Pretraga

Konačno se osniva novo tijelo za ocjenu doktorata Vice Mihanovića: Trebaju utvrditi je li plagirao

A- A+

Prije gotovo četiri mjeseca javnost je doznala za prepisane dijelove doktorske disertacije Vice Mihanovića, moćnog HDZ-ovca i bivšeg kandidata za gradonačelnika Splita. Povjerenstvo koje je trebalo ocijeniti radi li se službeno o plagijatu raspalo se nedugo nakon formiranja, a tek će se za dva tjedna, kako pišu mediji, oformiti novo.

Vice Mihanović ispred zgrade osječkog sveučilišta | foto: YouTube, Google Maps, srednja.hr

Nakon što se raspalo ono oformljeno, odnosno spalo na tek jednog od imenovanih pet članova, Sveučilište u Osijeku konačno je najavilo kad će osnovati posebno povjerenstvo za ocjenu doktorata Vice Mihanovića, predsjednika splitskog HDZ-a i profesora na splitskom Pomorskom fakultetu.

Izdvojeni članak
vice mihanović

Vice je propao na izborima, no i dalje ima prepisan doktorat: Još se ništa nije konkretno poduzelo

Četiri mjeseca nakon otkrića

Povjerenstvo koje bi trebalo ocijeniti ima li i službeno plagiranja u doktoratu splitskog HDZ-ovca osnovat će se na sjednici Senata 13. srpnja ove godine, doznaje Index. Točno je to četiri mjeseca i jedan dan nakon što je isti medij otkrio da se u Mihanovićevoj doktorskoj disertaciji, osim nekih besmislenih tvrdnji, nalaze i prepisani dijelovi bez adekvatno navedenog izvora.

Sumnja da je doktorat plagiran u javnost je dospjela u jeku utrke za čelno mjesto Splita koju je Vice Mihanović naposljetku i izgubio. Ubrzo je Sveučilište u Osijeku, koje mu je dodijelilo doktorat, objavilo da je u formalnoj proceduri sve bilo po pravilima, a gotovo dva mjeseca nakon konačno je formirano i povjerenstvo od petero članova koje je trebalo ispitati jesu li prepisani dijelovi teksta u doktoratu HDZ-ovca i – službeno – plagijat. No, to se povjerenstvo, podsjetimo, raspalo. Četvero od pet imenovanih članova odbilo je raspravljati o Mihanovićevoj disertaciji.

Nije mu to jedina afera

Kontroverze oko Mihanovića, napomenimo, ne tiču se isključivo njegova doktorata. Javnosti je poznato da je on zaposlen kao ravnatelj Lučke uprave Split, a tek u dvadeset posto opterećenja radi kao nastavnik splitskog Pomorskog fakulteta. Upravo se na relaciji između njegove dvije uloge – ravnatelja i nastavnika – dogodila jedna dosta opskurna situacija.

Izdvojeni članak
vice mihanović

Zavod, na kojem Mihanović radi kao nastavnik, izrađuje studije za Lučku upravu, gdje je on ravnatelj

Naime, Lučka je uprava od Pomorskog fakulteta naručila studiju “Okvir za razvoj master plana luke Split 2021-2046” u čijoj su izradi sudjelovali zaposlenici Pomorskog; konkretno, nastavnici Zavoda za nautiku i Zavoda za menadžment pomorskih tehnologija. Mihanović je nastavnik upravo na potonjoj jedinici faksa, a osim njega tu predaje još jedan splitski HDZ-ovac Luka Vukić. Vukića i Mihanovića, pak, osim stranačke iskaznice spaja i isti datum obrane docenture, kao i potpuno ista komisija pred kojom su održali nastupno predavanje za to zvanje. U komisiji se nalazio, među ostalima, dekan Pomorskog, ujedno i nastavnik Zavoda za nautiku Pero Vidan.