Pretraga

Ispovijed tinejdžera: Zbog trave, tučnjava i ‘bonkasa’ izgubio sam pravo školovanja

A- A+

Njegovi problemi počeli su kada je krenuo u srednju školu. U početku se po cijele dane napušavao, a što je bio stariji rupa koju si je kopao bila je sve dublja pa danas čeka poziv na sud zbog sudjelovanja u zločinačkoj organizaciji. Za portal srednja.hr odlučio je ispričati svoju priču kako bi upozorio mlađe naraštaje na probleme koje donosi konzumacija droga i bježanje iz škole.

www.bryanjack.ca

Povodom mjeseca borbe protiv ovisnosti odlučili smo kontaktirati Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar koji se bavi prevencijom ovisnosti, ali i radi s djecom i adolescentima s rizičnim ponašanjem.

Iz zavoda su nas povezali s mladićem koji je pokleknuo pred brojnim porocima te se našao pred ozbiljnim problemima. Kako bi mlađe naraštaje upozorio na opasnosti koje donosi zlouporaba droge odlučio je progovoriti o svojoj prošlosti, ali i situaciji u kojoj se trenutno nalazi.

Zbog zaštite njegovog identiteta nećemo objaviti kako se zove, a u nastavku ćemo ga potpisivati lažnim imenom Marko.

Izdvojeni članak

Tinejdžer u paklu droge: Kako sam se s ulice vratio u školske klupe

Optužen je za tešku krađu i čeka poziv za sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji

Marko je do sada prikupio između 20 i 25 prijava. Većina ih je za remećenje javnog reda i mira, alkoholiziranja i tučnjava. Optužen je i za tešku krađu, a tek čeka poziv za najteže optužbe.

– A to je bilo sad nedavno i zapravo mislim da i nije povezano s ovim zbog čega dolazim na savjetovanje. Okupilo se dosta ljudi i izbila je ozbiljna tučnjava na kvartu, uletjela je policija i uhapšeno je nas desetak starijih pa smo dobili teške optužbe za djelovanje u zločinačkoj organizaciji, dok su se klinci, koji su također sudjelovali, izvukli s manjim prijavama, izjavio je Marko koji je nakon pada prvog razreda srednje škole morao krenuti na testiranja na droge.

Problemi s drogom počeli su pri upisu u srednju školu

Njegovi su problemi s narkoticima započeli odmah nakon što je upisao srednju. Tamo se počeo intenzivnije družiti sa starijom ekipom s kvarta koju je poznavao još u osnovnoj školi. Umjesto na nastavu, odlazili bi zapaliti joint ili nešto popiti, a što je više vrijeme prolazilo stvari su postale sve ozbiljnije.

– Čim bi došao u školu otišao bi s ekipom na pljugu, a za veliki odmor bi opet bili u krugu. Često bi se već nakon četvrtog, petog sata pokupili i opet otišli zapaliti. I tako bi svaki dan popušio po pet, šest fruli. Kad bi došao doma više ne bi mogao gledati koliko sam ubijen. I onda sutra sve ponovno i tako cijelu godinu. Tek sam pred kraj skužio koliko sam zaglibio. Shvatio sam da imam previše neopravdanih, loše ocjene i da nemam šanse za prolazak razreda. Tek tada sam skužio kaj sam sve radio protekle mjesece, prepričao nam je Marko kako mu je prošla prva godina u srednjoj školi.

Odlučio je kako će sljedeće godine biti pametniji i da će se barem pojavljivati na nastavi. Međutim, u sljedećoj godini krenule su nove zanimacije. Izlasci su postali ozbiljniji, tučnjave sve češće, a narkotici jači i raznovrsniji.

– Postali smo stariji pa smo i češće izlazili, a zbog ozbiljnijeg izgleda smo lakše ulazili u klubove i partije. Krenuli su bonkasi, speed, tučnjave i druge gluposti. To sve naravno košta pa smo u nedostatku para počeli rješavati po školi. Vrlo brzo nam je na vrat sjela i policija. U početku to nije bilo ništa strašno. S 13, 14 godina odveli bi nas samo doma, tako da nismo imali neke veće posljedice za gluposti koje smo radili, objasnio je Marko koji nije odrastao s roditelja pa su se za njega brinula starija braća.

Izdvojeni članak

Maloljetnice u Hrvatskoj sve češće piju alkohol, a konzumacija teških droga je u padu

‘Probao sam sve osim dopa, a najgori mi je bio speed’

U nedostatku autoriteta njegov je život polako izmicao kontroli. Socijalna služba pokrenula je redovna testiranja, ali s obzirom na to kako i nije mario za školom, ta mu mjera nije predstavljala nikakav problem. Kako je postajao stariji, bilo je sve više mogućnosti, mjesta za izlaziti i mutnih likova u njegovom životu, a i sam je bio jedan od njih.

– Bio sam sve više navučen na sve te droge. Osim što sam bio napušen po cijele dane, redovito sam izlazio s ekipom po klubovima i stalno nešto kombinirao. Daj ovo, daj ono. Svakakve su mi stvari prolazile kroz ruke. Probao sam sve osim dopa, a najgori mi je bio speed. Znalo bi mi se dogoditi da se razbijem od njega večer prije pa mi sutra bude ful loše i onda ko lud traži po cijelom gradu novu turu, samo da se što prije popravim, priznao nam je Marko.

U tri mjeseca je riješio čak deset predmeta

Nakon što je po drugi put pao razred izgubio je pravo na školovanje. Ovog je puta imao snažniju želju promijeniti nešto u svom životu pa se na godinu dana odselio kod bake i dede na selo. Prema njegovim riječima, tamo je uspio izdržati u apstinenciji, a tu i tamo bi se samo napio s lokalnom ekipom. Po povratku u glavni grad upisao je dopisnu i u tri mjeseca riješio deset od 12 predmeta.

– Taman je sve krenulo na bolje, ali onda su počele dolaziti čestitke. Krenuli su sudski postupci za sve što sam napravio prije odlaska na selo pa sam ponovno stopirao obrazovanje. Kada sam navršio 17, 18 godina sve je postalo puno ozbiljnije. Par frendova je palo zbog rješavanja, optuženi smo za neke krađe i tako dalje, požalio se Marko.

Izdvojeni članak

Ovo je najpopularnija droga u Hrvatskoj

Svaki tjedan dolazi na testiranja i razgovore

Optužbe koje je prikupio nakon nešto više od 18 godina svog života postale su prilično zabrinjavajuće pa je ponovno odlučio stati na loptu. Svakodnevno ide na program produženog stručnog postupka u Dugave gdje mora biti po par sati dnevno.

S obzirom na to kako trenutno ne ide u školu vrijeme provodi u teretani, igra stolni tenis ili se pak dosađuje. U Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar dolazi jednom tjedno na testiranje i razgovore. Prema riječima njegove doktorice, Marko pokazuje pozitivne pomake te već neko vrijeme uspješno apstinira i negativan je na svim testovima.

– U planu mi je položiti još ta dva predmeta koja su mi ostala pa upisati drugi razred. Međutim, trenutno čekam poziv za ovu zadnju prijavu od prije pola godine pa da sud odluči što će dalje biti sa mnom. Još uvijek mi nije ništa došlo i nadam se da ni neće. Najgore mi je kaj to sve tako dugo traje. Taman kad zaboravim na gluposti koje sam napravio i krenem dalje sa životom dođe mi poziv doma, pojasnio nam je neizvjesnu situaciju u kojoj trenutno živi.

Tek ga čeka suđenje za najozbiljnije optužbe

Teško mu je bilo što planirati jer ne zna kada će početi suđenje i što ga čeka u sljedećoj godini. Apstinencijom i redovnim dolaskom na razgovore pokazuje želju za pozitivnom promjenom, a to bi mu moglo pomoći pri izricanju presude.

Trenutno je nezaposlen, a posao nije niti pokušao tražiti jer ne zna uopće od kuda bi počeo. Roditelji mu nisu u mogućnosti nešto srediti, a nema ni obrazovanje koje bi svakako pomoglo u ovoj lošoj situaciji.

– Svoju braću pokušavam što više isključiti iz svega toga. Njima droga, alkohol i izlasci nikada nisu baš bili napeti kao meni. Više ih je zanimala knjiga i sport. Mislim, kad mi je frka naravno da ulete i pomognu mi, objasnio nam je Marko svoju situaciju kod kuće.

Ni kao mali nije razmišljao što bi htio biti kada odraste, a i danas nema ideju što bi mogao raditi u životu. Rekreativno se bavi boksom, a ponekad voli i skuhati nešto, međutim, ne može se zamisliti cijeli život u kuhinji.

Izdvojeni članak

Video: Što alkohol i droga rade vašem mozgu

‘Imali smo petnaest, šesnaest godina i činilo nam se kako smo uhvatili boga za bradu’

– Još kao klinac sam bio mangup i vrlo brzo stekao reputaciju u kvartu. Mislim, u stvari sam bio bahati balonja. To čak nije bilo toliko zbog starije braće, uvijek sam sve sam rješavao. Jednostavno sam se našao u takvom društvu gdje su me poštovali zbog stvari zbog kojih sam, i to tek sad vidim, zapravo bio kreten. Imali smo petnaest, šesnaest godina i činilo nam se kako smo uhvatili boga za bradu, prepričao je Marko i priznao da danas ipak najviše žali što nije do sada završio srednju školu, jer misli kako bi tada stvari ipak bile znatno drugačije.

I danas se druži s istom ekipom s kvarta. Oni uglavnom poštuju njegovu odluku da želi prestati sa svim tim. S obzirom na to kako ga poznaju od prije, znaju ga zafrkavati i smijati mu se, ali ipak prihvaćaju njegovu odluku.

– Pomažu mi ovi dolasci na razgovor. Mogu te mjere pomoći, ali samo ako i sam to želiš. Dolazio tu ili ne, ja sam u planu imao prestati s glupostima i to sam uglavnom i napravio. Uopće mi nije problem što sam i dalje okružen svime time jer sam si ja u glavi zacrtao kako to neću više raditi i toga se držim, odlučno je zaključio.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap