Pretraga

[Video] Tribina društveno angažirane mladeži: Jeste li upoznati s novim oblicima nasilja?

A- A+

Govor mržnje, cyberbulling, manipulacija medija, nedostatak brige lokalnih uprava za mlade i njihove potrebe, samo su neki od problema s kojima se susreću današnji mladi u Hrvatskoj. Vođeni time, društveno angažirani mladi koji žele doprinijeti društvenom uključivanju svojih vršnjaka u riziku od socijalne isključenosti organizirali su i isplanirali uz podršku ‘Ambidekster’ kluba različite aktivnosti solidarnosti u svojim školama i lokalnim zajednicama, koje su nedavno prezentirali na tribini u svrhu razmjene iskustva.

Radionice o socijalnoj angažiranosti i uključenosti mladih u društvu odvijale su se u školama te u prostorijama ‘Ambidekster’ kluba, a kao rezultat rada na radionicama brojni su videospotovi kojima se jasno progovara o nasilju te potiče mlade u okolini na njegovo spriječavanje.

Izdvojeni članak

Mladi u borbi protiv rastućeg psihičkog nasilja: ‘Stop tišini koja boli’

Stjepan Mrganić, jedan od sudionika tribine održane u Hotelu Dubrovnik u projekt ‘Ambidekster’ kluba uključio se još kao volonter u srednjoj školi te je zajedno uz pomoć svojih kolega i prijatelja napravio nekoliko promotivnih videa koji progovaraju u sve češćem problemu u društvu. 

– Kao mladi aktivisti odlučili smo svojim radom ukazati na nove društvene probleme poput cyberbullyinga. Ovi novi oblici nasilja često su potpuno zanemareni, te postaju sve veći problem. Svi bi se trebali upoznati s problemima današnjice. Nije obveza drugih da grade bolje društvo, već je to obveza svakog od nas, kazao je na tribini Stjepan kojemu je cilj bio da publici prikažu jasno stanje stvari. 

Između ostalih, na tribini je sudjelovala i Ana Daria Bokan koja je istaknula važnost cjelokupnog projekta. 

– Mislim da smo svi mi kroz radionice iznimno puno naučili o našim vršnjacima i shvatili da bez obzira što se mi konkretno ne susrećemo svakodnevno s depresivnim, anksioznim osobama ili osobama s problemima u ponašanju, to ne znači da one ne postoje. Stoga bih željela poručiti svim mladim osobama u Hrvatskoj da svaka emocija pa tako i patnja naći će svoj kraj; potreban je određen odmak od toga da bi se postigle stabilnost i sreća. 

Promotivna videa polaznika koja su nastala pretodnih godina, a neka od njih su predstavljena na ranijim konferencijama možete pogledati u nastavku.