Pretraga

Izgubit ćemo najbolje: 84 posto Hrvata potražit će sreću u inozemstvu

A- A+

Ne iznenađuje što svakim danom sve više mladih želi napustiti našu domovinu. Još jedno najnovije istraživanje potvrdilo je ovu tezu. Čak 84 posto Hrvata otišlo bi preko granice trbuhom za kruhom. Dubai, Australija ili Kanada samo su neke od popularnih destinacija.

Iako je to veliki životni korak, mnogi iz dana u dan nalaze dovoljno snažne razloge da pobjegnu iz Lijepe naše. Drugima je pak izazov ostati u Hrvatskoj i – pokušati preživjeti. Istraživanje portala MojPosao temeljilo se na konkretnim upitima o odlasku iz Hrvatske.

Izdvojeni članak

Svake godine se iz Hrvatske iseli više od 10,000 mladih

Od Hrvatske bolja Njemačka, Švedska, Kanada…

U anketi provedenoj na više od tisuću ispitanika, portal MojPosao došao je do razočaravajućih, ali očekivanih statistika. Čak 84 posto ispitanika otišlo bi iz Hrvatske u potrazi za boljim poslom, a 64 posto bi to učinilo do 2014. godine.

 – Nemam izbora. Moje inozemne kvalifikacije, magisterij (USA) i doktorat (UK) ovdje nisu potrebne, kazao je jedan od ispitanika.

Od konkretnih država u koja bi Hrvati otišli, navode Njemačku, Švedsku, Dubai, Kanadu, Australiju i SAD.

Izdvojeni članak

Srednjoškolska stipendija za odlazak u SAD ili Veliku Britaniju

Jedan posto populacije u grupi ‘Mladi napustimo Hrvatsku’

Oni koji će dati šansu situaciji u zemlji nisu brojni. Svega šestina Hrvata bi još ispitala situaciju. Ukoliko promjena i dalje ne bi bilo i oni bi unutar pet godina ‘zbrisali’ iz zemlje.
– Nakon što diplomiram, ako se u nekom razumnom roku ne zaposlim, odlazim.

Ako Hrvatskoj ne trebaju inženjeri građevine, ima zemalja koje će me rado primiti, razočarano je konstatirao jedan student.
Što se mladih tiče, ovu statistiku podržava i Facebook grupa ‘Mladi napustimo Hrvatsku’ koja za sliku profila simbolički ima baš kanadsku zastavu.

Naime, spomenuta grupa već je okupila više od jedan posto populacije, pa u ovom trenutku broji 43 i pol tisuće ljudi.

Najveći izazov: preživjeti u Hrvatskoj

Svejedno, mnoge vežu neki drugi faktori bez kojih ne bi mogli u bijelom svijetu.
Baka- servis u čuvanju djece, nepoznavanje stranih jezika ili voljena osoba koja ima zaposlenje u državi samo su neki od razloga koji lako mogu prikovati mlade ljude u Hrvatskoj.

Ipak, jedan od kandidata ima zanimljiv stav o ostanku u državi. – Volim izazove, a nigdje nema većeg izazova nego preživjeti u Hrvatskoj, komično je zaključio ovaj životni avanturist.