Pretraga

Profesori stali pred zgradu inspektorata: ‘Smatram da je to tumor hrvatskog školstva’

A- A+

Četvero profesora i najpoznatija zviždačica u Hrvatskoj Maja Đerek održali su mini-protest ispred zgrade Prosvjetne inspekcije u Splitu. Na konferenciji za medije upozorili su na sporost u postupanju inspektora, tvrde – i kada inspektori reagiraju prekasno da bi se spriječila šteta, a zaposlenici škola zapravo ostaju nezaštićeni.

Prosvjetna inspekcija Split|screenshot: Google Maps

Kako prenosi portal Dalmacijadanas.hr, profesori Ante Popović, Zrinka Škara, Anđela Vulin i Suzana Piacun te Maja Đerek, predsjednica Udruge za razvoj transparentnosti i zaštitu zviždača ‘Razvoj’, održali su konferenciju za medije ispred zgrade Prosvjetne inspekcije u Splitu. Kroz nju su upozorili na sporost u postupanju inspektora te postupanje inspekcije protivno propisima. Svi su u nekom trenutku prijavljivali nepravilnosti u radu škola, a potom dobili otkaze. Smatraju da se šteta mogla spriječiti samo da je inspekcija krenula u postupak u zakonskom roku.

Svi su inspekciji prijavljivali nepravilnosti u školi

– Od 2018. godine čekam pravomoćnu presudu zbog tužbe za mobing koji sustavno proživljavam otkako sam bila članica Školskog obora ustanove s kojom sam sada u radnom sporu. Izabrana sam iz redova nastavnika i borila se protiv nepravilnosti kad su bile teme natječaja, rekla je za Dalmacijadanas.hr je Suzana Piacun.

Ante Popović, županijski vijećnik zaposlenik je u Osnovnoj školi kneza Branimira Donji Muć i Osnovnoj školi Slatine. On je okupljenim novinarima ispričao da je otkaz u OŠ kneza Branimira dobio 2018. godine, tvrdi, nakon što je započeo prijavljivati nepravilnosti i nezakonitosti u školi.

– Ravnateljica mi je otkaz jer je to bio jedini način da me se riješi, kazao je Popović, prenosi Dalmacijadanas.hr.

Pravomoćnu presudu dobio je 2021. godine, a na posao je vraćen u travnju 2022. godine.

– O inspekciji bi se dalo podosta govoriti. Smatram da je to tumor hrvatskog školstva. Temeljni zakon prosvjetne inspekcije je da zaštite ravnatelje, a na taj način se nanosi materijalna i nematerijalna šteta osobama koje su prijavile, u konkretnom slučaju mome i tri kolegice koje su radile iste stvari, školama i samoj djeci. U sva četiri slučaja nisu postupali prema zakonskom roku, rekao je Popović, prenosi Dalmacijadanas.hr.

Izdvojeni članak
mate šimundić

Profesor kojeg ravnateljica nije pustila u školu bez covid potvrde sada je prosvjetni inspektor

‘Ravnatelj mi je iz osvete dao otkaz’

Anđela Vulin pedagoginja iz Srednje škole Biograd na moru i nastavnica engleskog i francuskog jezika Zrinka Škara iz iste škole istog su dana dobile otkaz.

– Najskandaloznije i pedagoški u potpunosti neprihvatljivo, a što smo kolegica Škara i ja prijavile, jest to da se u školi organizirala humanitarna akcija i da se prikupljao novac za dijete koje je bolovalo od tumora na mozgu. Ravnatelj taj novac nikad nije predao tom dječaku, odnosno nije ga odnio na adresu kojoj pripada. Tri godine i tri mjeseca je taj novac stajao u školi. Samo jedan dan prije nego što je policija došla u školu, po tom pitanju, taj novac je nasumično uplaćen Udruzi za potrebite, rekla je Vulin, prenosi Dalmacijadanas.hr.

Nastavnica Škara dobila je otkaz, ispričala je medijima, zbog iskrivljenog ponašanja.

– Ja sam prijavitelj nepravilnosti i nezakonitosti u radu ravnatelja koji mi je iz osvete dao otkaz o čemu sam istog trena obavijestila Prosvjetnu inspekciju. Po hitnoj prijavi tri mjeseca nije izašla u nadzor iz razloga da bi moj predmet otišao na sud i da po njemu ne bi trebali postupati, ispričala je Škara, prenosi Dalmacijadanas.hr.