Pretraga

Prošla je polovica roka, a Povjerenstvo još nije počelo ocjenjivati problematični doktorat Vice Mihanovića

A- A+

Vice Mihanović, moćni HDZ-ovac i bivši kandidat za gradonačelnika Splita, prepisao je dijelove svoje doktorske disertacije te se u njoj nalaze neke potpuno besmislene rečenične konstrukcije. Javnost je za to doznala početkom godine, a iz drugog pokušaja oformljeno je Povjerenstvo koje je trebalo ocijeniti radi li se službeno o plagijatu. No, iako je prošla polovica od 60-dnevnog roka za ocjenjivanje Mihanovićeva rada, Povjerenstvo na tome još nije počelo raditi.

vice mihanović

Vice Mihanović, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Splita izgubio je od Ivice Puljka u drugom krugu lokalnih izbora
Foto: Screenshot Nova TV | obrada srednja.hr

Još je u ožujku ove godine javnost saznala da je Vice Mihanović, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita, prepisao dobar dio svoje doktorske disertacije, a u nekom dijelu i koristio potpuno besmislene rečenične konstrukcije. Sveučilište u Osijeku, na čijem je Ekonomskom fakultetu doktorirao, oformilo je prvo Povjerenstvo koje je trebalo ponovno ocijeniti njegov rad, ali ono se raspalo pa je sastavljeno novo.

Tko su članovi Povjerenstva?

Članovi Povjerenstva za ocjenjivanje Mihanovićeva doktorskog rada su Ivana Šandrk Nukić, izvanredna profesorica Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Osijek, Vinko Kandžija, professor emeritus Sveučilišta u Rijeci, Nikola Knego, redoviti profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Bahrija Umihanić, redoviti profesor Ekonomskog fakulteta u Tuzli te Eldin Mehić, redoviti profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Dva člana Povjerenstva otkrila da nisu dobili ni rad na uvid

No, Index.hr, koji je i otkrio propuste u Mihanovićevoj disertaciji, sada doznaje da ni to novo Povjerenstvo još uvijek nije započelo s ocjenjivanjem rada. A prošla je već gotovo polovica 60-dnevnog roka za to. Na upite Index.hr-a o aktivnostima Povjerenstva, član Edin Mehić s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu kazao je kako ga Povjerenstvo nije kontaktiralo i nije dobio rad (osim ako nije stigla pošta ili e-mail). Još jedan bosanskohercegovački član Povjerenstva kaže kako nije dobio disertaciju na uvid.

– Prema mome saznanju, Povjerenstvo nije počelo s radom. Jedino što sam, kao član Povjerenstva, dobio jest odluka o osnivanju i, zatim, druga odluka o promjeni predsjednika Povjerenstva. Imamo 60 dana, rok je počeo teći 1. rujna, a nama nije dostavljena ni doktorska disertacija na uvid. Ja nisam siguran da ću biti u poziciji da u preostalom kratkom roku dovršim posao. Ostalo je još kratko vrijeme da se to završi, rekao je za Index.hr Bahrija Umihanić, redoviti profesor Ekonomskog fakulteta u Tuzli i član Povjerenstva.

Izdvojeni članak
vice mihanović

HDZ-ovac s faksa dobio novac za studiju koju naručuje Lučka uprava, gdje je ravnatelj Vice Mihanović

Predsjednik Povjerenstva: ‘To ja ne znam da nisu dobili članovi ništa’

Novinari portala Index.hr potom su kontaktirali i predsjednika tog Povjerenstva, Vinka Kandžiju, kojemu nije bilo jasno zašto ga pitaju o tome. Objasnili su mu da je riječ o javnom interesu na što je rekao da će svoj službeni stav povjerenstvo objaviti kada završi s radom. Kandžiji su potom iz Index.hr-a otkrili da članovi Povjerenstva, na čijem je čelu, kažu da ih nitko nije pozvao, niti im poslao Mihanovićev rad.

– To ja ne znam da nisu dobili članovi ništa. To mi je prvi glas. Došli ste na krivu adresu, ja neću nikakve informacije davati ni o čemu, ja sam sveučilišni profesor, akademik, profesor emeritus i ja ću dati svoj stav kad to bude vrijeme. Je li pošteno?, rekao je Kandžija za Index.hr.

On je inače bio savjetnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, potom i pomoćnik ministra vanjskih poslova i opunomoćeni veleposlanik za zemlje Magreba sa sjedištem u Alžiru. Na pitanje je li sada član HDZ-a Kandžija odgovara da to nema veze s HDZ-om te da je on ‘prije svega sveučilišni profesor, profesor akademik, profesor emeritus’

– Nemojte vrijeđati. Ja sam blizak svim ljudima dobre volje. Tko dobro misli, tko dobro voli svoju Hrvatsku, kao što je volim i ja, ja sam mu blizak. I SDP-u, i HDZ-u, i Zelenoj akciji, i Merkelici sam blizak, svima sam blizak, rekao je Kandžija za Index.hr.

Sa Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, koje je i oformilo Povjerenstvo, za Index su tek kratko poručili da ‘za vrijeme trajanja postupka i rada Povjerenstva ne može javno davati informacije ni na bilo koji način utjecati na rad Povjerenstva.’ Rad Povjerenstva za koji dva člana tvrde da uopće nije započet. A dok se odluka o tome je li riječ o plagijatu ili ne i službeno ne donese, Vice Mihanović i dalje neometano može raditi i primati plaću kao docent na Pomorskom fakultetu u Splitu.