Pretraga

Provjerite koji su radnici bili najtraženiji po oglasima u protekloj godini

A- A+

Tijekom protekle godine na portalu MojPosao objavljeno je preko 19 tisuća oglasa za posao, dok su najtraženiji bili konobari i programeri.

psychicrebelcolby.co

Prema podacima portala MojPosao u protekloj 2014. godini objavljeno je više od 19 tisuća natječaja za slobodno radno mjesto. U odnosu na godinu prije, zabilježen je rast od 11 posto. Među najtraženijim radnicima bili su: konobari, programeri, prodavači, kuhari, prodajni predstavnici, frizeri, knjigovođe, komercijalisti, administratori te vozači kamiona.

Tijekom 2014. poslodavci su objavili preko 500 oglasa koji su sadržavali oznaku kojom se osobe s invaliditetom potiču na ravnopravno natjecanje za određeno radno mjesto. Godinu prije taj broj bio je za pet posto manji.

U godini preko 19 tisuća oglasa za posao

Najveća ponuda i potražnja zabilježena je u kategorijama prodaje (trgovine), turizma i ugostiteljstva te u administrativnim zanimanjima.

– S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2014. od ukupno objavljenih oglasa njih 58 posto se odnosilo na stalni radni odnos, što je tri posto više nego u 2013. godini. U 50 posto oglasa nudila se mogućnost zaposlenja na određeno vrijeme. U šest objavljenih oglasa tražili su se honorarni djelatnici, a četiri posto oglasa se odnosilo na studentske poslove (oglasi predviđaju mogućnost obilježavanja više vrsta zaposlenja za isto radno mjesto), naveli su u svom priopćenju s portala MojPosao.

S druge strane, među tražiteljima posla, najviše ih je (48 posto) pokazivalo interes za stalnim radnim odnosom, dok je zainteresiranih za honorarni posao bila jedna trećina. Posao s pola radnog vremena tražilo je 13  posloprimaca.

Rad u sezoni bio je opcija za tek deset posto tražitelja posla, no pritom nije poznato radi li se o osobama koje traže dodatni posao ili su bez zaposlenja.

Najtraženija zanimanja prema stručnoj spremi

Poznavanje stranih jezika sve traženije

Kandidati sa završenom srednjom stručnom spremom bili su najtraženiji u 2014., a ta razina obrazovanja bila je uvjet za dobivanje posla u čak polovici objavljenih oglasa. S visokom stručnom spremom poslodavci su tragali u 34 posto natječaja za posao.

U skoro polovici oglasa tražili su se radnici s radnim iskustvom (47 posto) u prosjeku od dvije godine i devet mjeseci, a u 54 posto oglasa navedeno je da potencijalni zaposlenici trebaju poznavati strani jezik. Očekivano, najviše se tražilo napredno poznavanje engleskog jezika (57 posto oglasa), a osnovno poznavanje engleskog jezika tražilo se u 18 posto oglasa. Drugi jezik po zastupljenosti u oglasima bio je njemački, kojega je u svojim životopisima navelo 14 posto posloprimaca.

Po pitanju informatičkih vještina, u 33 posto oglasa navedene su kao uvjet za dobivanje posla, a poslodavci su najviše tražili poznavanje rada u Wordu i Excelu.