Pretraga

Prije dvije godine odustao od srednje, a sada skuplja novce da si sam plati obrazovanje

A- A+

Ambidekster klub među prvima je ponudio projekte za mlade koji su prekinuli svoje školovanje te im je kao osobama bez konkretnih znanja i vještina ugrožena vlastita budućnost. U Hrvatskoj tu ‘NEET populaciju’ čini skoro 100.000 mladih kojima prijeti najveća opasnost od socijalne isključenosti pa je prošle školske godine pokrenut program koji će im pomoći u ponovnom pronalasku njihovih životnih ciljeva.

foto: Anton Mezulić| www.srednja.hr

Već preduga kriza pogađa većinu slojeva društva, a posebno su ugroženi mladi, koji zbog loše gospodarske situacije imaju sve manje mogućnosti za realiziranje svog potencijala i snova iz djetinjstva. Kao posljedica takve situacije veliki je broj mladih koji se više ne obrazuju, nisu na burzi, niti traže posao, a prema nedavnim procjenama radi se o gotovo 100.000 mladih s ugroženom budućnosti koji spadaju u NEET populaciju (Not in Education, Eployment or Training).

Osim zbog kolektivne depresije, brojnim učenicima škola je i inače dosadna, naporna te predstavlja nužno zlo koje se mora proći kako bi si ostvarili svoje snove. Međutim, samo postojanje određenog cilja već je veliki korak prema uspjehu, a ozbiljan problem nastaje kod mladih koji odustanu od svoje budućnosti i ne znaju što bi sa sobom.

Oni često podcjenjuju svoje mogućnosti i misle da se moraju zadovoljiti nekim bezveznim poslovima. U takvoj naizgled beznadnoj situaciji izgube motivaciju za učenje i razvoj vlastitih znanja i vještina.

Izdvojeni članak

Gotovo 100.000 mladih nije zaposleno, nisu na burzi niti traže posao

Prekinuo svoje obrazovanje zbog nedovoljne motivacije

– Opo sam drugi razred dva puta i izgubio pravo na školovanje. Problem su bili neopravdani. Totalno sam izgubio volju, počeo sam kasnit i tako. Rijetko sam odlazio s nastave jer kad bi se dovuko do škole onda bi još dobro išlo, ali najteže je bilo doći, rekao nam je Pero,korisnik radionica Ambidekster kluba te bivši učenik Industrijsko-strojarske škole Zagreb, koji je posljednje dvije godine kao neprijavljeni radnik zaposlen na jednom gradilištu.

Dok je još bio u srednjoj, uglavnom bi se budio oko 12 sati, nešto pojeo, tuširao pa oko dva, tri s ekipom otišao na nogomet, kavu ili slično. Zbog nedovoljne motivacije i prevelikog broja izostanaka prekinuo je svoje obrazovanje, a nakon što je dvije godine upoznavao što može bez srednje, sada mu je cilj skupiti neku ušteđevinu pa završiti školovanje i položiti vozački. Voli aute i motore te zato želi postati vozač.

– Naši mladi su u riziku od socijalne isključenosti jer nemaju završeno obrazovanje. To je glavni razlog. S druge strane, imamo i maloljetne počinitelje različitih kaznenih djela. Uglavnom su to krađe, tučnjave i slično. Ali glavni razlog obično je manjak motivacije općenito za učenje ili jer su upisali neku školu tek toliko da bi negdje nastavili obrazovanje, a zapravo su htjeli nešto drugo. Ponekad ih i loše društvo odvede na krivi put, navela je voditeljica Ambidekster klubaMarijana Filipović najčešće razloge zbog kojih se mladi nađu u ovoj vrlo nepovoljnoj situaciji.

Izdvojeni članak

MMH: Hrvatska je najlošija u zapošljavanju mladih strukovnjaka

Cilj programa ‘Korak dalje’ je pridonijeti kvaliteti života mladih osoba

Ambidekster klub kao udruga je među prvima ponudila projekte za mlade pripadnike NEET populacije. Između ostalog, prošle školske godine počeli su s projektom ‘Korak dalje – klub za zapošljavanje mladih u riziku od socijalne isključenosti’. Sada je to postao trogodišnji program koji se provodi od 1. listopada 2015., a trajat će do 30. listopada 2018.

– Baš ove godine imamo puno mladih koji su prekinuli srednjoškolsko obrazovanje pa su nam počeli dolaziti jer su trenutno doma i nemaju nikakvu konkretnu zanimaciju. U klubu ih pokušavamo usmjerit da se vrate u školu, ako još imaju tu mogućnost, ili da nastave nekakvo neformalno obrazovanje na Pučkom učilištu i slično ili da krenu u traženje posla ako su zbilja odlučili da je to smjer u kojem žele ići. Cilj programa je pridonijeti kvaliteti života mladih osoba u dobi od 15 do 21 godinu, tako da ih informiramo i educiramo kako bi naučili nešto o sebi i postavili si ciljeve koji će ih pokrenuti u nekom smjeru, objasnila je Marijana, voditeljica kluba i projekta ‘Korak dalje’.

Svake godine imat će novi ciklus predavanja i uključivati nove korisnike. Upravo su u tijeku prijave mladih za novu grupu kluba za zapošljavanje, koja se održava u sklopu tog trogodišnjeg programa. Prvi susret rezerviran je za 1. ožujak u 11 sati, ali svi zainteresirani mogu se i naknadno javiti za sudjelovanje preko maila marijana@ambidekster.hr, na Facebook porukom u inbox stranice ‘Korak dalje – klub za zapošljavanje mladih’ ili na broj 099 457 54 44.

Izdvojeni članak

Ispovijed tinejdžera: Zbog trave, tučnjava i ‘bonkasa’ izgubio sam pravo školovanja

Mentori volonteri korisnicima radionica šire vidike

– Važno je naglasiti i to da gotovo svaki od naših korisnika ima svog mentora volontera, koji imaju radno iskustvo i uglavnom su zaposleni. Oni kroz individualne susrete našim korisnicima prenose svoja znanja i vještine u traženju posla ili edukacije koju bi mogli završiti, potiču ih da ne odustanu i da ostvare svoje zadane ciljeve, kaže Marijana Filipović te ističe da su mentori važni jer njihovim korisnicima šire vidike što im olakšava da si pronađu svoje ciljeve.

Kroz radionice i pomoć mentora mladi se osnažuju i postaju samostalniji, a dobivaju i znanje koje mogu iskoristit na tržištu rada. Ove godine Ambidekster klubu pomoći će 15 mentora volontera, dok je u same susrete uključeno 20 mladih osoba. Dvije trećine će dobiti svog mentora, a ostalih pet mjesta otvorena su za osobe kojima je potrebna stručna pomoć pedagoga.

Izdvojeni članak

Odustajanje od faksa ne mora biti smak svijeta

‘Završi odmah školu i bar si to makni s dnevnog reda’

– Sad mi je žao što nisam završio srednju i mlađima bih poručio da ne budu glupi jer će si na kraju morati sami plaćati neku ‘večernju’. Završi odmah školu i bar si to makni s dnevnog reda. Jer bez srednje se teško zaposlit i sve ostalo. Možeš naći posao, ali je kompliciranije, poslovi su lošiji i teži, a plaća je manja, savjetovao je Pero mlađe kolege koji muku muče sa školom.

Dok ga se kao mlađeg teško moglo uvjeriti, kad bi danas dobio novu priliku ističe kako bi se sigurno više trudio pa onda i s lakoćom završio sve razrede, jer je i sam shvatio da škola ipak nešto znači u životu.

– Nisam se htio truditi jer me boljelo briga i mislio sam si ‘Kaj mi to znači u životu’. Svi su me uvjeravali da moraš ići u školu, natjeravali me i doslovno vodili na nastavu, ali ako netko baš neće jako teško mu je objasniti. Možda bi mi pomogao neki poticaj, da su me recimo roditelji motivirali pa mi nudili neke nagrade za završetak škole ili slično. Sve je to do roditelja. Ako su strogi dijete će im proći MIOC makar bilo najgluplje na svijetu, rekao nam je Pero na kraju razgovora.

Prije dvije godine odustao od srednje, a sada skuplja novce da si sam plati obrazovanje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap