Pretraga

Prvi put ih je najviše biralo Škoru: Pogledajte kako su mladi glasali u drugom krugu

A- A+

Na predsjedničkim izborima u prvom krugu u izboru od 11 kandidata svaki treći mladi birač od 18 do 30 godina koji je izašao na izbore zaokružio je Miroslava Škoru. U drugom krugu izbor je bio između Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića, a prema istraživanju Ipsos pulsa 51 posto mladih koji su izašli na izbore svoj glas su dali Grabar-Kitarović.

Screenshot YouTube

Građani su izabrali Zorana Milanovića za novog predsjednika države. U prvom krugu bio je relativni pobjednik jer je imao najviše glasova, a u drugom krugu pobijedio je Kolindu Grabar-Kitarović. Na izbore je izašlo 55 posto birača. Za Milanovića je glasalo 1.034.389 birača, a za Grabar Kitarović njih 929.448.

Izdvojeni članak

Mladi su se probudili i svoj glas na izborima dali Škori: Analiziramo i objašnjavamo zašto to nije iznenađujuće

Istraživanje IPSOS-a u okviru izlaznih anketa pokazalo je i kako su se glasovi raspodijelili po strukturi birača, a prenosi dnevnik.hr. Dok su u prvom krugu mladi najčešće birali Škoru (svaka treća osoba između 18 i 30 godina), u drugom krugu mladi su većinom glasali za Kolindu Grabar-Kitarović. Međutim, razlika je mala jer je nju biralo 51 posto mladih koji su izašli na izbore. Uz to, trećina birača Miroslava Škore iz prvog kruga uopće nije izašla na izbore u drugom krugu, a od onih koji su izašli njih 68 posto dalo je glas Kolindi Grabar-Kitarović, dok je Zoran Milanović dobio 32 posto tih glasova.

Milanović je veću potporu imao kod starije populacije jer je 57 posto birača starijih od 60 godina glasalo za njega. Birači s visokom stručnom spremom također su birali Milanovića (njih 61 posto), dok je većina onih koji imaju završenu samo osnovnu školu (59 posto) birala Grabar-Kitarović.