Pretraga

Sanacija nekih škola u Slavoniji nakon nevremena nije ni krenula: Učenici će morati u drugu školu?

Prošlo je nešto više od mjesec dana od kada je nevrijeme zahvatilo Zagreb i dio Slavonije. Samo u Zagrebu je stradalo oko 130 škola i vrtića, a nisu ostale pošteđene škole ni u Slavoniji. I dok su iz Grada Zagreba poručili kako će sanacija oštećenja od oluje biti dovršena na svim školama do početka nove nastavne godine, sanacija u Slavoniji kasni i neki učenici neće imati ‘krov nad glavom’ kada najesen krenu u školu. Ravnatelji škola otkrili su nam kako će se nastava zbog toga morati drugačije organizirati.

škola iz zraka bez krova nakon nevremena

Foto: Osnovna škola Gradište

Skoro dva milijuna eura iznos je za samo tri škole koje na području Slavonije koje su najviše oštećene u olujnom nevremenu ovog ljeta. Najviše su stradali krovovi koje je vjetar doslovno odnosio, a naknadne kiše su onda natopile učionice i instalacije. I dok su iz Grada Zagreba ovog tjedna najavili kako će sva šteta od nevremena biti sanirana do početka nove školske godine, neke škole u Slavoniji još nisu ni krenule sa sanacijom.

Gimnazija Županja

U istoj zgradi nalaze se tri škole – Obrtničko industrijska škola Županja, Tehnička škola Županja i Gimnazija Županja. Kako nam je ispričao ravnatelj Gimnazije, Ivica Živković, najviše je stradalo krovište i to oko 1.000 kvadrata iznad učionica i na jednom dijelu sportske dvorane.

– Dan danas je krovište otvoreno, novi pljuskovi i kiša dodatno su oštetili prostorije te je voda natopila učionice i instalacije. Vjerujem da je na našoj školi u Vukovarsko-srijemskoj županiji najveća šteta, a procjenjuje se na, za sada, 700.000 eura, otkrio nam je ravnatelj Živković.

Dodao je kako je njihova županija osnovala povjerenstvo za sanaciju škola oštećenih u oluji, ali da se šteta neće sanirati do početka nove školske godine.

– Bit ćemo sretni ako radove završimo kroz iduća dva do tri tjedna, a do tada će učenici imati nastavu u prostorima koje dijelimo s još dvije škole, objasnio je ravnatelj Gimnazije Županja.

Osnovna škola Gradište

Uz Gimnaziju u Županji, najviše je stradala i Osnovna škola Gradište koja je ostala bez cijelog krova na školskoj zgradi te na jednoj strani školske dvorane. Isto kao i u Gimnaziji Županja, naknadni pljuskovi i kiša napravila je dodatnu štetu jer je voda prošla kroz deku u učionice, u kabinetima, arhivi i uredskim prostorima.

– U dvorani su izbijena četiri velika prozora te je voda natopila parket koji se izdigao učinivši dvoranu trenutno neupotrebljivom za ono za što je namijenjena. Usudio bih se reći da je naša škola pretrpjela najveću štetu u našoj županiji, a to je po nekim procjenama oko 700.000 eura, rekao nam je ravnatelj OŠ Gradište, Mario Dominiković.

S obzirom na količinu štete i zahtjevne radove, kaže ravnatelj Dominiković, neće sve biti gotovo do početka nastavne godine.

– Ono što je do sada učinjeno jest hidroizolacija ‘deke’ na tavanu odnosno u potkrovlju čime se postiglo to da voda više ne prodire u učionice na katu. To je mjera koja je poduzeta dok se čeka na pokrivanje krova koje bi trebalo započeti sljedeći tjedan. U stalnom kontaktu s osnivačem došli smo i do svih potrebnih izvođača radova, navodi ravnatelje OŠ Gradište.

Dodaje kako nije bilo lako doći do izvođača radova zbog štete i na ostali gospodarskim i privatnim objektima u njihovoj županiji te da je teško bilo pronaći u kratkom roku nekoga tko može tako zahtjevne radove provesti od početka do kraja.

– Ali evo, konačno smo uspjeli. Zaista veliku ulogu u pronalasku odgovarajućeg izvođača radova imao je naš osnivač. Sanacija bi obuhvatila sve potrebne radove koje je potrebno izvesti. Sanacija krova škole i dvorane, sanacija kata škole  (stropovi, zidovi, podovi), sanacija prozora na dvorani, sanacija parketa u dvorani. Unatoč svemu vjerujem da će svi učenici moći nastavu pohađati u prostoru škole, rekao nam je ravnatelj Dominiković.

U ponedjeljak, ističe, održat će se sastanak na kojem će se donijeti konačna odluka o tome, odnosno koje još radnje treba poduzeti da bi djeca sigurno dolazila u školu i iz nje izlazila.

– Potrebno je i osigurati gradilište zaštitnom ogradom. Ako ipak ne bude moguće organizirati nastavu za sve učenike u školskoj zgradi postoji druga opcija, a to je zgrada društvenog doma u centru mjesta koja ispunjava sve uvjete za održavanje nastave, poručio je ravnatelj OŠ Gradište.

Izdvojeni članak
limeni krov škole na zemlji

Nevrijeme u Zagrebu oštetilo 130 škola i vrtića: Evo hoće li sanacija biti gotova do početka nastave

Osnovna škola Ljudevita Gaja – Nova Gradiška

Nevrijeme je podiglo i Osnovnu školu Ljudevita Gaja u Novoj Gradišci te je oštećeno  1.700 kvadrata limenog krova škole.

– U dvorištu je u potpunosti ili djelomično uništilo nekoliko stabala, izlomilo granje u školskom parku. Dva dana kasnije pale su ogromne količine kiše koje su uzrokovale curenje betonske ploče pa je tako voda prodrla u istočno krilo zgrade. Stradalo je šest učionica, hol, a na mjestima je doprla i do prizemlja. U učionicama su stradali stropovi i podovi, u holu stropovi i zidovi. Na mjestima je oštećena stropna rasvjeta, otkrila nam je ravnateljica Blagica Pečnjak.

Za sada su, zahvaljujući zaposlenicima škole i njihovim obiteljima, uspjeli djelomično sanirati štetu tako da su krov uglavnom prekrili plasteničkom folijom. No, kaže, to je privremeno rješenje, a konačna sanacija, koja je procijenjena na više od 300.000 eura, trebala bi početi ovih dana.

– Osnivač  je snimio situaciju, napravio pregled štete i ovih dana nam šalje izvođača radova. Zahvaljujem i Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja na čelu s Borisom Lovrićem uz čiju je svesrdnu pomoć krov privremeno prekriven. Školska godina započet će u učionicama u prizemlju i podrumu zgrade. Nastava neće trpjeti zbog štete na školi. Očekujemo da ćemo se za par mjeseci vratiti u normalno stanje, poručila je ravnateljica OŠ Ljudevita Gaja.

Izdvojeni članak
grmljavina

Kreće nevrijeme i ne znate kako se zaštititi? Ovo su savjeti koji će vam pomoći

Srednja škola Matije Antuna Reljkovića

Puno manju štetu pretrpjela je Srednja škola Matije Antuna Reljkovića u Slavonskom Brodu. Procjena štete je oko 2.700 eura.

– Od udara snažnog vjetra, pada polomljenih stabala i prokišnjavanja oštećeni su dijelovi zgrada poput krovišta, ostava za alat, ograda i izložbeni boksevi koje škola koristi pri organizaciji Nacionalne stočarske izložbe. U školskom parku polomljeno je više ogromnih stabala te su oštećene klupe za sjedenje, ispričala nam je ravnateljica Marija Tomić.

Šteta još nije u potpunosti sanirana, ali će biti dovršena do početka nove nastavne godine te, tvrdi ravnateljica, neće utjecati na izvođenje nastave.

– Osnivač je obećao pomoć oko materijalne štete. Škola je pretrpjela i štetu na usjevima. Šteta je registrirana, ali još ne znamo u kojoj mjeri će biti namirena, navodi ravnateljica SŠ Matije Antuna Reljkovića.

Izdvojeni članak

Obnova srednjih škola nakon potresa u Zagrebu ponovno produljena: U nekima radovi i do 2025.

Osnovna škola Ante Starčevića Rešetari

Šteta na Osnovnoj školi Ante Starčevića Rešetari nakon oluje je u potpunosti sanirana i škola je spremna za početak nove školske godine, otkrio nam je ravnatelj Tihomir Batalo.

– Uslijed olujnog nevremena dana imali smo štetu na školskom objektu i to na krovu škole gdje su nam oštećeni sljemenjaci krovišta, dio crijepa i gromobranska instalacija koja je na njih bila pričvršćena. Sve radove na sanaciji štete smo odradili u dogovoru s osnivačem škole, a procijenjena šteta je bila oko 2.000 eura, rekao je ravnatelj Batalo.

Izdvojeni članak
obnovljena zgrada gimnazije sisak, pročelje

Obnovljena gimnazija nakon potresa: Iz škole imaju poseban zahtjev za učenike uoči otvorenja

Osnovna škola Augusta Šenoe Gundinci

Ravnateljica Osnovne škole Augusta Šenoe u Gundincima, Đurđica Vuksanović, ispričala nam je kako se nada da će novi limeni krov biti postavljen do početka nastavne godine.

– Šteta je bila na krovu sportske dvorane, limeni krov pao je s dvorane pred školu. Lim je oštetio ogradu i sjenicu koja se nalazi ispred škole. Štetu smo uspjeli sanirati tako što je domar prekrio dio krova koji je oštećen kako ne bi voda curila u dvoranu. Zbog velikih padalina za vrijeme i poslije olujnog nevremena poplavljen je dio parketa u sportskoj dvorani koji smo također sanirati. Osnivač je pomogao tako što su našli izvođače radova koji bi trebali postaviti novu limenu krovnu konstrukciju, objasnila je ravnateljica Vuksanović.

Javili smo se i drugim školama koje su stradale na području Slavonije, točnije njih još pet – Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod, Tehnička škola Slavonski Brod, Osnovna škola Ljudevit Gaj Lužani, Područna škola Drežnik Grad i Obrtničko-tehnička škola Slavonski Brod, ali do objave ovog teksta nismo dobili odgovor na naš upit o stanju sanacije štete nakon nevremena i hoće li sve biti spremno za početak nastave.