Pretraga

Prosvjed medicinskih sestara: Ne možemo raditi zbog neusklađenih propisa

A- A+

Propisi Ministarstva zdravstva, obrazovanja i Komore medicinskih sestara nisu usklađeni, pa petstotinjak prvostupnica sestrinstva trenutno pripada jednoj vrsti sive zone i ne može se zaposliti. Prema odredbi Ministarstva zdravstva, studenti koji su studij upisali akademske godine 2013./2014., nisu obvezni odraditi pripravnički ispit i polagati stručni ispit, nego je nadležna Komora medicinskih sestara, koja je dužna izdavati licence za samostalan rad. Prijavljivanje na pripravnički staž stoga nije opcija, kao ni javljanje na natječaje za posao, za koji je potrebna licenca za rad.

www.vijesti.rtl.hr

Izdvojeni članak

Propao Studij sestrinstva u Šibeniku, ne zna se tko je kriv

Petstotinjak prvostupnica sestrinstva muku muči s pronalaskom posla, jer su ih neusklađeni propisi doveli do sive zone. Propisi Ministarstva zdravstva, obrazovanja i Komore medicinskih sestara nalažu različite stvari, pa tako prema dopisu Ministarstva zdravstva, studenti koji su studij upisali akademske godine 2013./2014., nisu obvezni odraditi pripravnički ispit i polagati stručni ispit, nego je nadležna Komora medicinskih sestara, koja je dužna izdavati licence za samostalan rad. Ovih petstotinjak medicinskih sestara se stoga ne može prijaviti na pripravnički staž, ali ni javljati na natječaje za posao, koji zahtijevaju licencu za rad, prenosi rtl.

Izdvojeni članak

Medicinskim sestrama i tehničarima opće njege dodijeljene pogrešne svjedodžbe

Ivana Matoš, jedna od brojnih prvostupnica sestrinstva koje su se našle u ovoj situaciji ne krije nezadovoljstvo. Ivana je za RTL komentirala kako se sada nalaze u sivoj zoni u kojoj ne znaju što da rade. Sjede kod kuće, kaže Ivana, još uvijek u roditeljskim domovima, iako su medicinske sestre vrlo važna i tražena struka, kojoj se onemogućava zaposlenje. 

Iz Komore medicinskih sestara stigao je komentar cijele situacije. Slavica Šepec, predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara komentirala je kako Komora nije ta koja određuje hoće li netko dobiti licencu, već postupa prema Zakonu. Šepec je dodala kako je i u njezinom interesu da medicinske sestre što prije počnu raditi, no Komora treba čekati potvrdu i obrazloženje prema kojem će postupiti.

Izdvojeni članak

[INTERVJU] Učenica medicinske škole o promjenama dvije godine nakon štrajka

Predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara upozorila je na još jednu nelogičnost – sva Zdravstvena veleučilišta nisu u isto vrijeme počela s integriranim kurikulumom studija sestrinstva, a za objašnjenje takve situacije čekaju se odgovori Ministarstva zdravstva i obrazovanja. Ako odgovori ne stignu do utorka, studenti će u 9 sati tražiti objašnjenje od samog ministra. 

Gordana Miškulin, predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara i medicinskih tehničara, zatražila je što hitnije rješavanje ove situacije i zamolila Vladu Republike Hrvatske i Hrvatski sabor, kao i sve saborske zastupnike da što prije pokrenu proceduru izmjene Zakona i nadopune za Zakon za Hrvatsku komoru medicinskih sestara. Rješavanje ovog pitanja će, kako smatra Miškulin, biti i kraj ponižavanja najveće radne snage, odnosno, medicinskih sestara, kojih ionako manjka u našim bolnicama.