Pretraga

Čak 95% žena ne prijavi silovanje ili pokušaj silovanja, i u 21. stoljeću se prozivaju jer ‘nisu vrištale’

A- A+

Nakon što je troje žena ubijeno na sudu 1999. godine od strane bivšeg policajca u trenutku kada se vodila brakorazvodna parnica, u Hrvatskoj se već 24 godine za redom 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Hrvatskoj. Zašto je važno javno govoriti o ovom problemu i osvijestiti javnost po tom pitanju govori situacija koja se ovog tjedna dogodila u susjednoj zemlji. Glumica Milena Radulović na sudu je iznijela svoje svjedočanstvo protiv učitelja i vlasnika škole glume Miroslava Mike Aleksića koji je pod optužbama da je više djevojaka silovao i seksualno zlostavljao. Neke od njih, poput Milene, tada su bila maloljetne, a na njene mučne priče osvrnula se srpska novinarka. U svom bizarnom istupu prozvala je žrtve silovanja jer nisu ‘vrištale’ kada im se to događalo.

Ilustracija: Unsplash

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Hrvatskoj se obilježava 22. rujna u spomen na Gordanu Oraškić, Hajru Prohić i Ljiljanu Hvalec. Ove žene je na sudu usred brakorazvodne parnice 1999. godine ubio bivši policajac Mato Oraškić. Stoga se i danas, 24 godine kasnije, posebna pozornost stavlja na nasilje nad ženama kao na ozbiljan društveni problem.

Podaci MUP-a za ovu godinu pokazuju kako je u prvih osam mjeseci ove godine bilo 147 silovanja, dok je u istom razdoblju prošle godine bilo 161 slučajeva. Ove godine zabilježeno je 15 pokušaja silovanja, dok je u prvih osam mjeseci 2022. godine zabilježeno 10 pokušaja. No, ove brojke daleko su od stvarne situacije jer je istraživanje Ženske sobe iz 2022. pokazalo da 95 posto žena u Hrvatskoj nije prijavilo pokušaj silovanja i/ili silovanje. Statistika također pokazuje i da se uz jedno prijavljeno silovanje veže od 15 do 20 neprijavljenih.

‘Imala sam 17 godina kada me silovao. To se nije dogodilo jednom’

Upravo je zato važno da se povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama o tome više govori u javnosti te kako bi se osvijestilo društvo. O ovom je problemu javno progovorila i mlada srpska glumica Milena Radulović koja je jedna od mnogih djevojaka i žena koje su optužile vlasnika škole glume, učitelja i redatelja Miroslava Miku Aleksića za silovanje i seksualno uznemiravanje.

Policija ga je tada uhitila te se danas nalazi u pritvoru dok traje suđenje. Baš je ovog tjedna, odnosno u utorak, Milena na sudu iznijela svoje svjedočanstvo oko toga što je doživjela od Aleksića. Kako prenosi Blic.rs, Milena je ispričala kako ga se jer nije bila sigurna za što je sve sposoban, a priče koje je iznijela na sudu poprilično su mučne.

– Šest godina sam bila u školi Mike Aleksića kada me je silovao. Imala sam 17 godina. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se. Kada mi se to prvi put dogodilo, bila sam u šoku, nisam mogla objasniti sebi, pokušala sam si objasniti da je to bio neki test. Kada me je dodirivao, bila sam uplašena, osjećaj takve izdaje. Čovjek kojem sam vjerovala je učinio nešto tako bolno, mislila sam da me kažnjava, osjećala sam se prljavo. Poslije su uslijedile prijetnje. To je ljubaznim tonom provlačio. Tukao me je, udarila sam glavu u ormar, to su svi vidjeli. Šamarao me, svi su tapšali nakon toga misleći da je vježba, ispričala je na sudu Milena, prenosi Blic.rs.

Izdvojeni članak
zlostavljanje

Horor priče o seksualnom zlostavljanju na hrvatskim faksevima: ‘Nasrnuo je na mene i na silu me pokušao poljubiti’

Novinarka prozvala žrtve silovanja jer nisu ‘vrištale’

Dodala je kako ona nije bila jedina te da je to radio i brojnim drugim maloljetnim djevojčicama koje su pohađale njegovu školu. Da nije jedina otkrila je kada je završila sa školom glume, a u prosincu prošle godine je imala i sastanak s drugim žrtvama nasilja. Tada su, kako je objasnila, shvatile da moraju javno reći što im se događalo kako bi roditelji djece koja trenutno pohađaju tu školu bili svjesni situacije.

Na njene izjave stvorila se gomila reakcija, što pozitivnih, što negativnih, ali najviše je odjeknuo bizaran komentar srpske novinarke Aleksandre Ranković. Na X-u (bivšem Twitteru) je napisala kako bi ona, da se njoj dogodilo silovanje, vrištala i vikala te se borila svim snagama te da joj nije jasno ‘kako većina žena ne poduzme ništa tijekom napada’ pa se nakon ‘desetak godina, kad se sjete, odluče tužiti’.

‘Prva i najčešća reakcija je da se zamrznemo na mjestu od šoka’

Na ovaj komentar novinarke javile su se mnoge žene preko Instagrama Grofa Darkule, inače profila koji se bavi aktivizmom. One su ondje anonimno ispričale kako su se, kada su one doživjele napad, jednostavno ‘smrznule’. Grof Darkula se osvrnuo i na komentar novinarke uz istraživanje koje je pokazalo kako većina žena, kada doživi seksualni napad, ostane u stanju šoka te se ne može ni pomaknuti, a kamoli izustiti neku riječ.

– Kada neka osoba bude seksualno ili fizički napadnuta, rijetko kad će krenuti vrištati iz petnih žila. Prva i najčešća reakcija je da se zamrznemo na mjestu od šoka. Mišići postanu nepokretni jer je to normalan odgovor našeg mozga na takvu vrstu opasnosti. Ovo pobija mit da sve žrtve moraju vrištati i krvoločno se boriti kod napada, kao i da njihova ‘zamrznutost’ označava pristanak, navodi se u istraživanju čiji su rezultati objavljeni ove godine.

Izdvojeni članak
sveučilište rektorat

Policija stigla na zagrebačke fakultete, preko 60 prijava za seksualno nasilje na četiri sastavnice

Nakon Mileninog istupa u javnosti pokrenula se regionalna inicijativa #nisamtražila

Podsjetimo, nakon što je Radulović o tome javno progovorila 2021. godine, pokrenula se regionalna inicijativa pod hashtagom #nisamtrazila u sklopu koje su žene i djevojke, sadašnje i bivše studentice, podijelile svoja iskustva sa seksualnim uznemiravanjem na fakultetima. Mnoge bivše i sadašnje studenice u Hrvatskoj isto su tako odlučile prijaviti seksualna uznemiravanja i na našim faksevima.

Na Akademiji dramske umjetnosti nekoliko je zaposlenika suspendirano zbog optužbi, a jedan nastavnik na Veterini dobio je otkaz. Pisali smo i o slučaju na Građevinskom fakultetu gdje je profesor prijavljen zbog seksualnog uznemiravanja studentica. Prisjetimo se i skandala kada je bivši rektor Damir Boras znao da je umirovljeni profesor Filozofskog fakulteta najmanje jednom prijavljen zbog seksualnog zlostavljanja pa mu je svejedno dao nagradu u obliku počasne titule professor emeritus.

Izdvojeni članak
zlostavljanje

Hoće li svi fakulteti pristati? Ovo je plan za borbu protiv seksualnog uznemiravanja na Sveučilištu

Stotine studentica u Hrvatskoj priznalo da su na faksu doživjele seksualno uznemiravanje

Nakon navedenih slučajeva, ali i ostalih kojih je bilo sigurno stotinjak, Pravni fakultet u Zagrebu donio je sveobuhvatni pravilnik za zaštitu studentica i studenata od seksualnog uznemiravanja. U njemu su definirali složenu anonimnu proceduru koja štiti prijaviteljice te su zamislili su da to bude model prema kojem će i drugi fakulteti donijeti svoje propise. Uz to, Vlada je početkom ove godine donijela Nacionalni plan za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja do 2027.

U tom planu jedan dio se odnosi na školsko i visoko obrazovanje. Jedna od prvih stvari koje je na tragu tog plana potrebno napraviti je razvoj i provođenje preventivnih programa. Ističe se kako sve treba početi u školi i nastaviti se na fakultetima. Usto, ovaj plan predviđa i provođenje javnih kampanja o neprihvatljivosti seksualnog uznemiravanja i nasilja.

Također, planira se uvesti preventivno-edukacijskog sadržaj u cijeli niz studijskih programa. Ističe se kako profesori i nastavnici na studijima gdje se obrazuju stručnjaci koji će jednog dana dolaziti u kontakt sa žrtvama seksualnog nasilja, o tome moraju biti adekvatno educirani. Ovo se prvenstveno odnosi na pravo, kriminalistiku, medicinu i sestrinstvo, socijalne djelatnosti, psihologiju, pedagogija, rani i predškolski odgoj, obrazovanje. Kao dobar primjer djelovanja Nacionalni plan navodi Akademiju dramske umjetnosti gdje je, nakon alarmantno visokog broja svjedočanstava o seksualnom uznemiravanju preko #nisamtrazila kampanje, pokrenut poseban program.

Copy link
Powered by Social Snap