Pretraga

Prvi u svijetu uvode LGBT povijest u nastavu: Učenike će podučavati o identitetu i jednakosti

A- A+

Škotska je prva država na svijetu koja uvodi LGBT povijest u svoj nastavni kurikulum. Od sljedeće godine svi učenici u javnim školama učit će o temama jednakosti i identiteta LGBT osoba. Ta odluka dolazi nakon što su krajem 2018. škotski ministric prihvatili sve prijedloge o LGBT inkluzivnom obrazovanju.

City Road Alley u Edinburghu
Foto: Pixabay

Iako ove godine, kao što je to do sada bio običaj svuda u svijetu, Škotska neće imati klasičnu paradu ponosa, dobrih vijesti ne nedostaje, piše Edinburgh Live. Od iduće školske godine učenici će učiti o temama jednakosti i identiteta LGBT osoba, a LGBT povijest službeno je uključena u nastavni kurikulum.

Izdvojeni članak

Izložba na TTF-u koja prati osudu LGBT+ osoba kroz povijest

Zamjenik premijera i državni tajnik za obrazovanje John Swinney pohvalio se progesivnošću Škotske u pogledu LGBT tematike.

– Škotska već nosi imidž jedne od najprogresivnij država u Europi po pitanju LGBTI jednakosti. Sa zadovoljstvom mogu najaviti da ćemo biti prva država u svijetu s inkluzivnim LGBTI obrazovanjem u nastavnom kurikulumu, istaknuo je Swinney za Edinburgh Live.

To znači da će učenici u svim javnim školama dobiti poduku iz tema povijesti, jednakosti i identiteta LGBTI osoba. LGBT temama podučavat će se učenici svih uzrasta i kroz nekoliko predmeta, a neka od specifičnih područja na koje će se fokusirati u nastavi su – rješavanje homofobije, bifobije i transfobije. Također će se fokusirati temama svijesti i osvještavanja o povijesti LGBT pokreta.