Pretraga

Preminula profesorica i poznata romanistica koju su klasičari voljeli: ‘Neka joj je laka hrvatska zemlja’

A- A+

U 84. godini života, preminula je Yvone Vrhovac, zagrebačka i hrvatska romanistica koja je dugi niz godina radila kao profesorica francuskog jezika u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu te na Filozofskom fakultetu. Obrazovala je mnoge generacije profesora jezika i uvela ih u umijeće izvođenja nastave na stranom jeziku.

Foto: Unsplash/Facebook

Na Facebook stranici Klasične gimnazije u Zagrebu osvanula je tužna vijest. U 84. godini života preminula je Yvone Vrhovac, poznata zagrebačka i hrvatska romanistica, profesorica francuskog jezika, jezična pedagoginja te metodičarka.

Vrhovac je, naime, maturirala u Klasičnoj gimnazijji u Zagrebu 1958. godine, a na Filozofskom fakultetu je 1963. diplomirala francuski jezik, književnost i engleski. Čak 18 godina provela je radeći u Klasičnoj kao profesorica francuskog i engleskog, a do 2017. predavala je i metodiku nastave francuskoga jezika na Odsjeku za romanistiku FFZG-a.

Navodi se, također, da je u 35 godina svoga rada obrazovala brojne generacije profesora jezika i uvela ih u umijeće izvođenja nastave na stranom jeziku. Vrhovac je, inače, unuka redatelja Branka Gavelle, kći romanistice i promicateljice frankofonije Ivane Batušić, sestra akademika i teatrologa Nikole Batušića i supruga liječnika Božidara Vrhovca.

– Ispraćaj će se održati 27.6.2023. u 14 sati u Krematoriju na Mirogoju. Neka joj je laka hrvatska zemlja! Počivala u miru, napisali su iz Klasične gimnazije.