Pretraga

Prije 114 godina patentiran je izum kojega i danas koristi većina školaraca

A- A+

Datum je 24. siječnja, godina 1906. U svojoj zagrebačkoj radioni Slavoljub Penkala upravo je patentirao izum kojeg i danas koriste školarci diljem svijeta – mehaničku olovku. Iako postoji u raznim oblicima, Penkala je tada prvi za svoju olovku konstruirao spiralni umetak koji, vrtnjom tijela vanjskog držača, po potrebi istiskuje minu, što je do današnjeg dana dio svake mehaničke olovke.

Foto: www.toz-penkala.hr

Na današnji dan 1906. godine hrvatski inženjer kemije i izumitelj Eduard Slavoljub Penkala patentirao je pod obiteljskim prezimenom prvu mehaničku olovku na svijetu. Njegov izum registriran je u patentnim uredima Budimpešte i Londona, a samo nekoliko mjeseci kasnije, početkom proljeća, ovaj inženjer otvara prvu radionicu penkala u ulici Marije Valerije 3 (današnja Praška).

Izdvojeni članak

Jeste li znali čemu služi rupica na čepu ove popularne BIC-ove olovke?

Penkala je svoj izum konstantno usavršavao

Svoj izum mehaničke olovke usavršavao je kroz naredne mjesece, pa je njen poboljšani tip registrirao je u Kraljevskom mađarskom patentnom uredu u Budimpešti izumu, sedam mjeseci nakon, 24. rujna iste godine.

Na stranicama TOZ Penkala mogu se naći brojne zanimljivosti, a jedna od njih je i ta da je Penkala sam lijevao tanke grafitne mine i usađivao ih u metalni držač. Penkala je za svoju olovku konstruirao i spiralni umetak koji, vrtnjom tijela vanjskog držača, po potrebi istiskuje minu. Taj se izum do danas nije promijenio!

Na temelju prvih deset uzoraka penkale, iz svih velikih europskih gradova stižu narudžbe, pa je broj uskoro dosegao 100.000 naručenih penkala.
No Penkala tu nije stao, svoji izum i dalje je usavršavao, a daljnji napredak sastojao se u izradi grafitnih mina u boji. Korisnik je u jednom držaču dobio crvenu i plavu boju: s jedne strane je izlazila crvena mina, a s druge plava. Penkale su se izrađivale od vrste ebonita koji je pronašao sam Penkala. Postigavši veliki uspjeh klasičnim oblikom penkale, Penkala dolazi na ideju da je stilizira, pa tako izrađuje srebrne penkale za žene, s poklopcem na lančiću. Za potrebe šumara i stolara oblikovao je i plosnate, raznobojne penkale, jer su im u struci takvi oblici bili potrebni.

Izdvojeni članak

Genijalan izum iz Njemačke: Olovka koja ispravlja vaše pogreške pri pisanju

Ostali Penkalini patenti i izumi

U razdoblju od 1912. do 1926. Penkalina je tvornica bila među najvećim tvornicama pisaćeg pribora na svijetu. Osim mehaničke olovke, Eduard Slavoljub Penkala izumio je, patentirao ili usavršio i brojne druge proizvode.

Među najpoznatijima je i prvo nalivpero s čvrstom tintom, kao i takozvanu knipsu, držač kojim se pisaljka može zakvačiti za džep. Proizveo je i široko primjenjiv insekticid Krepax, praškasti deterdžent za rublje i plavilo za rublje koje je zamijenilo sredstvo za izbjeljivanje.

Penkala je konstruirao i osebujan tip aviona koji do tada nije bio sagrađen nigdje u svijetu, a radilo se o avionu na principu zmaja s posebnim tipom kormila. U rujnu 1908. patentnom uredu u Budimpešti pod prijavljuje izum obrtne turbine, a u popisu potvrđenih patenata nalazi se i tekući preparat za impregniranje željezničkih pragova, ksilolit.