Pretraga

Ako završite doktorat u Finskoj, dobit ćete šešir sa zlatnim amblemom i mač!

A- A+

Tradicija je dio svake kulture, od praznika do formalnosti. Naravno, akademski život posjeduje tradicije koje su jedinstvene od zemlje do zemlje. Finci imaju jednu vrlo zanimljivu tradiciju – njihovi doktori na promocijama dobivaju šešire sa zlatnim amblemom šivane po mjeri, kao i mačeve sa zlatnim žigom Sveučilišta. Na maču je također ugraviran datum obrane disertacije, te ime i prezime novopečenog doktora.

U Finskoj se jako drži do obrazovanja, a sama zemlja ulaže mnogo novca u visoko školovanje. Ne čudi stoga što su se potrudili i oko tradicije dodjele diploma. Svaka zemlja ima svoj način i kulturu dodjeljivanja titula koju slijedi kroz povijest, ali Finska ima nešto uistinu posebno. Naime, akademski građani koji tamo upišu i završe doktorat, na svečanim promocijama dobivaju šešire šivane po mjeri, ali i ugravirane mačeve.

Šeširi rađeni po mjeri obogaćeni zlatnim amblemom sveučilišta

Finski doktorski šeširi slični su visokim šeširima, a na baršunastoj vrpci koja ga okružuje nalazi se zlatni amblem sveučilišta. Tradicionalna boja šešira je crna, zelena, crvena ili pak ljubičasta, ovisno o znanstvenim disciplinama. Šeširi su rađeni po mjeri svakog doktora, koji ih pri ulasku u dvoranu u kojoj se održava svečana promocija nose u lijevoj ruci.

Zlatni amblem pritom treba biti usmjeren naprijed, a šešir se stavlja i skida u isto vrijeme kada to čini voditelj promocije, odnosno ‘Conferrer od Degrees’. Novoimenovani doktori nose i skidaju šešire i u vrijeme večere i bala, piše na stranicama Sveučilišta Jyväskylä .

Službeni civilni mač s ugraviranim imenom doktora i datumom obrane disertacije

Uz ručno rađene svečane šešire, doktori dobivaju službeni certificirani civilni mač Neovisne republike Finske. Uz taj mač dolaze korice s crnom ili zlatnom karikom. Kao dodatak, na mač može biti pričvršćen zlatni amblem sveučilišta. On se tradicionalno nosi s lijeve strane u kopči, za koju je na hlače zašivena čvrsta petlja. Mač na mjestu čvrsto drži kopča u koricama.

Žene također dobivaju mač, a one mogu biti kreativnije u nošenju istog budući da materijal haljine obično nije dovoljno čvrst za nošenje mača i korica, stoga on može biti pričvršćen primjerice na remen. Ukoliko žena ne želi zakačiti mač za odjeću, može ga slobodno nositi u ruci.

Doktorski mač dobivate čak i ako ne sudjelujete u promociji, a na njemu se nalazi ime doktora te datum službene obrane doktorske disertacije ili promocije.