Pretraga

Propali eksperiment: Upravo su ukinuti gimnazijski smjerovi u 14 srednjih škola, evo i kojih

A- A+

Niti deset godina nakon uvođenja, propao je eksperimentalni projekt strukovnih gimnazija. Zadnja generacija je ljetos maturirala pa je 14 škola u osam županija – i službeno – ukinulo ove programe. Podsjetimo, do sada su postojale tehnička, ekonomska, turistička, zdravstvena gimnazija te gimnazija održivog razvoja.

razred, učionica, škola

Foto: Unsplash

Nakon što je 2019. najavljeno da se učenici više neće upisivati u te smjerove, sada je došao i kraj strukovnih gimnazija.

‘Strukovne gimnazije nemaju svrhu i koncept’

Strukovne gimnazije, točnije tehnička, ekonomska, turistička, zdravstvena i gimnazija održivog razvoja eksperimentalni su projekt povezivanja strukovnih i gimnazijskih programa. S upisivanjem prve generacije krenuli su davne školske godine 2012./2013. Kako su nam potvrdili iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, 14 srednjih škola u ukupno osam županija od ove godine ukida takve smjerove. Objasnili su nam i zašto.

– Kako bi se donijela odluka o implementaciji eksperimentalnih programa kao redovitih u sustav obrazovanja, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja proveo je 2018. godine istraživanje i vanjsko vrednovanje eksperimentalne provedbe programa strukovnih gimnazija o čemu je sastavio izvješće. Nakon provedene sveobuhvatne evaluacije, Nacionalno vijeće za razvoj ljudskih potencijala dostavilo je u veljači 2018. godine mišljenje o opravdanosti uvođenja strukovnih gimnazija u redoviti sustav obrazovanja u kojem je navedeno kako programi strukovnih gimnazija nemaju opravdanost za uvođenje u redoviti sustav srednjoškolskog obrazovanja jer im svrha i koncept nisu jasno definirani te ne prepoznaju njihov doprinos hrvatskom obrazovnom sustavu, posebice u kontekstu strukovnog obrazovanja, stoji u odgovoru Ministarstva za srednja.hr.

Sukladno izvješću dvaju spomenutih institucija, Ministarstvo obrazovanja odlučilo je ne donositi redovite programe strukovnih gimnazija.

Izdvojeni članak
hodnici u školi

U zadnjih deset godina broj učenika smanjen za 55 tisuća: Samo dvije županije nisu na gubitku

Dobili smo i popis škola koje su ukinule te programe

Zadnja generacija koja je završila neku od strukovnih gimnazija maturirala je sada već prošle školske godine 2021./2022. Iz Ministarstva su nam otkrili kojih je to 14 škola u osam županija, a cijeli popis možete vidjeti ispod.

Varaždinska županija

Gospodarska škola Varaždin
Elektrostrojarska škola, Varaždin

Zadarska

Medicinska škola Ante Kuzmanića, Zadar

Osječko-baranjska

Medicinska škola Osijek

Vukovarsko-srijemska

Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci
Srednja strukovna škola Vinkovci

Splitsko-dalmatinska

Ekonomsko-birotehnička škola, Split
Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju, Split

Dubrovačko-neretvanska

Ekonomska i trgovačka škola, Dubrovnik
Turistička i ugostiteljska škola, Dubrovnik

Međimurska

Tehnička škola Čakovec
Ekonomska i trgovačka škola, Čakovec

Grad Zagreb

Tehnička škola Zagreb
Hotelijersko-turistička škola u Zagrebu