Pretraga

Raspad povjerenstva: Četvero od pet profesora odbilo propitivati doktorat Vice Mihanovića

A- A+

Profesori Mislav Ante Omazić, Marinko Jučević, Jadranka Deže i Ljubica Ranogajec dali su ostavke na članstvo u povjerenstvu koje je trebalo odlučiti je li HDZ-ov kandidat za splitskog gradonačelnika i profesor na tamošnjem Pomorskom fakultetu plagirao doktorat. Neki od njih se vade na ‘prevelik medijski pritisak’, no, kao što vidite, upravo zbog ostavke pišemo o njima.

Vice Mihanović ispred zgrade osječkog sveučilišta | foto: YouTube, Google Maps, srednja.hr

Senat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prihvatio je u četvrtak Mišljenje Povjerenstva za poslijediplomske, doktorate i počasne doktorate i donio Odluku o imenovanju Povjerenstva za znanstvenu procjenu doktorske disertacije dr. sc. Vice Mihanovića pod naslovom Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja.

Izdvojeni članak

Je li HDZ-ov kandidat plagirao doktorat? To ćemo znati, gle slučajnosti, tek nakon izbora

U povjerenstvu su se našli: Jadranka Deže, redovita profesorica osječkog Fakulteta agrotehničkih znanosti, Ljubica Ranogajec, također redovita profesorica Fakulteta agrotehničkih znanosti, kao i Ivana Šandrk Nukić, izvanredna profesorica osječkog Građevinskog i arhitektonskog fakulteta. Vanjski članovi povjerenstva (s drugog sveučilišta) su Mislav Ante Omazić, redoviti profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta te Marinko Jurčević, redoviti profesor zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti.

Međutim, navedeno povjerenstvo nije izdržalo ni tjedan dana. Naime, kako javlja Index, čak četvero profesora odustalo je od sudjelovanja u povjerenstvu. Povjerenstvo je prvo napustio Mislav Ante Omazić, potom Marinko Jučević, a onda su uslijedile još dvije ostavke.

– Uprava Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Vas izvješćuje da su se redovite profesorice u trajnom zvanju, prof. dr. sc. Jadranka Deže i prof. dr. sc. Ljubica Ranogajec, povukle iz sudjelovanja u radu Povjerenstva za znanstvenu procjenu doktorske disertacije dr. sc. Vice Mihanovića pod naslovom Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja. Trenutno su se četiri člana Povjerenstva, od njih pet, povukla iz rada navedenoga. Neki od njih su naveli da je razlog povlačenja prevelik medijski pritisak na njih i članove njihovih obitelji. Slijedom navedenoga, Senat će na sljedećoj sjednici imenovati nove članove Povjerenstva, koje će postupati u rokovima utvrđenim općim aktima Sveučilišta. Nemamo drugih informacija o kojima bismo trebali obavijestiti javnost, poručili su s osječkog Sveučilišta za Index.

Nakon što Senat, vjerojatno krajem mjeseca, imenuje novo povjerenstvo, ono će imati 60 dana da “pročešlja” Mihanovićev doktorat, nakon čega Senat donosi konačnu odluku.

Izdvojeni članak
student u svečanoj halji drži diplomu u ruci

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita plagirao doktorat: Samo PlagScan pronašao 18.3 posto plagijata

Podsjetimo, cijela je priča počela nakon što je portal Index.hr objavio da je čelni čovjek splitske Lučke uprave doktorirao s radom za koji PlagScan pokazuje 18,3 posto plagiranih dijelova, i to pred povjerenstvom čiji je predsjednik bio Joško Dvornik, također član HDZ-a i predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Split.