Pretraga

Preminula omiljena dramska pedagoginja i profesorica: ‘Poznavala je sve svoje studente’

A- A+

Preminula je Iva Gruić, poznata dramska pedagoginja, profesorica i, među ostalom, osnivačica Poslijediplomskog specijalističkog studija dramske pedagogije na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Među studentima je bila omiljena, što dokazuje i objava Dramske pedagogije na Facebooku.

Foto: Unsplash/Facebook

Ove srijede preminula je poznata dramska pedagoginja i profesorica Iva Gruić. Vijest o njenoj smrti objavila je Dramska pedagogija na Facebooku.

‘Iva je poznavala sve svoje studente’

– S velikom tugom obavještavamo vas da nas je jučer napustila Iva Gruić. Svi koji su je poznavali znaju da je bila izvrsna dramska pedagoginja, sjajna profesorica, predana mentorica, autorica znanstvenih članaka i knjige Prolaz u zamišljeni svijet, suosnivačica Hrvatskoga centra za dramski odgoj, idejna začetnica, pokretačica i realizatorica Poslijediplomskog specijalističkog studija dramske pedagogije, napisali su u objavi.

Ističu da je upravo osnivanje tog Studija jedno od njenih najznačajnijih profesionalnih dostignuća jer odražava njen originalni pristup, strukturu i simbolizira trajan utjecaj Gruić na generacije studenata u polju dramskog obrazovanja.

– Iva je poznavala sve svoje studente, znala je koliko smo ispita položili i s kojom ocjenom, znala je što nam se događa u profesionalnom i privatnom životu, pozorno nas je slušala, postavljala nam prava i nerijetko teška pitanja, učila nas dramskopedagoški misliti i pisati. Mnoge od nas vodila je i u pisanju za nas i za struku važnih radova. Strpljivo, brižno i predano. Puno toga nam je Iva Gruić ostavila u nasljeđe, piše na stranici Dramske pedagogije.

Vodila je i emisiju na Radiju 101

Gruić je, naime, diplomirala Dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1986. godine, a svoje obrazovanje proširila je na poslijediplomskom studiju u Birminghamu, gdje je i doktorirala. Njena karijera obuhvaća rad kao slobodna umjetnica i vanjski suradnik Zagrebačkog kazališta lutaka te uređivanje dramskih emisija za Hrvatski radio. Od 1993. godine, predavala je na Učiteljskoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, fokusirajući se na lutkarstvo, scensku kulturu i dramski odgoj.

Njen doprinos kazalištu i dramskoj pedagogiji prepoznat je kroz brojne nagrade, uključujući nagradu za dramatizaciju ‘Matovilke’ Zagrebačkog kazališta lutaka, nagradu Grozdanin kikot za postignuća u pedagogiji te nagradu Hrvatskog centra za dramski odgoj za trajan doprinos dramskopedagoškoj struci u Hrvatskoj.

Zanimljivo je za napomenuti da je Gruić u počecima Radija 101 osmislila i vodila emisiju ‘Volim kazalište’.