Pretraga

Profesor s PMF-a dao ostavku u Senatu i pozvao faks da razmisli o izdvajanju sa Sveučilišta u Zagrebu

A- A+

Senat Sveučilišta u Zagrebu na jučerašnjoj je online sjednici s 48 glasova za, 12 protiv i 7 suzdržanih potvrdio Odluku rektora Damira Borasa o suspenziji dekanice Filozofskog fakulteta Vesne Vlahović-Štetić. Sjednica na kojoj se tako glasalo održana je online putem i nije bilo mogućnosti rasprave. Zbog toga je član Senata i profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Nils Paar podnio ostavku u Senatu i pozvao PMF da razmisli želi li ostati dio ovakvog Sveučilišta.

Nils Paar s PMF-a | Foto: Ivan Klindić www.ivanklindic.info / http://bela.phy.hr

U kasne sinoćnje sate Sveučilište u Zagrebu poslalo je priopćenje kako je s 48 glasova za, 12 glasova protiv i 7 suzdržanih Senat Sveučilišta u Zagrebu potvrdio odluku rektora Damira Borasa i dekanicu Filozofskog fakulteta Vesnu Vlahović-Štetić razriješio dužnosti. Smijenjena i čitava uprava sa svim prodekanima imenovanim u mandatu razriješene dekanice, a obnašateljem dužnosti dekana FFZG-a imenovan je prorektor Miljenko Šimpraga. Podsjetimo, povod rektorovoj odluci o suspenziji dekanice FFZG-a bio je pravomoćna presuda prema kojoj je izvršila mobing nad Borasovim moćnim prorektorom Antom Čovićem.

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

Senat razriješio dekanicu Filozofskog fakulteta: ‘Demokracija se guši, a zamijenjuje ju autokracija’

Jučerašnja sjednica Senata održala se online i to ne ‘u stvarnom vremenu’, primjerice preko videokonferencijskih servisa, što je način koji bi omogućio raspravu o točkama dnevnog reda, već putem maila. Svi članovi Senata imali su šest sati da pošalju svoje glasove za određene točke o kojima se odlučivalo – ispred svake točke dnevnog reda samo su trebali označiti jesu li ‘za’, ‘protiv’ ili ‘suzdržani’.

Kako piše Index.hr, član Senata Nils Paar sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta dao je ostavku u Senatu, ustvrdivši da je rektor Damir Boras prelaskom na glasanje bez rasprave ukinuo demokraciju, da vlada atmosfera straha te da više u tome ne vidi smisao.

– Ovime podnosim neopozivu ostavku na članstvo u Senatu Sveučilišta u Zagrebu. Nažalost, Senat danas ne predstavlja središnje mjesto razborite, otvorene i argumentirane rasprave koja bi trebala osiguravati najbolja rješenja za napredak, razvoj i budućnost Sveučilišta. U Senatu danas vlada veliko ozračje straha zbog kojeg najveći dio njegovih članova šuti. Senat je danas mjesto na kojem se automatizmom, nekritički, i bez bilo kakve rasprave prihvaćaju svi prijedlozi ponuđeni na dnevnom redu sjednica, neovisno o tome koliku štetu neke odluke donose funkcioniranju, razvoju i ugledu Sveučilišta. Zadnji primjeri koji o tome svjedoče su neprihvaćanje plana rada predloženika za dekana Filozofskog fakulteta i potvrđivanje odluke rektora o suspenziji uprave Filozofskog fakulteta., stoji u Paarovom pismu PMF-u kojeg je prenio Index.hr.

Ističe da je pravovaljana rasprava od posebne važnosti ‘budući da u argumentiranom dijalogu i iznošenju različitih mišljenja i relevantnih informacija članovi Senata na kraju rasprave donose svoju odluku o tome kako glasati’. Smatra i da je zbog kršenja dijela statuta Sveučilišta na posljednje tri sjednice održane online, a na kojima nije bilo rasprave, upitna i regularnost svih odluka koje su donesene na tim sjednicama. Paar u pismu PMF-u piše da je rektora Borasa osobno upozorio da ‘omogući održavanje pravovaljane rasprave na sjednicama Senata’, ali da odgovor rektora nije dobio.

Zbog svega je Paar pozvao PMF i da promisli o izdvajanju sa ovakvog Sveučilišta u Zagrebu.

– S obzirom na navedeno, ne vidim smisao niti mogućnost daljnjeg obnašanja dužnosti člana Senata Sveučilišta u Zagrebu i najljepše zahvaljujem Vijeću Prirodoslovno-matematičkog fakulteta na povjerenju. Mišljenja sam da bi Prirodoslovno-matematički fakultet trebao raspraviti želi li i dalje biti dio ovakvog Sveučilišta ili je potrebno zajednički s drugim zainteresiranim fakultetima tražiti nova rješenja izvan Sveučilišta u Zagrebu, piše Paar u pismu kojeg je prenio Index.hr.