZU-a za znanstvena dostignuća te Državnom nagradom za znanost. Gabrić-Bagarić bila je, uz sve navedeno i članica-suradnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

– Odlazak Darije Gabrić-Bagarić velik je gubitak za hrvatski jezik i Institut za hrvatski jezik, posebice stoga što smo izgubili iznimno marljivu, predanu, akribičnu i nadasve pouzdanu znanstvenicu. Počivala u miru, poručili su s Instituta za hrvatski jezik.