Pretraga

Prvostupnici sestrinstva pobijedili sustav: Do kraja mjeseca dobivaju licence

A- A+

U državi apsurda, novi je na pomolu. Iako deficitarnog zanimanja, petstotinjak prvostupnika i prvostupnica sestrinstva, ne može se zaposliti. Razlog – zbog neusklađenosti propisa Ministarstva zdravstva, Ministarstva obrazovanja i Komore medicinskih sestara nije im izdana licenca za rad. Radi se o problemu koji traje mjesecima, ali ministar zdravstva najavljuje kako će sve biti riješeno u sljedećih 10-20 dana.

Screenshot: HRT

Propisi Ministarstva zdravstva, obrazovanja i Komore medicinskih sestara nalažu različite stvari, pa tako prema dopisu Ministarstva zdravstva, studenti koji su studij upisali akademske godine 2013./2014., nisu obvezni odraditi pripravnički ispit i polagati stručni ispit, nego je nadležna Komora medicinskih sestara, koja je dužna izdavati licence za samostalan rad.

Izdvojeni članak

Prosvjed medicinskih sestara: Ne možemo raditi zbog neusklađenih propisa

Komora im licencu nije izdala, zbog neusklađenosti propisa, pa je petstotinjak budućih medicinskih sestara i medicinskih tehničara ostalo bez mogućnosti zapošljavanja.
Iako deficitarnog zanimanja, mladi prvostupnici ne mogu raditi ono za što su se školovali, pa su se pobunili ispred Ministarstva zdravstva, kako izvještava HRT.

– Tražimo da se točno i izričito odredi hoćemo li dobiti tu licencu, imamo li pravo, to jest imamo pravo i hoće li biti pripravničkog staža i stručnog ispita, kazala je za HRT prvostupnica sestrinstva Ivana Matoš.

Te odgovore do jučer nisu dobili, niti od Ministarstva zdravstva niti Komore medicinskih sestara, ali sada je usklađeno sve što se trebalo uskladiti.

– Dio tih mladih ljudi već je dobio licence, a dio će ih dobiti u narednih 10-20 dana, čim dobijemo sva izvješća s Veleučilišta gdje su studirali i Ministarstva znanosti i obrazovanja, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Priopćenjem je reagiralo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Izdvojeni članak

Državna prvakinja medicinskih škola: Mladi ne odlaze po brda novca, nego po poštovanje

– Svim studijskim programima sestrinstva koji se trenutno izvode na visokim učilištima u Hrvatskoj izdane su suglasnosti i studenti koji završavaju studijske programe usklađene s minimalnim uvjetima iz Direktive ne bi trebali nailaziti na prepreke zapošljivosti, prenosi HRT.

Iako vladajući tvrde da je sada sve usklađeno, oštećeni prvostupnici oprezni su s tim obećanjem.

– Rečeno nam je da bismo kroz tjedan dva trebali dobiti licence. Vidjet ćemo hoće li biti tako. Ako ne bude, idemo na neke druge intervencije koje smo pripremili, rekao je za Dnevnik HRT-a Benjamin Špančević.

Ipak, najveći apsurd je taj da se radi o deficitarnom zanimanju, u trenutku kada hrvatskoj nedostaje velik broj medicinskih sestara i tehničara.

– Negdje oko 8.000 sestara fali na tržištu Republike Hrvatske, a gledajte njih je izašlo 500 prvostupnika. Koliko god ih izađe, toliko ih se može zaposliti, kazala je za HRT Gordana Miškulin, predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara.

Tužna je činjenica da prema procjeni komore 500-tinjak sestara čeka priznavanje svjedodžbi, kako bi se mogle zaposliti u inozemstvu.