Pretraga

Programima za popularizaciju znanosti dodijeljeno skoro milijun kuna, evo tko je sve dobio sredstva

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je rezultate javnog poziva za dodjelu financijske potpore programima za popularizaciju znanosti. Potporu u 2022. godini dobiva 50 programa popularizacije znanosti u ukupnome iznosu od 950.522 kune odnosno 126.155,95 eura.

Foto: Unsplash

I ove godine, a temeljem javnog poziva, Ministarstvo je dodijelilo 950.522 kune odnosno 126.155,95 eura programima za popularizaciju znanosti. Novac je dobilo 50 prijavljenih programa.

Najveća dodijeljena sredstva po programu iznose 25.448 kuna

Javni poziv za prijavu bio je otvoren proljetos, a sredstva su se dodjeljivala u maksimalnom iznosu od 50.000 kuna. No, tako visok iznos nije dodijeljen niti jednom programu, najveća dodijeljena sredstva po programu iznose 25.448 kuna.

Taj iznos dobili su ‘Maker Faire Zagreb’ čiji je organizatora FabLab, ‘UZA – Iz škole u znanost i akademsku zajednicu’ FER-a u Zagrebu, ‘Predmet: Hrvatski (interaktivna izložba o povijesti Hrvatskoga kao nastavnog predmeta)’ Filozofskog fakulteta u Zagrebu, ‘Znanstveno (STEM/STEaM) obrazovanje od rane dobi – prema suvremenom obrazovanju za zanimanja i građane 21. stoljeća’ u organizaciji Fizikalnog društva Split, zatim ‘Istraži-izgradi-nauči’ Hrvatskog robotičkog saveza.

Isti, najveći dodijeljeni iznos od 25.448 kuna dobivaju ‘Otvoreni dan Instituta Ruđer Bošković’ IRB-a, ‘Popularizacija znanosti na temu protutijela u borbi protiv raka u sklopu Noći istraživača’ Medicinskog fakulteta u Rijeci, ‘Dan i noć na PMF-u’ PMF-a u Zagrebu, ‘Istraživači Velebita – znanstveno (STEM) obrazovanje u izvanučioničkoj nastavi’ Speleološkog društva Velebit te Festival znanosti Rijeka 2022 Sveučilišta u Rijeci i Znanstveni piknik Udruge profesor Baltazar.

Izdvojeni članak
Profesorica

Dodijeljene 32 državne nagrade za znanost: Provjerite je li među najboljima i vaš profesor

Koji su se programi mogli javiti na poziv?

Kako je navedeno u javnom pozivu, sredstva su mogli dobiti neprofitni programi i događaji kojima se promiču znanost, znanstveno-istraživački rad i/ili znanstvene metode među djecom, učenicima, mladima i u široj društvenoj zajednici. Ovim novce mogu se pokriti troškovi opreme i potrošnog materijala, najam prostora i tehnička podrška te hotelski smještaj i putni troškovi gostujućih edukatora i organizatora.

Kod ocjenjivanja zahtjeva za financijsku potporu uzimali su se u obzir kvaliteta i/ili inovativnost, kreativnost, društveni doprinos i doprinos popularizaciji znanosti, kompetentnost organizacijskog i provedbenog tima te odnos troškova i koristi.

Kojih je 50 programa u 2022. dobilo ova sredstva, provjerite u dokumentu ispod teksta. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab