Pretraga

Prvog dana škole roditelji prosvjedovali: ‘Zbog ovog sam bila prisiljena dati otkaz’

A- A+

Gotovo dvjesto odgojno-obrazovnih ustanova oštećeno je u snažnoj oluji koja je u srpnju pogodila kontinentalni dio Hrvatske. Među njima i nedavno sagrađena područna škola u Podcrkavlju, koja nije sanirana do ovog ponedjeljka, kada je započela nova nastavna godina. Zbog toga učenici moraju pohađati nastavu u matičnoj, Osnovnoj školi Blaž Tadijanović u Podvinju. No, za njih se nastava održava samo u popodnevnoj smjeni, zbog čega su roditelji revoltirani te su danas prosvjedovali.

Zgrada osnovne škole Blaž Tadijanović u Slavoniji

OŠ Blaž Tadijanović u Podvinju|foto: službena web stranica OŠ Blaž Tadijanović

U dvorištu Osnovne škole Blaž Tadijanović u Podvinju u Brodsko-posavskoj županiji prvog dana nastave – prosvjed. Pobunili su se roditelji učenika područne škole u Podcrkavlju, njih 134. Naime, na novosagrađenoj područnoj školi u Podcrkavlju snažno olujno nevrjeme napravilo je veliku štetu na limenom krovu i unutrašnjosti.

Šteta od oluje u srpnju nije sanirana

Šteta do prvog dana škole nije sanirana, a učenici bi, dok se to ne dogodi, nastavu trebali pohađati u matičnoj školi u Podvinju i to u drugoj smjeni, što je roditeljima neprihvatljivo. I to unatoč činjenici da je prijevoz organiziran, piše Franjo Lepan za 24sata.hr.

– Imamo veliki problem s djecom, konkretno ja sam samohrana majka, moram ići na posao, a nemam kome ujutro ostaviti dijete, bila sam prisiljena zbog ove situacije dati otkaz na poslu. Odlučili smo svoje nezadovoljstvo izraziti na ovaj način i svima reći da ne želimo da naša djeca idu isključivo u drugu smjenu, već jedan tjedan prva, a drugi tjedan druga smjena. Ili neka riješe problem s našom školom u Podcrkavlju, mi drugog rješenja nemamo. Ne bude li tome udovoljeno odlučili smo da djecu ne šaljemo u školu, rekla je za 24sata.hr majka prvašića područne škole, Anita Maričić.

Roditelji učenika područne škole u Podcrkvalju smatraju da su njihova djeca u nepravednom položaju te su zbog pohađanja isključivo druge smjene lišena izvannastavnih aktivnosti, budući da bi iz škole dolazili nakon 18 sati ili kasnije. Uostalom, kažu roditelji, stariji osnovci već su naviknuli na prvu smjenu.

Ravnateljicu OŠ Blaž Tadijanović Sanju Spajić ne smatraju odgovornom, shvatili su to nakon njenog obraćanja. No, kako prenosi 24sata.hr, zamjeraju Gradu Slavonski Brod, koji je osnivač škole, što nisu došli odgovoriti na pitanja zašto inzistiraju da njihova djeca idu samo u drugu smjenu te kada će biti sanirana šteta na školi u Podrckavlju. Na prosvjed je stigla i policija jer on nije bio prijavljen pet dana ranije, što je pravilo propisano Zakonom o javnom okupljanju.

Izdvojeni članak

Sanacija nekih škola u Slavoniji nakon nevremena nije ni krenula: Učenici će morati u drugu školu?

Učenici škole u Ivanić-Gradu iz istog razloga raspodijeljeni na četiri lokacije

Osnovci iz Podcrkavlja nisu jedini koji su u ovoj situaciji. Kako prenosi HRT, od stradavanja u oluji nije obnovljena ni Osnovna škola Đure Deželića u Ivanić-Gradu, jedna od najvećih u Zagrebačkoj županiji. Učenici su raspodijeljeni na čak četiri lokacije – u učionicama Pučkog otvorenog učilišta i Učeničkog doma, u OŠ Stjepana Basaričeka i OŠ Braće Radić u Kloštar Ivaniću, također stalno u popodnevnoj smjeni.

– Kao škola smo odradili nabavu projekta i troškovnika, pripremili smo potrebnu dokumentaciju da se u obnovu krene čim prije. Očekivali smo da će se to ići po žurnom postupku, ali imam informaciju da će ići po redovnoj javnoj nabavi. Kod osnivača Zagrebačke županije trebamo vidjeti koji će biti tempo obnove odnosno na koji će se način pristupiti ovoj kriznoj situaciji, rekao je za HRT Mileo Todić, ravnatelj OŠ Đure Deželića i dodao da je prijevoz osiguran.

No, roditelji očekuju da se nastava razriješi što prije.

– Smatramo da je neprihvatljivo da učenici viših razreda stalno idu u školu poslijepodne. To zapravo znači da ih do 19 ili 19:30 nema doma. Očekujemo od Ministarstva i Zagrebačke županije da poduzmu nešto da se djeci omogući normalan početak školske godine. Zagrebačka županija odlučila je da ovo nije hitna situacija, a riječ je o školi koja propada iz sata u sat. Evo sada kaplje tu pored nas, a to po njima nije hitna situacija. Smatramo da je to sramotno i očekujemo od njih da razmisle ponovno da ovu školu počnu popravljati u što hitnijem postupku, rekla je Anica Vrlec Bartolić novinarki HRT-a Dominique Bratović-Vela.