Pretraga

Prisiljena na brak sa silovateljem

A- A+

Kako je marokanski Kazneni sud prisilio maloljetnu AminuFilali na udaju za svog silovatelja, nakon pet mjeseci braka u kojem je bila svakodnevno premlaćivana, ubila se otrovom za štakore.

Amina Filali, 16-godišnja Marokanka, počinila je samoubojstvo zbog prisile na brak s muškarcem koji ju je silovao prije godinu dana. Marokanski Kazneni sud je omogućio zlostavljaču da izbjegne kaznu, što je u ovoj zemlji čest slučaj. Ovakva presuda je moguća ukoliko se s njom slože žrtva i obje obitelji. Roditelji žrtava često pristaju na brak sa silovateljima zbog straha da svojoj kćeri neće naći muža ako se sazna da je silovana. Amina više nije mogla izdržati svakodnevno zlostavljanje stoga se ubila otrovom za štakore.

Internetske peticije

Zgroženi Marokanci potpisivali su brojne peticije, otvarali Facebook grupe i pisali po Twitteru o Amininom slučaju. Traže izmjenu strogog islamskog zakona koji u mnogim slučajevima omogućuje zlostavljačima nesmetan nastavak života. Do sada je internetsku peticiju za promjenu Kaznenog zakon  potpisalo 1000 ljudi, a na Facebooku je stvorena grupa “Svi smo mi Amina Filali”

“16-godišnja Amina je zlostavljana od strane silovatelja, tradicije i članka 475”, objavila je na Twitteru marokanska aktivistica Abadila Maaelaynine kako doznaje Index.hr.

Aminin je otac izjavio kako su sudski službenici, od prijave silovanja, predlagali sklapanje braka između zlostavljača i žrtve. Djevojka je bila napadnuta i silovana na cesti, ali je tek nakon dva mjeseca skupila hrabrosti i priznala. Žrtva je morala dokazati napad , u protivnom bi bila optužena za razvrat. Obitelj je prijedlog službenika prihvatila zbog straha i sramote. 

Na početku zlostavljač odbijao brak 

Zlostavljač je bio protiv braka sa žrtvom, no kada je počelo suđenje shvatio je da mu zbog silovanja maloljetnice prijeti i do 20 godina zatvorske kazne, pa je pristao na ponudu.