Pretraga

Provjerite tko dobiva počasni doktorat zagrebačkog Sveučilišta

A- A+

Njemačka kancelarka i najjača žena svijeta Angela Merkel, mogla bi na jesen dobiti počasni doktorat zagrebačkog Sveučilišta. Predložio je to rektor Aleksa Bjeliš, na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu, a članovi ovog tijela su jednoglasno prihvatili njegovu ideju. Inače ova doktorica fizike, dobila je već niz počasnih doktorata diljem svijeta. Provjerite tko su poznati počasni doktori na najvećem hrvatskom sveučilištu.

Političkim utjecajem najjača žena svijeta, kancelarka Njemačke Angela Merkel, mogla bi postati počasna doktorica znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Naime Senat Sveučilišta jednoglasno je prihvatio prijedlog rektora Alekse Bjeliša da se ovoj političarki dodijeli spomenuto priznanje, zbog njene podrške tijekom pregovora Hrvatske i EU, izvijestili su u jučerašnjem središnjem Dnevniku HTV-a.

Izdvojeni članak

Sveučilišni profesor prevarant: Pet godina se pretvarao da ima doktorat i predavao studentima

Jedina hrvatska premijerka se prva dosjetila počasnog doktorata za Merkelovu

Inače Angela Merkel je doktorica fizike, koja je prije ulaska u politiku objavila niz značajnih znanstvenih radova u ovom polju.

Kako postoji utvrđena procedura i za odobravanje dodjele ove neformalne diplome, njemačka kancelarka bi počasni doktorat trebala dobiti na jesen.

Inače, ideje o ovom priznanju za Angelu Merkel, sjetila se još 2011. tadašnja hrvatska premijerka Jadranka Kosor. No kako je Fakultet političkih znanosti odbio inicirati taj postupak, što je tražila premijerka, na kraju počasni doktorat nije dodjeljen prvoj dami Njemačke.

Izdvojeni članak

Ako završite doktorat u Finskoj, dobit ćete šešir sa zlatnim amblemom i mač!

Među dosadašnjim počasnim doktorima ima i Habsburgovaca, a tu su i Tesla i Tito

Sveučilište u Zagrebu je do sada dodijelilo 96 počasnih doktorata, visokim političarima, uspješnim znanstvenicima, istaknutim umjetnicima i ljudima iz drugih sfera te iz raznih dijelova svijeta.

Prvi počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu, postao je hrvatski povjesničar i političar Tadija Smičiklas davne 1913. godine.

Nekoliko godina poslije ovu neformalnu diplomu od zagrebačkog Sveučilišta dobiva i član slavne austrijske obitelji Habsburg, Eugen, koji je po obiteljskoj tradiciji bio vojno lice.

Među jako poznatim počasnim doktorima su i Nikola Tesla, Tomas Masaryk, Vladimir Prelog, Vladimir Nazor, Josip Broz Tito, Ernest Bloch te Branko Lustig.

U odabranom društvu je i bivši turski predsjednik Suleyman Demirel. Počasni doktorat dobila je još jedna, u svoje vrijeme možda i najutjecajnija žena svijeta, britanska ‘Čelična lady’ Margaret Thatcher.